به گزارش مجتبی قاسم زاده خبرنگار سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما از لندن، «اسناد پاندورا» وقتی در یک افشاگری بزرگ مالی نزدیک ۱۲ میلیون سند با این عنوان منتشر میشود در همان آغاز نام بسیاری از مقامات جهان از جمله مقامات انگلیسی در فرار مالیاتی، کسب ثروتهای نامشروع و معامله غیر قانونی در صدر اخبار محافل سیاسی و رسانهای جهان قرار میگیرد.
یک تحلیلگر مسائل اقتصادی انگلیسی در این باره میگوید: در بریتانیا با اینکه قوانین مالی و مالیاتی بالغ بر ۱۱ هزار صفحه است، اما نظام مالی و مالیاتی به گونهای طراحی شده که خیلی کاری به ثروتمندان ندارد.
رادنی شکسپیر افزود: همینکه آنان ثروتهایشان را به این کشور بیاورند و درآمدهایشان را در بریتانیا سرمایه گذاری و هزینه کنند کافی است.
وی افزود: در اینجا مردم عادی نمیتوانند تقلب مالی یا فرار مالیاتی کنند، اما این امکان برای سرمایه دارای و ثروتمندان فراهم است.
تونی بلر، نخست وزیر و رهبر اسبق حزب کارگر انگلیس که در دو جنگ ویرانگر افغانستان و عراق همراه با آمریکا نقش اساسی داشت، از جمله افرادی است که در فهرست این رسوایی قرار دارد؛ وی پیش از این که در خلوت، آن کار دیگر کند، چنین داد سخن میداد و گفت: میلیونرها با حساب سازی، مالیات نمیپردازند در حالی که بازنشستگان و مستمری بگیران، به شکل مرتب مالیات میدهند؛ در حالی که صاحبان ثروت، با فعالیت در بنادر و کشورهای کوچک، از پرداخت مالیات فرار میکنند؛ فقیران در بریتانیا باید ماهانه سهمشان را در بهداشت و درمان بپردازند.
بلر افزود: ما یک نظام مالیاتی عادلانه مالیاتی برقرار خواهیم کرد تا افراد، متناسب با میزان داریی، مالیات بپردازند.
براساس اسناد پاندورا، تونی بلر و همسرش، با راه اندازی شرکتی در یک بهشت مالیاتی، خانهای را به مبلغ ۶.۵ میلیون پوند خریدند تا از پرداخت ۳۱۲ هزار پوند مالیات خود را رها کنند.
ریچارد پالمر، مدیرعامل موسسه مالیات عادلانه در بریتانیا در این باره گفت: چرا این کار غلط است؟ به این علت که اغلب مردم این کشور نمیتوانند بدین شکل از پرداخت مالیات فرار کنند؛ بنابراین حتی اگر اقدام نخست وزیر اسبق، واقعا قانونی و در دنیای تجارت، پذیرفته باشد، این کار کاملا غیر منصفانه است، زیرا این سیاستمداران به مزایایی دست مییابند که اغلب ما از آنها محرومیم.
یکی از اسناد لو رفته به الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان و خانوادهاش مربوط میشود که متهم است ثروت ملی مردم اذربایجان را صرف امور شخصی کرده است. اسناد پاندورا نشان میدهند الهام علی اف و وابستگان نزدیکش پنهانی بیش از ۴۰۰ میلیون پوند در انگلیس املاک و مستغلات معامله کردهاند. "
امرسی دلال معاملات که از جمله افرادی است که نامش در فهرست اسناد پاندورا قرار دارد پیشتر گفت: فساد، یک جرم بسیار بسیار بزرگ است. هر دلاری که از پول مردم کشورها دزدیده میشود، فرصتهای مردم کشورها را برای برابری در طول زندگی، نابود میکند.
امرسی، یکی از حامیان اصلی حزب حاکم محافظه کار در انگلیس است که از سال ۲۰۱۸ تاکنون ۷۲۵ هزار پوند به حزب حاکم و نیز برای رهبری بوریس جانسون، نخست وزیر فعلی در حزب حاکم، پول داده است.
اسناد پاندورا مالکان ۹۵ هزار شخص حقیقی یا حقوقی را که با شیوههای نامشروع املاک از جمله در انگلیس خریده اند افشا میکند.
برخی نهادهای ناظر در انگلیس پیشتر فاش کردند که این کشور با سالانه ۳۵ تا ۹۰ میلیارد پوند در حال تبدیل شدن به مرکزی برای پولشویی در جهان است.