پخش زنده
امروز: -
بچهها برای کشف دنیای اطراف هر چیزی را به دهان میگیرند اتفاقی که گاهی با خطر خفگی همراه است و میتواند منجر به مشکلات گوارشی شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ بر دیوار بیمارستان طبی کودکان؛ کلکسیونی از وسائلی که بچهها قورت داده اند نصب شده است. از گل سینه؛ سکه و میخ تا فشنگ و ماشین اسباب بازی و سگک کیف را میتوان در این تابلوها یافت. تابلوهایی که هر روز مساحت بیشتری از دیوار را اشغال میکنند و وسایل عجیب تری روی آنها سنجاق میشود.
در بخش آندوسکوپی مرکز طبی کودکان والدین زیادی در کنار بچهها دیده میشوند. برخی به دلایل بیماری و عدهای هم برای بیرون آوردن وسایلی که بچهها قورت دادن به این مرکز مراجعه کرده اند.
اگر بچه چیزی را قورت داد و احساس خفگی کرد؛ میدانید باید چه اقدامی انجام دهید؟ این سوالی است که از بعضی والدین در بیمارستان و بازار پرسیدم! عده زیادی؛ اظهار بی اطلاعی میکنند و برخی هم به روشهای سنتی اقدام به انجام بعضی کارها میکنند.
مثلا بچه را سر و ته کرده و پشت کتفش میکوبند و یا دست در دهانش کرده و سعی میکنند شی قورت داده شده را از گلوی کودک بیرون بکشند! اقداماتی عجیب که هیچ یک از آنها مورد تایید پزشکان و کارشناسان هلال احمر نیست.
دکتر نازنین رئیسی متخصص گوارش میگوید؛ بچهها در هر سنی اقدام به دهان بردن اشیا میکنند؛ این اتفاق حتی در سنین بزرگسالی در بچههای اوتیسم و کسانیکه معلولیت ذهنی دارند هم در آنها دیده میشود.
به گفته این پزشک بهتر است بعد از دیدن اولین نشانههای خفگی با اورژانس تماس گرفته شده و کودک را به بیمارستان برسانند تا جلوی اتفاقات پیش بینی نشده؛ گرفته شود.
دکتر پژمان روحانی فوق تخصص گوارش و کبد میگوید تقریبا هر روز در بخش آندوسکوپی مرکز طبی کودکان با مواردی اینچنینی مواجه است؛ مواردی که گاه به علت خوردن لوازم تیز و گاهی با نوشیدن مواد اسیدی بچه با خطر خفگی راهی بیمارستان شده است! دکتر روحانی معتقد است که در این موارد هم پیشگیری بهتر از درمان است و باید والدین نهایت توجه و دقت را در این خصوص داشته باشند. زیرا ممکن است این اتفاق در کودک منجر به ایجاد بیماریهای غیر قابل علاج و طولانی مدت شده و برایشان یک دردسر همیشگی به دنبال داشته باشد.
اما دانستن یک سری نکات کلیدی و اولیه میتواند به عنوان راهکاری موثر در حوادثی که کودکان را تهدید میکند عمل کند؛ نکاتی که با اجرای آنها هم زمان را مدیریت کرده و هم احتمال خفگی را در بچهها به حداقل رساند.
در چنین مواردی با حفظ خونسردی بهتر است ابتدا با شماره ۱۱۵ اروژانس تماس گرفته شود؛ طبق گفته پزشکان و کارشناسان هلال احمر نباید اقدامات غیر علمی و بی پایه و اساس شبیه به سر و ته کردن بچهها و یا تلاش برای بیرون آوردن اشیا از گلو و دهان کودک انجام داد، زیرا این اقدامات در بسیاری از موارد باعث بدتر شدن وضعیت کودکی که در شرایط خفگی قرار دارد، میشود.
اما دانستن کمکهای اولیه میتواند نقش موثری در احیای کودک در حین خفگی داشته باشد. کمکهایی که کودک را تا رسیدن به پزشک از خطر مرگ محافظت میکند.
در عین حال انجام ندادن یک سری کارهای غلط هم در بدتر نشدن حال کودک در شرایط خفگی اهمیت دارد. موضوعاتی که اگر جدی گرفته نشود تبعات جبران ناپذیری به دنبال خواهد داشت.