سنگ قبرهای پلاستیکی بهجای سنگهای گران!
سنگ قبرهای پلاستیکی، جایگزین سنگهای گرانقیمت میشوند؟
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، افزایش ۳۵ درصدی قیمت سنگ قبر، باعث شده است که مردم بهدنبال سنگ قبرهای مصنوعی و پلاستیکی باشند، زیرا قیمت نهایی سنگ قبر رایج در بهشت زهرا از حدود ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان آغاز میشود و تا حدود ۵۰ میلیون تومان نیز میرسد!
در دو سال گذشته، قیمت سنگ قبر با افزایش قیمت سرسام آوری روبرو بوده است که به نظر میرسد افزایش مرگ و میر و قیمت ارز تأثیر فراوانی بر این موضوع داشته است؛ تا حدی که خرید سنگ قبر به معضل بزرگ خانوادههای عزادار تبدیل شده است. گویا خانوادهها ترجیح میدهند که یک سنگ قبر ارزان با جنس پلاستیک تهیه کنند.
به تازگی، خبرنگاری با یکی از فعالان بازار سنگ قبر به گفتگو پرداخته است. فروشنده سنگ قبر از افزایش ۳۵ درصدی سنگ قبرها نسبت به سال گذشته خبر داده و گفته که این افزایش قیمت باعث شده است تا مردم به دنبال سنگ قبرهای نانو که بعضا مصنوعی و پلاستیکی هستند، بروند.
او گفته است که عواملی همچون جنس سنگ، ضخامت سنگ، شکل سنگ، طرحها و نقوش سنگ، قرنیز و هزینههای مربوط به نصب، قیمت نهایی سنگ قبر را تشکیل میدهند.
فروشنده درباره افزایش قیمت و قدرت خرید مردم ادامه میگوید: «اگر قیمت سنگهای ایرانی کمتر باشد، مردم قدرت خرید بیشتری دارند؛ اما یکسری سنگهای خارجی هستند که به ظاهر میگویند برزیلی است، اما از چین وارد میشود که تفاوت آنچنانی با سنگهای ایرانی ندارد، اما چون وارداتی است و بر حسب دلار فروخته میشود، باعث تغییر و افزایش قیمت این نوع سنگها شده است.»
به گفته این فعال بازار سنگ قبر، اگر سنگهای داخلی، شخصیسازی نشوند، از سوی دولت قیمتگذاری شوند و یک قیمت معین برای آنها تعیین شود، مردم با مشکلات گرانی روبرو نمیشوند.
فروشنده سنگ قبر میگوید: «ما یک نوع سنگ مرمر ایرانی داریم که با قیمت حدود ۴۰ تا ۵۰ میلیون فروخته میشود و مردم توانایی خرید این نوع سنگ را ندارند. سنگهای دیگری نیز با کیفیت پایینتری وجود دارند. در کل، هر دو نوع با افزایش قیمت ۳۵ درصدی نسبت به سال گذشته روبرو شدهاند که من نوعی هم توانایی خرید سنگ مرغوب برای عزیزان از دست رفته خود را ندارم.»
او تأکید میکند که این گرانی قیمت باعث میشود مردم ترجیح دهند سنگ قبر پلاستیکی را خریداری کنند که قیمت کمتری دارد و بهصرفهتر است، اما به دلیل آهن نداشتن، پس از مدتی مشکلات زیادی خواهد داشت.
گفتههای فروشنده در حالی است که ملکزاده، رئیس اتحادیه سنگبران و سنگتراشان گفته که استفاده از سنگ قبر پلاستیکی، شایعه بوده و دلیل گرانی قیمت سنگ قبر، افزایش نرخ دلار است!
او با بیان اینکه مواد اولیه ساخت سنگ قبر از خارج وارد میشود و به همین علت نرخ دلار در تعیین قیمت نهایی مؤثر است، تأکید کرد که امکان افزایش دوباره قیمت سنگ قبر وجود دارد!
علت گرانی سنگ قبر
به اعتقاد برخی از کارشناسان، افزایش آمار جانباختگان بر اثر ابتلا به کرونا، موجب بالا رفتن تقاضای سنگ قبر شده که در نتیجه، سبب شده است تا قیمت سنگ قبر افزایش یابد.
آنها همچنین بر این باورند که بالا رفتن نرخ برابری ارز نیز موجب افزایش قیمت مواد و ابزار فراوری سنگ قبر میشود، زیرا بیش از ۸۰ درصد این ابزار، وارداتی است.
فاطمه فراهانی، زمینشناس و مؤسس شرکت معادن کیان کانیار در اینباره گفته است که یک سنگ برای اینکه قابل استفاده شود، فقط همان ماده اولیه نیست و نیاز به محلول برای ساب دادن و تیغههایی جهت برش هستیم که قیمتهای آن در چند وقت اخیر ۴ برابر شده است؛ بنابراین طبیعی است که وقتی لوازم مورد نیاز این صنعت گران میشود، قیمت تمام شده سنگ نیز بالا برود.
به گفته فراهانی، فراوری یک سنگ آماده شده برای استفاده در قبر یا در صنعت ساختمان، هزینههای متعددی دارد که قیمت را بالا میبرد و از مهمترین آنها میتوان به حقوق کارگران و حمل و نقل اشاره کرد. جدا از از همه اینها بحث استهلاک دستگاهها نیز وجود دارد که باعث میشود قیمت سنگ را هفت تا هشت برابر کند.
او میگوید: «حقیقت این است که دستگاه صنعتی که ما میسازیم، گاه از قیمت جهانی نیز بالاتر خواهد بود و این برای صنعت ما بهصرفه نیست و از سوی دیگر، سرمایهگذاری نیز باید از سوی بخش خصوصی باشد. از آنجا که سرمایهگذاران ما در این زمینه، امنیت ندارند و ممکن است با یک تصمیم دولت، سرمایه خود را از دست بدهند، دست به چنین اقدامی نمیزنند.»