تجهیزات رزمایش فاتحان خیبر و تیپ واکنش سریع
چه تجهیزاتی در رزمایش فاتحان خیبر، بهکار گرفته شدند و تیپ ۲۵ نیروی مخصوص واکنش سریع در این رزمایش، چگونه عمل کرد؟
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، رزمایش فاتحان خیبر نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران، صبح جمعه ۹ مهر با حضور امیر سرتیپ کیومرث حیدری فرمانده نزاجا، ارزیابان ستاد کل نیروهای مسلح و مسئولان استانی، در منطقه عمومی شمال غرب کشور برگزار شد.
در این رزمایش، تیپهای ۲۱۶ زرهی، ۳۱۶ زرهی، تیپ ۲۵، گروه ۱۱ توپخانه، گروه پهپاد، جنگال، گروه ۴۳۳ مهندسی رزمی و بالگردهای هوانیروز حضور داشتند.
چرا رزمایش فاتحان خیبر برگزار شد؟
امیر سرتیپ کیومرث حیدری، فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران در حاشیه رزمایش فاتحان خیبر با بیان این که ایران هیچوقت به کشوری تجاوز نکرده است، گفت: جمهوری اسلامی ایران و ایران عزیز ما در دو قرن اخیر هیچگاه مهاجم نبوده و هیچگونه چشمداشتی به خاک همسایگان نداشته و ندارد و فقط از خود دفاع کرده است. در مدت دوره طولانی اشغال قرهباغ از سوی ارمنستان نیز همواره بر تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان تأکید کرده است و هیچگاه اشغالگری را تأیید نکردهایم.
او افزود: رزمایشهای نیروهای مسلح ما در این منطقه و سایر مناطق، برابر یک برنامهریزی دقیق و با هدف آزمایش سلاحها و تجهیزات و ارزیابی آمادگی رزم نیروهای مسلح در هر صحنه از جغرافیا و مرزهای جمهوری اسلامی ایران است. زمان رزمایشها، مکان رزمایشها و اندازه نیروها، برابر تدابیر نیروهای مسلح است. انجام این رزمایشها با هدف ارتقای آمادگی بوده، همانطور که چند رزمایش اجرا شده در کشور همسایه ما با اهداف خاص خودشان در حال انجام است.
فرمانده نزاجا ادامه داد: تعداد ۴ تا ۵ رزمایش، ماه گذشته در شمال مرزهای جمهوری اسلامی ایران و همین الان یک رزمایش نیز در کشور همسایه ما ترکیه، کنار مرزهای ما اجرا میشود و این روندها ادامه دارد. در این منطقه ما یک عنصر ناخوانده و برهم زننده امنیت داریم که از جای دیگر آمده و آن رژیم نامشروع صهیونیستی است و از موقعی که این رژیم آمده، حساسیت ما به این مرز افزایش یافته و فعالیت آنها در اینجا بهطور کامل، در رصد ما است.
امیر سرتیپ حیدری، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران کاملا نسبت به تغییرات مرزهای رسمی کشورها در این منطقه حساس است و آن را قابل قبول نمیداند.
فرمانده نیروی زمینی ارتش یادآور شد: همه مرزهای قانونی باید حفظ شود و ضعف احتمالی یک کشور در حفظ مرزهای خود دلیل نمیشود که کشور دیگری با کمک بیگانه، مرزها را به هم بریزد و جمهوری اسلامی ایران اجازه این کار را نمیدهد. رزمایشهای ما بهتنهایی انجام میشود و انتظار داریم بیان مسئولان مربوط به کشورهای دیگر در اینباره، از روی صدق باشد. زمانی در این منطقه جنگ بوده و الان زمان امنیت و بازسازی است و تاریخ و رفتار کشور ما نسبت به همسایگان در این منطقه، گواه بزرگی در جهت ثبات و امنیت است.
او تأکید کرد: تردد کامیونها از خاک جمهوری آذربایجان به جمهوری اسلامی ایران و از آنجا به ترکیه یا نخجوان یا از جمهوری اسلامی ایران به جمهوری آذربایجان و ارمنستان، باید در امنیت و آرامش کامل صورت بگیرد. انتظار میرود کشورها در اینباره به مسئولیت خودشان که احترام به امنیت و مسیرهای اقتصادی و انتقال انرژی است، توجه و خود را از بازیهای رسانهای دور کنند.
چه تجهیزاتی در رزمایش فاتحان خیبر، بهکار گرفته شدند؟
طیف متنوعی از تجهیزات و تسلیحات نظامی در رزمایش فاتحان خیبر بهکار گرفته شدند که در ادامه، معرفی میشوند.
تانک کلاس مبارز
تانکهای کلاس مبارز، همان تانکهای قدیمی چیفتن ایران هستند که سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی با همکاری صنایع تانکسازی شهید زرهرن، آنها را از نظر فنی بهروزرسانی کرده و قابلیت آنها را ارتقا بخشیدهاند. این ارتقا در حوزه تسلیحات، موتور و همچنین قدرت تحرک، به چشم میآید.
مشخصات تانک کلاس مبارز
وزن: ۵۶ تن.
موتور: یک فروند موتور V-۸۴ با توان تولید ۸۴۰ اسب بخار قدرت.
سرعت: ۵۰ کیلومتر.
برد: ۵۰۰ کیلومتر.
سلاح اصلی: یک عراده توپ ۱۲۰ میلی متری.
سلاح محافظ: تیربار ۷/۶۲ میلی متری هممحور.
حفاظت: لایههای ویژه تقویت زره مقاوم در برابر مهمات ضد تانک.
تغییرات نسبت به نمونه انگلیسی: تعویض موتور، تعبیه ژنراتورهای مورد نیاز برای تأمین برق، لایههای تقویت زره یکپارچه، سامانه اتوماتیک، ساخت سامانه پنوماتیکی جدید، بهسازی سیستم آتش خاموشکن تانک، اجرای پروژه طراحی، ساخت و نصب کلاچ مغناطیسی، نصب تلفن داخلی جدید «VRC ۱۴۰۰ سری پرش فرکانسی هاپینگ صاایران»، سامانه مسافتیاب پیشرفته و چند ارتقا طبق استانداردهای روز دنیا.
نفربرهای BMP ۲
نفربرهای BMP ۲ یکی دیگر از تجهیزات و تسلیحاتی هستند که در این رزمایش حضور داشتند و از آنها برای انتقال نفرات تیپ واکنش سریع در منطقه رزمایش، استفاده شد.
اینطور که از شواهد و قرائن پیدا است، این نفربرها نیز از سوی جهاد خودکفایی نیروی زمینی ارتش با همکاری صنایع تانکسازی شهید زرهرن ارتقا پیداکردهاند. به نظر میآید این نفربرها از نظر قدرت موتور و آتش، ارتقا پیدا کرده و به قدرت بیشتری رسیدهاند.
بالگردهای هوانیروز ارتش
بالگردهای بل ۲۱۲ و ای اچ ۱ کبرا از دیگر تجهیزاتی بودند که در این رزمایش حضور داشتنند. بالگردهای بل ۲۱۲ نقش مهمی برای انتقال نیروهای واکنش سریع داشتند و بالگردهایای اچ ۱ کبرا نیز در حین این کار از آنها پشتیبانی کردند.
البته بالگردهای کبرا با موشکهای خود نیز توانستند اهداف از پیش تعیین شده را منهدم کنند. مهمترین تأثیر این فعالیتها را باید آنجا دید که خلبانان میتوانند با اجرای چنین مانورها و تمریناتی، توانایی خود را بیش از پیش ارتقا دهند.
چندی پیش نیز، امیر سرتیپ خلبان قربانی، فرمانده هوانیروز ارتش، از تجهیز بالگردهای هوانیروز به تجهیزات و تسلیحات جدید، خبر داده بود.
سامانههای جنگال ارتش
سامانههای جنگال یا جنگ الکترونیک، یکی از مهمترین تجهیزات و سامانههای مورد استفاده در نبردهای امروز است. در این رزمایش، سامانههای جنگال نیروی زمینی ارتش توانستند به خوبی و با هماهنگی سامانه فرماندهی و کنترل این نیرو فعالیتهای خود را انجام دهند.
سامانه پایش جلال در این رزمایش حضور داشت که در ٢ نوع الکترواپتیک و ترکیب الکترواپتیک - رادار، توسعه داده شده است. همچنین، گفته شده است این سامانه قابلیت وصل شدن با رادار کاشف - ٩٩ را نیز دارد.
توپخانه نیروی زمینی ارتش
آتش توپخانه و قدرت آن، یکی از مؤلفههای قدرت یک ارتش قدرتمند است. در این رزمایش، از چهار نوع توپخانه استفاده شد؛ نخست، راکت اندازهای ۱۲۲ میلیمتری کلاس BM-۲۱، دوم، توپهای خودکششی ۱۵۵ میلیمتری M-۱۰۹، سوم، توپهای N ۴۵ و چهارم، توپ ۲۳ میلیمتری ۴ لوله شیلکا.
بهرهگیری از این چهار نوع توپخانه، نشاندهنده طراحی استراتژیهای متفاوت برای همه عرصههای عملیاتی در نیروی زمینی ارتش است.
پهپادهای نیروی زمینی ارتش
حوزه پهپاد نیز از دیگر حوزههایی است که نیروی زمینی ارتش در آن به پیشرفتهای خوبی دست پیدا کرده است. در این رزمایش از پهپادهای شناسایی، استفاده و همه اطلاعات، بلافاصله به قرارگاه فرماندهی فرستاده شد.
ناوگان ترابری سنگین نیروی زمینی ارتش
از کارهای خوب و مؤثر برای ارتقای قدرت تحرک نیروی زمینی ارتش را باید طراحی و ساخت کشندههای جدید خانواده کیان و همچنین، اورهال (بازسازی) ناوگان قدیمی ترابری نیروی زمینی ارتش، دانست.
این کارها باعث شده است که انتقال تجهیزات سنگین، مانند تانکها و نفربرها، به هر منطقهای از کشورمان، در سریعترین زمان ممکن انجام شود.
حضور تیپ ۲۵ نیروی مخصوص واکنش سریع در رزمایش فاتحان خیبر
تیپهای واکنش سریع نیروی زمینی ارتش را باید دیگر ابتکار امیر حیدری، فرمانده این نیرو دانست. پیش از وجود این تیپها، تیپهای تکاور در نیروی زمینی ارتش حضور داشتند و فعالیت میکردند؛ اما پس از انتخاب امیر حیدری، این تیپها به تیپهای نیروی مخصوص واکنش سریع تبدیل شدند.
امیر سرتیپ دوم تکاور امیرحسین شفیعی، فرمانده لشکر ۲۱ حمزه آذربایجان و فرمانده سابق تیپ ۲۵ نیروی مخصوص واکنش سریع، درباره علت تشکیل تیپهای واکنش سریع گفته بود که سلسله مراتب در ارتش جمهوری اسلامی ایران معتقد هستند، به محض صدور یک دستور از سوی فرمانده کل قوا باید به فوریت، علمی و منطقی اجرایی شود.
او افزود: این منویات رهبر انقلاب به محض ابلاغ از فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی ایران به فرمانده نیروی زمینی ارتش، باعث تغییر ماهیت تیپهای تکاور به نیروی مخصوص واکنش سریع شد. همانطور که از نامها نیز مشخص است، تیپهای تکاور از توانمندی بالایی از لحاظ مقاومت جسمانی، قدرت آتش، آموزش و کیفی بودن، برخوردار بودند؛ اما واکنش، سرعت، قاطعیت و توانمندی یا به عبارتی برد عملیاتی مورد نیاز را نداشتند.
تیپ ۲۵ نیروی مخصوص واکنش سریع نیروی زمینی ارتش نیز در این رزمایش، به خوبی و با هماهنگی هوانیروز، خود را در کمترین زمان ممکن به منطقه عملیات رساند.