پخش زنده
امروز: -
برداشت گیاه دارویی نسترن وحشی (گیلدیک) از کوهستانها، مزارع و باغات شهرستان خلخال آغاز شده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز اردبیل محمدشاد خاطر مدیر جهاد کشاورزی خلخال گفت: پیشبینی میشود امسال بیش از ۵۰ تن نسترن وحشی از رویشگاههای درختچههای نسترن وحشی خلخال برداشت و روانه بازار مصرف شود.
وی گفت: مهرماه سال گذشته ۵۵ تن نسترن وحشی در این شهرستان برداشت شد و دلیل کاهش پنج تنی تولید امسال این محصول کشاورزی نسبت به سال قبل تاثیر خشکسالی و کمآبی میباشد.
وی با بیان اینکه استقبال مردم از مصرف این میوه وحشی در سالهای اخیر موجب افزایش سطح محصول و برداشت قابل توجه آن از رویشگاههای نسترن وحشی در مناطق مختلف شده، گفت: بوتهها و درختان قد کوتاه این میوه وحشی به صورت خودرو در کوهستانها، مزارع و حاشیه باغات این شهرستان رشد میکنند که علاوه بر مصرف میوه، کاربردهای دیگری نیز از جمله استفاده دیوار حفاظتی برای جلوگیری از ورود حیوانات وحشی و احشام به داخل مزارع و باغهای میوه دارد.
او اظهارکرد: بدلیل تیغدار بودن شاخه درختان میوه نسترن وحشی علاوه بر استفاده خوراکی از این میوه در بین مردم، برخی از باغداران اقدام به تکثیر درختان نسترن وحشی در حاشیه باغات خود جهت استفاه از آن برای حفاظت از باغها میکنند.
برغم فراوانی گیاهان دارویی در خلخال این شهرستان فاقد هرگونه کارخانه و یا کارگاه مکانیزه فرآوری و بستهبندی گیاهان دارویی همچون نسترن وحشی اهالی روستاها فرآوری نسترن وحشی را بصورت سنتی گذشته و با پهن کردن آن در پشتبام خانهها انجام میدهند.
میوه نسترن وحشی که در زبان محلی گیلدیک نامیده میشود، دارای خواص درمانی مختلف میباشد.
ترکیبات و خواص میوه گل نسترن
در بعضی منابع از میوه گل سرخ به عنوان غنیترین منبع ویتامین C یاد شده است بطوری که میوه این گل ۲۰ برابر لیمو ویتامین C دارد.
میوه گل نسترن یا همان میوه گل سرخ همچنین حاوی ویتامینهای A۱، B۱، B۲، B۳ و K است؛ از دیگر ترکیبات این میوه، پکتین (۱۱ درصد)، تاتنها (۲ تا ۳ درصد)، اسید سیتریک و اسید مالیک، فلاونوئیدها، رنگدانههای زرد و قرمز مخصوصاً کاروتنوئیدها، وانیلین، اسانس و قندها را میتوان نام برد.
در صورتی که میوه این گیاه به صورت تازه مصرف شود، دارای مقدار زیادی ویتامین است که مستقیماً جذب بدن میشود، میوه این گل، ادرارآور و مسهل است و از آن برای کاهش تشنگی، کاهش التهاب معده و نیز به عنوان طعمدهنده و همچنین، تهیه مربا استفاده میشود. مسهل بودن این گیاه به خاطر اسید مالیک، اسید سیتریک، گلوکوزیدهای پورگاتیو، مانند مولتیفلورین A و B و پکتین موجود در آن است.