دانستنیهای چای نوشیدن
دانستنیهای چای نوشیدن و بهترین روش استفاده از آن را بخوانید.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، چای، پس از قهوه، محبوبترین نوشیدنی است که برخی از ما روش درست تهیه و میزان مصرف آن را نمیدانیم.
چای، نوشیدنی محبوب و بهویژه دلچسب روزهای سرد پاییز، طرفداران خودش را دارد و به گفته رئیس سازمان چای کشور، سرانه مصرف چای در کشور ۱.۵ کیلوگرم است. جالب است بدانید تعارف یک استکان چای خوش رنگ و طعم به نمادی از مهماننوازی ما تبدیل شده است.
امروز، چای را با انواع اسانسها فراوری میکنند و به شکل فله، بسته بندی و کیسهای به فروش میرسانند و این نوشیدنی فوایدی دارد و هم مضراتی مثل همه خوراکیها و بنابراین لازم است درباره شیوه درست و میزان استفاده از آن بیشتر بدانیم.
کدام کشورها چایخور هستند؟
به غیر از کشور ما، چای نوشیدنی محبوب بسیاری از کشورهای دنیاست. در ترکیه مصرف سرانه چای۸۷/۶کیلوگرم برای هر شخص برآورد شده است.
چای در ترکیه و کشورهای مجاور از محبوبیت بالایی برخوردار است. در انگلیس سرانه مصرف چای۷۴/۲کیلوگرم برای هر شخص است و چای انگلیسی یکی از معروفترین و محبوبترین چایها در سرتاسر دنیاست. مردم انگلیس در بسیاری از ساعات روز نوشیدنی چای را در برنامه خود دارند، اما مصرف چای در صبحانه بسیار بیشتر از مواقع دیگر است. انواع چای انگلیسی مانند «ارل گری» نیز محبوبیت جهانی دارد.
در ایرلند نیز سرانه ۲۲/۳ کیلوگرم برای هر شخص اعلام شده است. بیشترین نوع چای مصرف شده در این کشور، چای سیاه و چای آسام (دارای کافئین بالا) است. چای در ایرلند به صورت داغ و گاه به همراه شیر و شکر میل میشود. هر فرد، روزانه چهار فنجان چای مصرف میکند. امارات، کویت و مراکش نیز جزو کشورهایی هستند که سرانه مصرف بالا دارند.
فواید چای
چای، فواید بسیاری دارد که ما به شش فایده مهم آن اشاره میکنیم:
۱- تسکین استرس و افزایش انرژی به دلیل داشتن کافئین
۲ - جنگ با سرطان به دلیل داشتن پل فنولهای ضد سرطان
۳- عملکرد ضد باکتریایی به دلیل وجود تانن و آنتیاکسیدان
۴- تمرکز به دلیل داشتن آمینو اسید تیانین
۵- تنظیم قند خون و تأثیر بر میزان مصرف قند
۶- بهبود عملکرد قلب به دلیل وجود فلاونهای مفید
عوارض مصرف زیاد چای
- افسردگی و اضطراب
- مشکل جذب آهن
- سردرد
- ناراحتی معده
- یبوست
چرا نباید چای داغ نوشید؟
مایعات خیلی داغ خوردن ممکن است به مخاط گلو و نای آسیب برساند و به بروز سرطان منجر شود. بررسیها نشان دادهاند افرادی که چای را خیلی داغ مینوشند، بیش از دیگران مستعد ابتلا به سرطان مری و نای هستند.
محتویات چای
برگ چای، دارای کلسیم، منیزیم، سدیم، پتاسیم، پیگمانهای فلاونیک، بازهای پوریک، تئوفیلین، ویتامین، کلروفیل، تانن و کافئین است.
تئوفیلین: تئوفیلین آثاری مانند شل کردن عضلات نایژههای ریه، افزایش جریان خون کلیهها، افزایش انقباض پذیری و کارایی عضلات قلب، افزایش ضربان قلب، کاهش فشار خون و آثار ضد التهابی دارد.
تانین: پلی فنول تلخ مزه است که اثر آن در بدن، آرامبخشی سیستم عصبی مرکزی است.
تیانین: بیشترین میزان اسید آمینه چای را تیانین تشکیل میدهد.
کاتچین: این ماده ضد سرطان است، موجب کاهش کلسترول خون میشود و یک آنتیبیوتیک و آنتیویروس قوی است و از افزایش فشارخون و قند خون جلوگیری میکند.
فلوراید: فلوراید در استحکام دندان مفید است و فلووانوئید از ایجاد بوی بد دهان پیشگیری میکند.
روش دم کردن درست چای
به ازای هر فنجان چای، یک قاشق چایخوری چای خشک را در قوری میریزیم و کمیآب جوش ۸۰ درجه سانتیگراد (آبی که جوشیده و اجازه دادهایم دمای آن کم شود)، روی آن اضافه میکنیم.
قوری را مدت ۲ دقیقه کنار میگذاریم و پس از این مدت، آب آن را خالی میکنیم. سپس، قوری را از آب جوش پر میکنیم، ۳ تا ۵ دقیقه روی سماور میگذاریم تا دم بکشد. چای با این روش، عناصر مضر خود را از دست میدهد.
زمان دم کشیدن چای، نباید کمتر از ۳۰ ثانیه و طولانیتر از ۵ دقیقه شود، زیرا پس از آن تانین چای به تدریج آزاد میشود و اثر محرک کافئین را خنثی و طعم چای را تلخ میکند.
روزانه چقدر چای بنوشیم؟
چای نوشیدن تقریبا به اندازه سه فنجان در شبانهروز، ضرری برای بدن ندارد و بدون نگرانی میتوانید این مقدار را میل کنید؛ زیرا چای حاوی کافئین است. زیادهروی در مصرف آن ممکن است باعث ایجاد استرس یا تپش قلب شود. در چای نوشیدن، بیشتر بر مصرف چای کمرنگ تأکید شده، زیرا ضرر آن کمتر است. بنابراین، سعی کنید از چای کمرنگ استفاده کنید.