پخش زنده
امروز: -
کارشناس مسائل بین الملل، لغو قرارداد فروش زیردریاییهای فرانسه به استرالیا را حاکی از این واقعیت دانست که به امریکا نمیشود اعتماد کرد حتی اگر طرف مقابل، فرانسه باشد.
آقای فواد ایزدی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما تصریح کرد: تا زمانی که منافع واشنگتن ایجاب کند به نزدیکترین دوستانش هم خیانت میکند.
وی با اشاره به پیمان امنیتی «آکوس» میان امریکا، انگلیس و استرالیا گفت: این پیمان امنیتی که هفته گذشته میان واشنگتن، لندن و کانبرا نهایی شد به توافق «آکوس» مشهور و این واژه، مخفف نام این سه کشور است.
آقای ایزدی افزود: بخش عمده این توافق مربوط به فروش زیردریاییهای هستهای است که با انرژی هستهای حرکت میکند و این نوع زیردریایی، فناوری منحصر به امریکا، انگلیس و چند کشور دیگر بود.
وی گفت: قرار است دولت استرالیا از امریکا در چارچوب قراردادی چند میلیارد دلاری، زیردریاییهایی خریداری کند که با استفاده از انرژی اتمی حرکت میکنند.
آقای ایزدی افزود: پس از اعلام این توافق، واکنشهای مختلفی در دنیا دیدیم و دو کشور چین و فرانسه به آن واکنش منفی شدیدتری نشان دادند.
کارشناس مسائل سیاسی گفت: چین احساس میکند که این سه کشور علیه اش توافق کردند و با توجه به فشار امریکا در حوزههای سیاسی، اقتصادی، نظامی و تبلیغاتی بر این کشور، احساسش این است که واشنگتن با همکاری لندن و کانبرا میخواهد جبهه جدیدی علیه اش باز کند.
آقای ایزدی افزود: تحلیل چین این است که دولت استرالیا با استفاده از این زیردریاییها در جنوب شرق آسیا به خط میشود تا فشار مضاعفی بر پکن وارد کند.
وی گفت: تحلیل پکن از این اقدام واشنگتن، لندن و کانبرا که آن را اقدامی ضد چینی میداند درست است و استرالیا با توجه به این که در آبهای جنوبی چین قرار دارد از این بهانه برخوردار است که زیردریاییهای اتمی را در آن مناطق به حرکت درآورد.
آقای ایزدی افزود: اجرای این توافق هم برای چین مزاحمت ایجاد خواهد کرد و هم میتواند بر مساله تایوان تاثیرگذار باشد و این پیام را به پکن دهد که امریکاییها در موضوع تایوان هم ابزارهایی برای اعمال فشار در اختیار دارند.
کارشناس مسائل بین الملل گفت: اعتراض دولت فرانسه هم به توافق استرالیا و امریکا درخصوص فروش زیردریاییهای اتمی، شدید بود و نخستین بار در تاریخ روابط پاریس- واشنگتن، دولت این کشور، سفیرش را فراخواند.
وی گفت: وزیر خارجه فرانسه اعلام کرد این اقدام امریکا خنجری است که از پشت به کشورش زده شد، زیرا پاریس - کانبرا، سالها درخصوص فروش زیردریاییهای فرانسه مذاکره کرده و به نتیجه رسیده بودند.
آقای ایزدی افزود: درآمد حاصل از فروش زیردریایی فرانسوی چند میلیارد دلار بود که به ویژه در شرایط نامطلوب اقتصادی برای پاریس قابل توجه است و اهمیت داشت.
وی گفت: فرانسویها همچنین این اقدام امریکا، انگلیس و استرالیا را نوعی بی احترامی به خود میدانند، زیرا وقتی با کشوری توافق میشود و قرار بر لغو آن است، قاعدتا اطلاع میدهند و عذرخواهی میکنند، اما هیچ یک از این سه کشور چنین نکردند و مقامات فرانسه گفتند که خبر تصمیم استرالیا را از رسانهها شنیدند.
کارشناس مسائل سیاسی افزود: با توجه به برگزاری انتخابات فرانسه تا حدود هفت ماه دیگر، موضوع فروش زیردریاییهای این کشور به استرالیا، جنبه سیاسی - تبلیغاتی داخلی هم داشت، اما اکنون آقای مکرون احساس میکند که این برخورد نزدیکترین همپیمانانش یعنی امریکا و انگلیس بی احترامی به شخص اوست.
آقای ایزدی همچنین با اشاره به درسهای این اتفاق؛ امریکا را حتی برای دوستانش غیرقابل اعتماد دانست و گفت: درس دیگر این رویداد، تاثیر بلندمدت درگیری میان فرانسه و این سه کشور بر روابط بین الملل است و قطعا فرانسه و دیگر کشورهای اروپایی با این برخورد دولت امریکا؛ در روابط شان با چین تجدیدنظر خواهند کرد و روابط شان بهتر خواهد شد.
وی افزود: به نظر میرسد یکی از عللی که در روابط اروپا با چین مشکلاتی وجود داشت فشار امریکا بود که از آنان میخواست روابط نزدیکی با پکن نداشته باشند، اما با این اتفاق، آنان متوجه شدند که نمیشود به کاخ سفید اعتماد کرد.
کارشناس مسائل امریکا گفت: برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپا نیز به این رفتار امریکا اعتراض کردند گرچه اصطلاح «اتحادیه» برای این کشورها، اصطلاح قویای نیست، چون بیشتر کشورهای اروپایی سیاست خارجی خود را پیگیری میکنند و بده و بستانهای خودشان را با امریکا و کشورهای دیگر دارند.
آقای ایزدی افزود: از این منظر، انتظار فرانسه از دیگر کشورهای اروپایی مبنی بر اینکه به فکر پاریس باشند محقق نشد و اتفاق هفته گذشته، اتحادیه اروپا و به ویژه فرانسه را از واقعیات موجود در دنیا آگاه خواهد کرد.
وی گفت: البته این بحثی است که قبل از این اتفاق هم وجود داشت که اروپاییها باید منافع خود را در نظر بگیرند و در حوزههای امنیتی، سیاستهای مستقل داشته باشند.
آقای ایزدی افزود: این اتفاق برای ایران و کشورهای شبیه به ما نیز که زخم خورده امریکا هستیم سند دیگری است که نشان میدهد در مواردی که احساس کنند منافعی دارند کوچکترین توجهی به تعهدات بین المللی و حتی دوستی با نزدیکترین دوستانشان ندارند و این درسی است که در ایران نیز نباید فراموش شود.