گزارش مکتوب
خلاقیتهای صرفه جویانه یک اداره برق
وقتی با اجرای طرحهای خلاقانه، مصرف برق در استان یزد تا ۱۵ درصد کاهش مییابد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، تابستانی گرم و سوزان، کاهش منابع آبی و افزایش مصرف برق، همه این واژهها که تابستان امسال در کنار خاموشیها و جیره بندیهای برق رسانی در سراسر کشور بیشتر شنیده شد، از یک چیز حکایت داشت: لزوم صرفه جویی و مدیریت مصرف برق.
درست هم بود، کاهش منابع آبی و کم شدن آب پشت سدها تولید برق را در کشور با چالشی جدی مواجه ساخته بود. از دیگر سو گرمای زودرس مصرف انرژی برق را تا حدود بیست درصد افزایش داد؛ و مهمتر از همه امسال بیش از گذشته شاهد خاموشیهای با برنامه و یا بدون برنامه در کشور بودیم. همه اینها موجب شد دست اندرکاران و مدیران صنعت برق به فکر چاره باشند.
بجز برنامه ریزی برای تولید و توزیع مناسب برق در کشور اصلیترین گزینه سیاست گذاری و برنامه ریزی برای مدیریت مصرف، صرفه جویی و در نتیجه کاهش مصرف برق در بخشهای مختلف بود.
از صنایع مختلف که خوشبختانه همکاری خوبی در این زمینه داشتند تا مشترکان خانگی که چارهای جز روبرو شدن با خاموشی نداشتند.
مهمتر از همه اینها لزوم فرهنگ سازی مدیریت مصرف برق در بخشهای مختلف بود. کار تا جایی پیش رفت که فرهنگ سازی مدیریت مصرف برق را خود دست اندرکاران این حوزه آغاز کردند.
کولرهای آبی سهم بالای مصرف انرژی
شرکت برق منطقهای یکی از شرکتهای زیر مجموعه وزارت نیرو است. ادارهای که ابتدا خودش پیشقدم شد هم برای اجرای طرحهایی الگویی و اثر گذار در کشور و هم برای انجام اقداماتی به منظور صرفه جویی در مصرف برق ادارات و ساختمانهای زیر مجموعه اش. با این حال یکی از گزینهها وسایل پر مصرف از جمله کولرها بودند.
کولرهای آبی را می توان یکی از پر مصرفترین وسایل خنک کننده دانست.
بررسیها نشان داده است در حال حاضر بالغ بر ۴۰ درصد مصرف انرژی برق کشور چیزی حدود ۲۵ هزار مگاوات را در فصل تابستان کولرهای آبی به خود اختصاص داده اند.
تعدادشان هم کم نیست بیش از ۴۰۰ هزار تنها در استان یزد و ۱۸ میلیون کولر آبی در کشور که در تابستان بخش عظیمی از انرژی آب و برق را میبلعند.
برنامه ریزی برای مدیریت مصرف آب و برق در کولرهای آبی یکی از برنامههای وزارت نیرو است که البته استان یزد در این زمینه پیشقدم شده است.
طرح مصرف بهینه خانه به خانه
یکی از این طرحها که به خوبی در استان یزد اجرا شد و اثرات ملموسی در مدیریت مصرف انرژی داشت طرح بهینه سازی مصرف خانه به خانه برق بود.
آنگونه که مدیر عامل شرکت برق منطقهای استان میگوید: این طرح از سوی استان یزد برای اولین بار به وزارت نیرو پیشنهاد شد و مورد استقبال قرارگرفت.
اسدی افزود: با تخصیص اعتبارات لازم و تعیین پیمانکار اجرای آن از اردیبهشت ماه در برخی محلات یزد آغاز شد.
وی تصریح کرد: طرح بهینه سازی مصرف خانه به خانه در مجموع موجب صرفه جویی ۸ و نیم درصدی در مصرف برق و ۵۰ درصدی در مصرف آب کولرهایی شد که در این طرح سرویس شده بودند.
اثرات این طرح در صرفه جویی قابل توجه بود. آنقدر مهم و اثر گذار که ان را بیشتر بررسی کنیم و جزییات بیشتری از آن را بیابیم.
اگر اینگونه صرفه جویی شده است می تواند نه تنها در یزد بلکه در سطح کشور نیز با وجود بالغ بر ۱۸ میلیون کولر ابی بسیار اثربخش باشد و مقادیر قابل توجهی صرفه جویی بدنبال داشته باشد
برای بررسی بیشتر این موضوع به سراغ پیمانکار رفتیم. اعرابی میگوید: یک هزارو ۲۹ خانوار یزدی و یا مشترک برق در اجرای این طرح مشارکت داشتند که برای اجرای آن همکاری و همراهی خوبی داشتند.
وی گفت: اجرای این طرح در یزد شامل سرویس کولرهای آبی، تعویض پوشال و نصب سایبان بود که در مجموع بالغ بر ۵۰۰ هزار تومان برای هر مشترک هزینه داشت که البته برای مشترکان بصورت رایگان انجام شد و هیچ وجهی از آنان دریافت نشد.
وی گفت: آنچه مهم بود اثرات رضایت بخش و نتایج خوب آن بود که منجر شد برای سالهای آینده نیز اجرای آن در استان و حتی برخی دیگر از استانهای کشور دنبال شود.
اعرابی گفت: در این طرح تنها با نصب سایبان حدود ۴ و نیم درصد در مصرف انرژی برق و ۱۴ درصد در مصرف آب صرفه جویی شد.
در مورد تعویض پوشال نیز با انجام این کار شاهد صرفه جویی ۳۶ درصدی در مصرف آب و بیش از ۴ درصدی در مصرف برق کولرهای آبی بودیم.
آقای رضایی مجری این طرح بود. به همراه او به سراغ خانوادههایی رفتیم که در این طرح مشارکت داشته اند. به گفته او در مدت ۴ ماه اجرای این طرح بیش از ۱۶۰۰ پوشال کولر تعویض و ۱۵۲۰ سایبان نیز نصب شد.
آقای رضایی می گوید: اجرای این طرح در محلات حسن آباد، پردیسان، مجتمع مسکونی سامان و برخی ادارات استان انجام شده است.
آقای فلاح یکی از ساکنان حسن آباد بود که طرح بهینه سازی مصرف خانه به خانه برای او اجرا شده بود. او میگفت تابستان امسال با تعویض پوشال و نصب سایبانی که انجام شد، مصرف برق خانه او کاهش محسوسی داشته است.
همسایه آقای فلاح هم از این کار رضایت خوبی داشت و میگفت خنکتر شدن هوای خروجی کولر را امسال به خوبی میشد احساس کرد.
شناسایی و هماهنگی خانوادهها در محلات بر عهده دفاتر تسهیل گری بود. از جمله در حسن آباد که به خوبی از پس این کار برآمده بودند و آنگونه که آقای میرجلیلی یکی از دست اندر کاران دفتر تسهیل گری میگفت بالغ بر ۳۵۰ خانواده در این منطقه در اجرای این طرح مشارکت داشته اند.
طرح مدیریت مصرف در پستهای برق
این تنها برنامه شرکت برق منطقهای برای مدیریت مصرف و کاهش مصرف انرژی نیست. در پستهای برق نیز اتفاقات خوبی رقم خورده است.
اجرای طرحی برای کاهش مصرف برق در ۵۳ پست موجود استان و انجام اقدامات لازم برای پستهای در حال احداث یکی دیگر از طرحهای این شرکت است.
دشتی مدیر انتقال برق منطقهای استان است او گفت جداسازی محل استقرار کارکنان از بخش تجهیزات، استفاده از لامپهای کم مصرف و پنلهای خورشیدی و سنسورهای حرکتی و بهره گیری از عایقهای لازم در در و پنجرهها از جمله اقداماتی است که در پستهای موجود برق انجام و موجب صرفه جویی بالغ بر ۸ و نیم درصدی در مصرف برق شده است.
اما در پستهای در حال ساخت هم اقدامات خوبی از جمله استفاده از عایق پشم شیشه در دیوارها محدود کردن و کوچک نمودن پنجرهها و جهت گیری مناسب ساختمان برای استفاده بهینه از نور و گرما انجام شده است.
برای بررسی بیشتر به پست برق در حال احداث سریزد مهریز رفتیم. اقدامات خوبی اینجا در حال انجام بود. دیوارها با عایق پشم سنگ عایق کاری شده بود. نور اتاقها هم به گونهای بود که در روز نیازی به روشنایی نداشت. بالکن ساختمان نیز با سایه اندازی که ایجاد میکرد، نقش مهمی در تعدیل و خنکی هوا داشت.
آنگونه که پیش بینی شده بود با تکمیل ساخت و بهره برداری از چنین ساختمانهایی مصرف برق در ان تا ۱۵ درصد کمتر خواهد شد.
مهمتر اینکه بر اساس یک برنامه هدفمند از این پس همه ساختمانهایی که در شرکت برق منطقهای ساخته خواهند شد با چنین شیوهای ساخته و بهره برداری خواهند شد تا نقش مهمی در صرفه جویی مصرف انرژی داشته باشند.
ساختمان اداری شرکت برق منطقه ای، یک الگوی دیگر
اقدامات شرکت برق منطقهای به همین جا ختم نمیشد. در ساختمان اداری شرکت نیز اقدامات خوبی دنبال شده تا هم کاهش صرفه جویی در مصرف برق را بدنبال داشته باشد و هم الگویی باشد برای دیگر ساختمانهای اداری استان.
سیدرضا حسینی معاون مالی و پشتیبانی این شرکت است. او گفت: در راستای کاهش مصرف انرژی با استفاده از اقدامات کم هزینه و اثرگذار، خلق ایده و ارائه راهکار برای کاهش مصرف در بخشهای سرمایشی و روشنایی شرکت در دستور کار کمیته مدیریت انرژی قرار گرفت و اقدامات لازم اجرا شده است.
وی ادامه داد: اصلاح مدار سیستم سرمایش مرکزی و خاموشی ۵۰ درصد از الکتروپمپهای الکتریکی سیستم آب گردشی و اصلاح برجهای خنککننده با افزایش راندمان که موجب حذف ۴ الکتروپمپ الکتریکی پر مصرف شد؛ بخشی از اقدامات مدیریت مصرفی انجامشده در شرکت برق منطقهای یزد بوده است.
حسینی همچنین نصب توری حرارتگیر پشت پنجرهها جهت کاهش دمای تابشی، نصب دربهای شیشهای انتهای سالنهای شرکت به منظور کاهش برون رفت هوای مطبوع، استفاده از روشهای خنککاری کمهزینه، نصب کانال خورشیدی و هواکش بادگیری جهت تهویه هوای گرم طبقات فوقانی شرکت و عایقکاری تجهیزات برودتی موتورخانه را از دیگر اقدامات انجامشده در این راستا برشمرد و افزود: این اقدامات موجب حذف کولرهای گازی پرمصرف و تنظیم و افزایش درجه آسایش سیستم سرمایش شرکت بدون ایجاد اختلال در رضایت و آسایش همکاران شده است.
معاون مالی و پشتیبانی شرکت برق منطقهای یزد همچنین حذف لامپهای پرمصرف و استفاده از لامپهای LED و SMD، استفاده از لامپهای سنسوردار حرکتی در راهروها و فضاهای عمومی، کاهش حداقل ۳۰ درصدی روشنایی غیرضروری اتاقها، شستشوی منظم سلولهای خورشیدی جهت افزایش بازده تولیدی و مدیریت و کاهش بار مصرفی در زمانهای اوج مصرف را از دیگر اقدامات کمیته مدیریت انرژی شرکت برشمرد.
نتیجه ی همه این اقدامات شده است صرفه جویی حدود ۲۸ درصدی در مصرف برق این ساختمان اداری شرکت برق منطقهای که خود میتواند الگویی برای دیگر ادارات هم باشد.
ایدههای کوچک، گامهای بلند
آنچه بدنبال اجرای موفق این طرحها و اقدامات شرکت برق منطقهای حاصل شده صرفه جویی و مدیریت مصرف انرژی است.
اتفاقات خوب و ارزشمندی که در این زمینه در شرکت برق منطقهای رقم خورده است. بجز اثر بخشی قابل توجهی که در مصرف انرژی داشته است میتواند الگویی برای دیگر دستگاهها و ادارات باشد و هم دیگر استانها تا با اجرای طرحهای کوچک و کم هزینه بر گامهای بلندی در صرفه جویی مصرف انرژی داشته باشند.
نویسنده: غلامرضا استاد