ستارهای از بوستان نبوت و ولایت
یکی از ستارگان آسمان سیادت و جلالت و گلی از بوستان نبوت و ولایت امامزاده عالی مقدار حضرت سلطانعلی بن امام محمد باقر (ع) است. کنیه آن حضرت ابوالحسن ملقب به طاهر برادر بزرگوار و گرامی حضرت امام جعفر صادق (ع) پدر یکی از زوجات حضرت کاظم (ع) مسمات به فاطمه است.
به گزارش
گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، نفوذ اسلام و تشیع در ایران مدیون تلاشها و از خودگذشتگیهای امامان و امامزادگان و یاران ایشان میباشد که با جانفشانی و کوششهای طاقت فرسای خویش توانستند بذر اسلام ناب و اصیل را در این آب و خاک کاشته و با قطرات خون خود آن را آبیاری کنند تا اسلام به بار نشسته و ثمر دهد و حق و عدالت و بندگی در جوامع بشری رشد کرده بشریت به سوی کمال و توحید ناب در حرکت باشد. قبل از ورود مبارک و با میمنت حضرت علی بن موسی الرضا (ع) به خاک ایران افرادی چند از امامزادگان، این آب و خاک را به قدوم خود متبرک کرده و این مرز و بوم را برای رشد تشیع بارور کردند.
یکی از این افراد طبق نقلی علی بن محمد باقر (ع) میباشد که معروف به سلطانعلی است و کنیز آن حضرت ابوالحسن ملقب به طاهر و فرزند بلافصل امام پنجم حضرت امام محمد باقر (ع) میباشد که گویا طبق آنچهکه مشهور شده در مشهد اردهال (کلمه اردهال از دو کلمه «ارد» و «هال» به معنای سرزمین مقدس تشکیل شده است در این مسیر شهرهای نیاسر و نشلج واقع شده است. نامهای قدیمی مشهد اردهال عبارتند از: بارکرسف، بارکرس، بارکرز، بارکرسب، باریکرس. خوانساری در روضات الجنات و قاضی نورالله در مجالس المؤمنین و بحرالعلوم در تحفة العالم و شیخ عبدالجلیل قزوینی رازی در کتاب الرد علی النقض نقل کردهاند که علی بن امام محمد باقر (ع) در ناحیه کاشان در روستایی به نام بارکرسب در آرامگاهی آباد مدفون است.
این قبه و بارگاه بسیار عالی قدیمی و عدت و آلت صحنهای متعدد و موقوفات و نذورات و خدمه واقع است و از قدیم الایام تا کنون جمیع مردمان کاشان و فینین و حوالی کاشان و خلق بسیاری از سایر بلاد ایران برای ادراک زیارت و توسل به تربت پاک آن بزرگوار در این محل مبارک مخصوصاً در هفدهم مهر ماه جلالی اجتماع مینمایند و بسیاری از کرامات ظاهره و خوارق عادات باهره از مشهد کثیر الانوار این شاهزاده نقل میکنند؛ و برای اوست قبه بلند عظیمی و ذکر فرمودهاند جماعتی از علماء ما، در شان آن بزرگوار فضائل زیادی و ایراد کردهاند در کرامات او و کرامات مشهدش حکایات بسیاری؛ و بدانکه سید جلیل سید احمد معروف به امامزاده احمد مدفون در محله باغات اصفهان بوده است ـ فرزند این سید جلیل یعنی حضرت سلطانعلی، پس بنابر این غافل مباش و از کتاب رجال شیخ نقل شده که علی بن محمد بن علی بن الحسین (ع) بوده است از اصحاب حضرت صادق (علیهالسّلام): السید الجلیل الحجه الآیه السید الامام ضیاء الدین ابوالرضا فضل الله الحسنی الراوندی القاسانی که از علماء قرن ششم و در کاشان بوده است.
مراسم قالیشویی
روز جمعه قالی امامزاده را عده زیادی روی دست بطرف محل قالیشوری که در هشتصد متری واقع است میبرند و عده زیادی با چوبدست حاملین قالی را محاصره و مانع رسیدن دست دیگران بقالی میباشند صد متر آخر را بحالت دو انجام و پس از قرار دادن قالی کنار رودخانه با زدن چوبدستی به آب و پاشیدن آب به (قالی) در حالی که عموم حاملین خیس شدهاند قالی را بر میگردانند در حال رفتن و برگشتن یک نفر سوار اسب جای نماز امامزاده را روی دست حمل مینماید و این سمت ارثی به او رسیده است، حمل قالی از سالهای کهن اختصاص به اهالی فین کاشان دارد، اگر در این مورد دیگران بخواهند اقدام و دستی به (قالی) زنند نزاع در میگیرد و در بعضی از سالها منجر بقتل میشود، مردمان فین این عمل را مایه افتخار خود دانسته و تعصب زیادی به خرج میدهد نکته جالب توجه این است که همه ساله این عمل در ۱۷ مهر شمسی تجدید میگردد.
تاریخ ولایت
از تاریخ ولادت این امامزاده سندی در دست نیست، ولی طبق نقلی در ۲۷ جمادی الثانی سال ۱۰۶ هـ به شهادت رسیدهاند.
جناب "سلطان علی" طبق نقل شیخ مفید و طبرسی دو خواهر تنی به نامهای زینب و امسلمه داشتهاند و از مادری که امولد بود، متولد شدند و ایشان برادر ناتنی حضرت امام صادق (ع) میباشند.
محل دفن
در محل دفن ایشان اختلاف آرائی وجود دارد. عدهای محل دفن ایشان را در مشهد اردهال (مشهد قالی) در ۴۰ کیلومتری غرب کاشان و در مسیر کاشان - نراق میدانند.
ولی مرحوم آقا شیخ عباس قمی (رحمةاللهعلیه) در منتهی الامال نقل کرده است که: "تاج الدین ابن زهره حسینی" در «غایة الاختصار فی اخبار البیوتات العلویة» گفته که قبر علی پسر امام محمد باقر (ع) در بغداد در محلۀ جعفریه در ظاهر سور (سور: نرده و حصار، دیوار دورشهر.) بغداد واقع است. "محب الدین بن نجار مورخ" در تاریخ خود گفته مشهد طاهر (علی بن امام محمد باقر (ع) در جعفریه است؛ و گفته آن قریه ایست از اعمال خالص نزدیک بغداد که در آن قبری قدیمی پیدا شد و بر ان سنگی بود که بر آن نوشته شده بود:
«بسم الله الرحمن الرحیم هذا ضریح الطاهر علی بن محمد بن علی بن الحسین بن علی بن ابیطالب علیهمالسّلام» و بقیه سنگ از آن جدا شده بود. پس بنا کردند بر آن قبهای از خشت... و این محل یکی از مشاهد و مزارات گشت. تاج الدین گفته که آن مشهد در زمان ما مجهول و خرابست و جماعتی از فقرا در آنجا منزل دارند. ولی آقا شیخ عباس قمی در ادامه مینویسد که آنچه مشهور است در زمان ما قبر "علی بن محمد الباقر (ع) " در ناحیه کاشان در مشهد اردهال است و معروفست به شاهزاده سلطانعلی و (ظاهرا) وجود این امامزاده را در آنجا تایید میکند. البته در بحرالانساب
چنین آمده است که: «علی بن محمد الباقر علیهالسّلام ... دفن فی ناحیه کاشان بقریه یقال لها بارکرسب فی مشهد» و همچنین از میرزا عبدالله ملقب به افندی در ریاض العلماء
نیز نقل شده که فرمود: قبر علی بن محمد الباقر (ع) در حوالی بلده کاشان است.
اولاد
حضرت سلطان علی بن محمد الباقر (ع) بنابر آنچه در کتب انساب و تراجم آمده است، دختری به نام فاطمه داشتهاند که ایشان را به موسی بن جعفر (فرزند برادرشان) تزویج کردهاند؛ و همچنین میرزا عبدالله افندی صاحب ریاض العلماء گوید در اصفهان نزدیک مسجد شاه بقعه مزاریست که به نام "احمد بن علی بن امام محمد باقر (ع) است و سنگی در آنجا به خط کوفی است که بر آن نوشته است: بسم الله الرحمن الرحیم کل نفس بما کسبت رهینه. هذا قبر احمد بن علی بن محمد الباقر (ع) و تجاوز عن سیئاته و الحقه بالصالحین.