پخش زنده
امروز: -
روانشناس و کارشناس اورژانس اجتماعی بهزیستی رامهرمز توضیحاتی درخصوص خودکشی و علل وقوع آن ارائه داد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان، فرخ آفرین مردان پور گفت: خودکشی به دنبال افسردگی، ناامیدی، غمگینی و ناراحتی اتفاق میافتد که بروز این احساسات در زمان بحران عادی است.
وی افزود: خودکشی یک معضل جهانی است و پژوهشها نشان میدهند که ۴ روش شناختهشده برای کاهش احتمال خودکشی وجود دارد.
مردان پور کاهش دسترسی به روشهای مرگبار را به عنوان یکی از این روشها عنوان کرد و اظهار داشت: یکی از مؤثرترین روشهای جلوگیری از وقوع خودکشی ایجاد فاصله زمانی و مکانی بین فرد و روشهای مرگبار آسیب به خود است که میتوان به پنهان کردن محل داروها و یا دورنگهداشتن اسلحه از دسترس فرد و ... اشاره کرد.
کارشناس اورژانس اجتماعی بهزیستی رامهرمز خودداری از زدن برچسب بیماری روانی به فرد یا افراد را روش موثر دیگر برای کاهش احتمال خودکشی عنوان کرد و اظهار داشت: مشاهدات نشان میدهند که درصد بالایی از افرادی که خودکشی میکنند یک اختلال روانی زمینهای مانند؛ افسردگی، اختلال دوقطبی، اسکیزوفرنی و یا سوءمصرف مواد مخدر داشتهاند که البته بیشتر موارد یا تشخیص داده نشده یا درمانی نگرفتهاند، یعنی افراد به دلیل شرم و ناآگاهی و یا ترس از برچسب خوردن در جستجوی کمک برنمیآیند.
این روانشناس تصریح کرد: نقش ارتباطات اجتماعی در کاهش ریسک خودکشی بسیار پررنگ است، زیرا انسانها موجوداتی اجتماعی هستند که انزوا میتواند برای آنها رنجآور و دردناک باشد، البته نمیتوان گفت افرادی که براثر خودکشی میمیرند دوستان و یا خانوادههای حمایتگری ندارند، ولی در اغلب موارد اختلالات روانی زمینهای باعث احساس انزوا و یا تحمیل انزوا به خود را نشان دادهاند، به همین دلیل یکی از نشانههای هشدار خودکشی، کنارهگیری فرد از دوستان و فعالیتهایی است که زمانی از آنها لذت میبرد.
وی ادامه داد: گزارشها درباره خودکشی میتواند باعث سرایت خودکشی یا تقلید خودکشی شوند، بنابراین توجه به نحوه گزارش در این زمینه بسیار مهم است تا بتوان بدون سرایت رفتار خودکشی جمعیت عمومی را با علائم هشدار و ریسک فاکتورهای خودکشی آشنا کرد.
آیا خودکشی قابل پیشگیری است؟
فرخ آفرین مردان پور اذعان داشت: اینکه خودکشی قابل پیشگیری نیست، باوری اشتباه است و میتوان فرد را از افکار خودکشی دور و از اقدام به خودکشی منصرف کرد، بنابراین با همدل و همراه بودن و شنیدن صحبتهای فرد آنهم بدون قضاوت میتوان از افکار ایجادشده در فرد پیشگیری و در نهایت فرد را تشویق به دریافت کمک تخصصی و مراجعه به روانپزشک و روانشناس کرد.
بیشتر بخوانید: اطلس خودکشی ،گامی در جهت کاهش بروز این پدیده
وی با بیان اینکه رواندرمانی و درمان دارویی مناسب، میتواند به پیشگیری از خودکشی کمک کند، گفت: ارتباط با یک
درمانگر میتواند باعث کمرنگ شدن احساس انزوا و فکر کردن فرد به راهحلهایی غیر از خودکشی شود، ولی با اینهمه، نمیتوان ادعا کرد که تمام خودکشیها قابلپیشگیری است و از طرفی، افزایش آمار خودکشی نشاندهنده نیاز به بازنگری در سیاستهای سلامت عمومی و رویکردهای فرهنگی به اختلالات روانی است.