پخش زنده
امروز: -
کارخانه گوگرد سازی مسجدسلیمان بعنوان یک اثر فرهنگی و ملی با شماره ۳۱۷۲۴ در فهرست آثار ملی کشور پذیرفته و ثبت شده است .
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان ،رئیس مرکز اسناد صنعت نفت ومجری طرح موزه نفت مسجد سلیمان گفت: سالن اصلی موزه نفت مسجد سلیمان در محوطه هشت هکتاری گوگرد سازی و پالایشگاه بی بی یان قرار دارد و واحد گوگرد سازی آلمانی این سایت میراث صنعتی، همان تاسیساتی است که در نخستین روزهای جنگ تحمیلی مورد اصابت راکت پرتاب شده توسط یک فروند هواپیمای میگ نیروی هوایی عراق قرار گرفته و زاویه اصابت و البته مصالح و استحکام سازه به گونهای بوده که تنها سوراخی به قطر راکت در آن ایجاد و از آن روز تا کنون همچنان استوار و پابرجا مانده است.
فرشید خدادادیان با اشاره به ثبت کارخانه گوگرد سازی بعنوان یک اثر فرهنگی و ملی با شماره ۳۱۷۲۴ در فهرست آثار ملی کشور افزود: برخی تاسیسات نفتی خوزستان یادگاران زخمی دوران هشت ساله جنگ تحمیلی هستند که بعضی از آنها در کنار گلزار شهدای شهرها و روستاهای استان، هنوز قابل مشاهده اند.
وی با گرامیداشت هفته دفاع مقدس گفت: موزه نفت مسجد سلیمان، بزرگترین موزه صنعتی ایران، با برنامه ریزیهای انجام شده بعنوان ظرفیتی در بخش گردشگری دفاع مقدس نیز قابل استفاده و بازدید خواهد بود.
خدادادیان افزود: استانداری خوزستان در بولتن ماهیانه"گزارشهای روز"خود و مجلدی که در تاریخ سوم آبان سال ۱۳۵۹ تنظیم شده و امروزه بعنوان سند شماره۰۰۱۲۳۷۶شناخته میشود، در گزارش روز سوم مهرماه ۱۳۵۹ آورده است که؛ ظهر این روز کارخانه گوگرد در۳۰کیلومتری مسجدسلیمان مورد حمله یک میگ قرار گرفت و لوله گاز سمی کارخانه منفجر شد.
وی گفت: این حمله بدلیل تعطیلی و از سرویس خارج بودن کارخانه، تلفات جانی در پی نداشت و منظور از لوله گازهای سمی در این گزارش، همان دودکش آجری کارخانه گوگردسازی آلمانی است که در بین مسجدسلیمانیها تحت عنوان کارخانه جی پی GP مخفف Gas Plant شناخته میشد و دلیل آن هم این بود که این گوگرد در حقیقت از گاز هیدورژن سولفوره در یک یونیت گازی استحصال و تولید میشد.
رئیس مرکز اسناد صنعت نفت ومجری طرح موزه نفت مسجد سلیمان گفت: علاوه بر این اثر به یادگار مانده از ایام دفاع مقدس، خود پالایشگاه مسجد سلیمان نیز که به اختصار LDU خوانده میشد، بنا به مستندات موجود در مرکز اسناد صنعت نفت در سال ۱۹۳۲ میلادی تاسیس شده و تا تاریخ بیستم آذرماه سال ۱۳۵۲ نیز فعال بود.
وی گفت: این مجموعه از آن تاریخ به بعد به علت عدم احتیاج به فرآوردههای آن از سرویس خارج شد، پس از حملات عراقیها به آبادان و اخلال در کار پالایشگاه بزرگ آن شهر با همت و تلاش استادکاران قدیمی و نیروهای ایثارگر شرکت نفت مسجدسلیمان مجددا از تاریخ بیست و دوم بهمن سال شصت و یک و در یک انتخاب نمادین، همزمان با چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، مجددا فعال و اولین محموله آن به جبهههای جنگ ارسال شده است.
محصولات این پالایشگاه شامل؛ گازوئیل نفت کوره، بنزین و نفت سفید بود و ظرفیت این کارخانه بین ۵۰۰ تا ۵۸۰ بشکه نفت خام در روز در اسناد برجای مانده قید شده است.
بیشتر بخوانید: پل تله زنگ یادگار زخمی و پایدار دوران جنگ تحمیلی + فیلم
موزه نفت مسجدسلیمان واجد نمونههای تاریخی از دوران شکل گیری صنعت نفت در ایران تا ایام دفاع مقدس و پس از آن است و در سال ۱۳۹۸ و پس از مذاکرات متعدد و پیگیریهای فراوان با سازمان (وزارت کنونی) میراث فرهنگی کشور، خوشبختانه این تأسیسات نفتی در ناحیه صنعتی بی بی یان شامل کارخانه تقطیر و پالایشگاه و کارخانه گوگرد سازی به عنوان آثار فرهنگی و ملی پذیرفته و ثبت شدند.