تجربه طعمی از تویسرکان؛
آش سماق، سنت دیرینی که هنوز نفس می کشد
همه ما عمدتا سماق را به عنوان چاشنی غذا در کنار کباب استفاده می کنیم، اما تویسرکانیها از آن آشی با طعم منحصر به فرد درست می کنند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز همدان، سماق، این محصول ترش مزه، رزق شیرین این روزهای باغداران مناطق کوهپایهای تویسرکان است، این روزها باغداران از ابتدای صبح و به شکل خانوادگی در سطح ۲۰۰ هکتار از سماقستانهای تویسرکان سماق برداشت می کنند.
پیش بینی می شود بیش از ۱۶۰ تن سماق، حاصل دسترنج کشاورزان از نعمت خداوند باشد.
در حالی که برخی کشاورزان کشتهای پر آب، امسال سماق می مکند، سماق کاران تویسرکان، در شرایط کم آبی، باز هم سماق برداشت میکنند.
- سماق محصولی است که نزولات اندک جوی و منابع آب زیرزمینی نیاز آن را برطرف و نیازی به آبیاری ندارد، از سوی دیگر به طور کامل ارگانیک و طبیعی است و سمی برای آن استفاده نمیشود.
از پرورش درختچه تا برداشت، بسته بندی و فروش سماق به شکل سنتی انجام می شود و هیچ تشکل منسجم مرتبط با این محصول نه در تویسرکان که در کشور وجود ندارد که در صورت ایجاد انجمن سماق کشور، به طور قطع در تولید، بسته بندی، بازاریابی و صادرات این محصول تحول ایجاد میشود.
- در نقاط مختلف کشور سماق اغلب به شکل پودر به عنوان ادویه و یا چاشنی غذا استفاده می شود، اما تویسرکانیها از آن آشی می پزند، آشی که در فهرست میراث معنوی کشور به نام شهرستان آنها ثبت ملی شده.است.
مواد تشکیل دهنده آش سماق چغندر، نخود، رشته، سیر، نعناع، مغز گردو و در نهایت آب سماق است.
بیات، متخصص طب ایرانی با بیان اینکه این میوه سرشار از ترکیبات آنتی اکسیدان است، گفت: در درمان برخی سرطانها، جلوگیری از برخی عفونتهای دستگاه گوارش موثر است.
وی افزود: سماق به لحاظ طب سنتی، سرد و خشک درجه دو و مقوی دستگاه گوارش است.
برداشت سماق تا نیمه اول مهر پایان می یابد، اما آش سماق همچنان باقی است.