پخش زنده
امروز: -
اقدام آمریکا در مسدود کردن داراییهای بانک مرکزی افغانستان، سبب تشدید بحران نقدینگی در این کشور شده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی رویترز، کمبود شدید نقدینگی در افغانستان به بحرانی جدید برای مردم این کشور بدل شده است. این گزارش می افزاید کمبود نقدینگی در افغانستان به سرعت در حال تبدیل شدن به یک بحران شدید است، و این موضوع بر فعالیتهای تجاری و بر وضع معیشت مردم در سراسر این کشور تاثیر گذاشته است. این در حالی است که آمریکا ۹ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار از داراییهای بانک مرکزی افغانستان را مسدود کرده است. در پی ورود گروه طالبان به کابل در بحبوحه خروج همراه با هرج و مرج آمریکا از این کشور جنگ زده، آمریکا همچنین انتقال پول نقد به این کشور را ممنوع کرده است. این موضوع سبب شده است بهبود شرایط اقتصادی افغانستان پس از ۲۰ سال جنگ تحت رهبری آمریکا -در پی حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱- به شدت دشوارتر شود.
اگرچه بانک مرکزی افغانستان فعالیت خود را از سر گرفته است، اما بسیاری از بانکها همچنان تعطیل هستند و ساکنان افغانستان با نگرانی در مقابل بانکهای برای برداشت پول خود صف کشیده اند. یکی از ساکنان کابل در سخنانی گفت: "بسیاری از شعب بانکها تعطیل شده اند و بانکهایی که همچنان فعالند به سختی میتوانند خدمات برداشت پول نقد را ارائه کنند. آنها به ما می گویند به بانک مرکزی مراجعه کنید. من حدود ساعت سه صبح به آنجا رسیدم تا در صف باشم. اما متصدیان بانک هیچ کاری برای من انجام ندادند. شاید برخی از افراد اگر کسی را در این بانک میشناختند پول نقد دریافت کرده باشند، اما من همچنان منتظرم و هرگز نمیتوانم اسکناس دریافت کنم. "
دارایی مسدود شده افغانستان، حدود یک سوم از تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل میدهد
یک شهروند دیگر افغان در گفتگو با سی سی تی وی گفت: "من ماهانه حقوقم را در بانک پس انداز میکردم. اما در حال حاضر من مجبورم با مشقت به اینجا بیایم تا بتوانم پول خود را برداشت کنم. " از آنجایی که پول نقد اصلیترین ابزار پرداخت در افغانستان محسوب میشود، کمبود نقدینگی مداوم نه تنها زندگی را برای مردم افغانستان دشوار کرده، بلکه فعالیتهای تجاری این کشور را نیز محدود کرده است. ۹ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار دارایی مسدود شده افغانستان، حدود یک سوم از تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل میدهد. اگرچه جامعه بین المللی وعده ارائه یک بسته کمک به ارزش بیش از یک میلیارد دلار را داده است,، اما از هر سه نفر، یک نفر در افغانستان به دلیل افزایش قیمت ها، بحران شدید انسانی در این کشور و احتمال فروپاشی اقتصادی، با کمبود شدید مواد غذایی رو برو است.
پیش از این نماینده روسیه در سازمان ملل نسبت به فروپاشی اقتصادی افغانستان هشدار داده بود. واسیلی نبنزیا نماینده روسیه در سازمان ملل در نشست شورای امنیت برای بررسی تحولات افغانستان و تمدید مأموریت امدادرسانی سازمان ملل در این کشور تاکید کرد باید بر روی ارسال کمکهای بشردوستانه به افغانستان تمرکز نمود و حامیان مالی و کشورهای کمک کننده، در بهبود اوضاع اقتصادی این کشور سهیم باشند. وی افزود: افغانستان در آستانه فروپاشی اقتصادی قرار دارد و این مسئله، به صدا درآمدن زنگ هشدار درباره وقوع بی ثباتی و بحران انسانی واقعی در افغانستان است که جهان را تحت تأثیر قرار میدهد.