پخش زنده
امروز: -
مقام های سعودی در حالی از اقدام امریکا در خارج کردن سامانه های پاتریوت از عربستان ابراز نگرانی می کنند که امنیت این کشور در گرو اصلاح رفتار و بهبود رابطه با همسایگان است..
اسوشیتدپرس روز جمعه اعلام کرد تصایور ماهواره ای نشان می دهد امریکا سامانه های موشکی پاتریوت و تاد خود را از عربستان خارج کرده است. در پی این گزارش ترکی الفیصل رئیس سابق دستگاه اطلاعاتی عربستان از امریکا خواست به تعهدات خود در دفاع از امنیت کشورش وفا کند و این سامانه ها را خارج نکند.
این در خواست در حالی است که در عمل وجود این سامانه ها نیز نتوانسته بود عربستان را از پیامدهای تهاجم نظامی به یمن حفظ کند و موشک های بالستیک و پهپادهای ارتش و کمیته های مردمی یمن با عبور از سامانه های دفاعی پاتریوت وتاد تاسیسات نفتی و نظامی ائتلاف متجاوزسعودی را در عمق خاک عربستان هدف قرار داده است.
از سویی بر اساس گزارش ها هرموشک پاتریوت 3 میلیون دلار هزینه دارد که درمقابله با تکنولوژی ارزان قیمت و در عین حال موثر حوثی ها, وجود این سامانه ها در عربستان به جای تولید امنیت هزینه های سنگین روی دست سعودی ها گذاشته بود.
این در حالی است که حملات موشکی و پدافندی ارتش وکمیته های مردمی یمن به عمق خاک عربستان دفاعی و با هدف بازدارندگی از حملات هوایی این کشور صورت می گیرد و اگر سعودی ها در امور داخلی یمن برای به قدرت رساندن یک مهره دست نشانده دخالت نمی کردند دلیلی برای این حملات وجود نداشت.
البته به نظر می رسد پس از کاهش حضور امریکا در غرب آسیا و خارج کردن سامانه های موشکی پاتریوت از عربستان, دولت بایدن در صدد اعمال فشار به ریاض برای وارد شدن به طرح سازش با رژیم صهیونیستی است.
این ارزیابی از این جهت مورد توجه است که ژنرال افرایم سنیه مقام امنیتی سابق رژیم صهیونیستی خواستار فروش سامانه گنبد آهنین به عربستان شد تا زمینه ایجاد همکاری های راهبردی و فنی با این کشور فراهم شود. اما واقعیت اینجاست که سامانه گنبد آهنین نیز در جریان جنگ 12 روزه اخیر با نوار غزه کارآیی نداشت واز هر 10 موشکی که از سوی مقاومت فلسطینی به سرزمین های اشغالی شلیک شد 7 موشک به هدف اصابت کرد.
ضمن اینکه به نظر می رسد حتی عبور عربستان از خط قرمز امریکا و روی آوردن به روسیه یا چین وخرید سامانه های دفاعی از این دو کشور هم نتواند امنیت این کشور را تضمین کند و فقط برای این کشور هزینه بتراشد و همانور که گفته شد تنها راه تضمین امنیت عربستان اصلاح رفتار سعودی ها با کشورهای همسایه و حرکت در مسیر برقراری رابطه خوب با آنان است.
به یک نکته دیگر هم باید اشاره کرد که این انتظار سعودی ها که امریکا از امنیت آنها دفاع کند چگونه می تواند انتظار عقلانی باشد در حالیکه امریکایی ها خود قادر به تامین امنیت خود نیستند وپس از 20 سال لشکر کشی به افغانستان در نهایت با خفت وخواری از این کشور فرار کردند و حتی فرصت نکردند تسلیحات خود را که ارزش آنها به گفته آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه امریکا بالغ بر 80 میلیارد دلار است از این کشور خارج کنند و حتی برای خروج امن از کابل به طالبان التماس کردند که امنیت آنها را در مقابل حملات احتمالی حفظ کند.
نکته مهم دیگر اینکه همانطور که بایدن در توجیه خروج نظامیان امریکایی از افغانستان به این نکته تاکید کرد که ماموریت کشورش ملت سازی نبوده بلکه حفظ منافع امریکا بوده است, قطعا اگر منافع دولت امریکا ایجاب کند امریکایی ها حتی سعودی ها رانیز قربانی خواهند کرد چنانچهترامپ نیز پس از اینکه سران آل سعود را با ادبیات زننده گاوشیرده توصیف کرد ادامه داد که در موقع مناسب آنها نیز سلاخی خواهند شد.
در نهایت اینکه باید گفت عربستان از مارس 2016 آغاز تهاجم نظامی به یمن تا سال 2020 بیش از 273 میلیارد دلار صرف هزینه های جنگ کرده است در حالیکه این هزینه می توانست در مسیر توسعه اقتصادی عربستان و سرمایه گذاری این کشور در کشورهای همسایه هزینه شود و وابستگی های متقابل ایجاد نماید.
-------------------------------------
رضا محمدمراد