انواع سقف خودرو را بشناسید
شاید گمان کنید که سقف بیشتر خودروهای موجود در بازار، تنها به همان حالت فلزی و ثابت ساخته میشود؛ اما باید بدانید که انواع مختلفی از سقف خودرو، سانروف، مونروف و غیر از آنها وجود دارند.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، سقف خودروها به دو صورت کلی دستهبندی میشوند:
سقفهای ثابت (فلزی)
سقفهای بازشونده (فلزی یا پارچهای)
درباره سقف ثابت که تکلیف، مشخص است و بیشتر خودروها در سطح جادهها و شهرهای کشورمان، دارای این نوع سقف در بخش بالای سرنشینان خود هستند؛ اما خودروهای دارای سقف روباز که معمولا به کروکی یا کانورتیبل شهرت دارند، دارای دو مدل هاردتاپ و سافتتاپ هستند.
سقف هاردتاپ، همانطور که از اسم آن پیدا است، از جنس فلز مستحکم ساخته میشود. خودروهای کروکی روباز که دارای سقف فلزی جمعشونده هستند، تحت عنوان هاردتاپ شناخته میشوند. سامانه سقف جمعشونده هاردتاپ، دارای وزن بیشتری است و از لحاظ مکانیکی و الکترونیکی، ساز و کار پیچیدهتری دارد؛ اما از جنبههای ایمنی، امنیتی و حفاظتی، در جایگاه مناسبتری قرار میگیرد.
مدل سافتتاپ، به سقفهای جمعشوندهای گفته میشود که از جنس پارچه یا برزنت ساخته میشوند. این نوع سقفها، دارای وزن کمتری هستند و ساز و کار جمعشدن آنها سادهتر است.
همچنین، هزینه تولید پایینتری در فرایند ساخت به سازنده تحمیل میکنند و قیمت پایینتری دارند؛ اما در برابر سرقت، نفوذ آب، وزش بادهای شدید و فرسودگی، در درجه پایینتر نسبت به سقفهای هاردتاپ، دستهبندی میشوند.
سانروف چیست و انواع آن کداماند؟
چند دهه از عمر نخستین سانروف مورد استفاده در سقف خودرو میگذرد. این پنل شیشه یا فلزی در سقفهای ثابت خودرو، تعبیه میشود تا جریان نور یا هوا از بخش فوقانی به درون خودرو راه پیدا کند و شرایط مساعدتری برای سرنشینان درون کابین، رقم بزند. این پنل سقفی متحرک، معمولا بهصورت دستی یا الکتریکی، قابلیت باز و بسته شدن دارد و خود دارای انواع مختلف است.
سانروف پاپ آپ (pop-up)
این نوع از سانروفها، هنگام باز شدن، از پنل فلزی سقف خودرو فاصله میگیرند و به طرف بالا حرکت میکنند. کاربر میتواند بهوسیله فشار دست، پنل سانروف را به طرف بالا حرکت دهد تا جریان هوا از راه دریچه ایجادشده، قادر به نفوذ به درون کابین باشد. ناگفته نماند که نصب این سقف به دلیل هزینه نسبتا بالا و احتمال ایجاد تغییر در خواص فیزیکی سقف، چندان توصیه نمیشود.
سانروف اسپویلر
این نوع سانروف، هنگام باز شدن، به حالت زاویهدار به سمت عقب، حرکت و روی سقف خودرو، دریچهای جهت ورود هوا و نور مستقیم، ایجاد میکند. بیشتر سانروفهای اسپویلر، بهصورت الکترونیکی باز و بسته میشوند و بیشتر در خودروهای کوچک، از آنها بهرهبرداری میشود.
سانروف توکار
پنل سانروف توکار، به درون شکاف تعبیهشده در سقف خودرو، حرکت و به این ترتیب، یک دریچه روی سقف باز میکند. بر همین اساس، سقف اینگونه خودروها کمی ضخیمتر از حالت معمول ساخته میشود. ناگفته نماند که سانروف توکار، ابتدا بهصورت فلزی تولید میشد، اما در شرایط فعلی، گونههای شیشهای آن بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند.
سانروف تاشونده
سانروفهای فولدینگ یا تاشونده، معمولا از جنس پارچه برزنتی ساخته میشوند و بهصورت دستی یا الکتریکی، قابلیت باز و بسته شدن دارند. پنل پارچهای این سانروف، پس از باز شدن، روی هم جمع میشود و هنگام بسته شدن نیز بهصورت صاف، روی دریچه سقف قرار میگیرد.
سانروف جداشونده
این نوع از سانروفها، بهطور کامل، از سوی کاربر از سقف جدا میشوند و معمولا دارای ابعاد بزرگتر نسبت به سایر انواع سانروف هستند.
سانروف یا سقف پانورامیک (پاناروما)
اگر بخش وسیعی از سقف خودرو بهجای فلز از شیشه مقاوم ساخته شود، به آن سقف پانورامیک گفته خواهد شد. حال، اگر این سقف قابلیت تحرک و باز شدن نیز داشته باشد، از آن بهعنوان سانروف پانوراما نیز یاد میشود.
معمولاً در خودروهای کوچکتر، از یک عدد پنل سقف پانورامیک استفاده میشود؛ اما خودروهای شاسیبلند و بزرگ، بیشتر به دو عدد پنل پاناروما مجهز خواهند شد. سانروف پانورامیک، معمولاً بهصورت الکتریکی، قابلیت باز و بسته شدن خواهد داشت.
مونروف چیست و چه تفاوتی با سانروف دارد؟
مونروف، تنها از جنس شیشه رنگی ساخته میشود و ساز و کار باز و بسته شدن آن نیز بهوسیله سیستم الکترونیکی، کنترل میشود؛ اما سانروفها بهطور کلی هم از جنس فلز و هم از جنس شیشه ساخته میشوند و ساز و کار باز و بسته شدن آنها نیز بهصورت دستی یا الکتریکی است.
مونروف، یک نوع پیشرفتهتر از سانروف به حساب میآید و امروز در بسیاری از خودروها مورد استفاده قرار میگیرد.