پخش زنده
امروز: -
یکی از عوارض کرونا که برخی مبتلایان به این بیماری به آن اشاره دارند ، بروز ریزش مو پس از بهبودی از کروناست.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان سمنان، بیشتر مطالعات انجام شده بر روی ریزش موی ناشی از ابتلا به ویروس COVID-۱۹ بر اساس مشاهده است و به همین دلیل نمیتوان آماری قطعی از احتمال بروز ریزش مو پس از ابتلا به کرونا ارائه داد. یک مطالعه معتبر در سال ۲۰۲۰ عوارض ابتلا به کرونا را در ۶۳ بیمار بهبودیافته بررسی کرد. این مطالعه نشان داد که حدود ۲۴.۱ درصد از شرکتکنندگان پس از بهبودی درگیر ریزش موها شدهاند.
در این مطالعه میانگین زمان ظهور ریزش موها پس از بهبودی کامل ۵۸.۶ روز بود. در زمان این مطالعه از میان ۱۴ شرکتکنندهای که بعد از کرونا دچار ریزش مو شده بودند، ۵ نفر به طور کامل بهبود یافتند. اما ۹ نفر باقیمانده هنوز هم با ریزش موها درگیر بودند. این موضوع نشان میدهد که ریزش موها پس از کرونا مشکلی است که در مردان و زنان بهبودیافته از این بیماری ظاهر میشود. اما میتوان امیدوار بود که این ریزش دائمی نیست و پس از مدتی از بین میرود.
ارتباط کرونا و ریزش مو
گزارشهای افراد بهبودیافته از کرونا نشان داده است که ریزش موی ناشی از ابتلا به کرونا بهصورت شرایطی به نام تلوژن افلوویوم TE است. در افرادی که به ریزش موی TE مبتلا هستند، ریزش موها بهصورت ناگهانی و دستهای اتفاق میافتد. درواقع در زمان شانه زدن موها یا دوش گرفتن تودههای بزرگی از موها میریزند. اکثر افرادی که دچار ریزش موی TE میشوند، ۲ تا ۳ ماه پس از یک رویداد تحریککننده، ریزش موی محسوسی را تجربه خواهند کرد. این ریزش مو باعث از دست دادن کمتر از نیمی از موهای سر میشود و برای ۶ تا ۹ ماه ادامه دارد. اما پس از این دوره افراد رویش مجدد موهای از دست رفته را مشاهده خواهند کرد.
تب شدید و بالا رفتن دمای بدن
یکی از عوامل احتمالی بروز ریزش موی TE ابتلا به یک بیماری حاد همراه با تب شدید است. یکی از اصلیترین علائم بیماری کرونا نیز تب شدید است. همین موضوع میتوان یکی از دلایل ریزش موها پس از بهبودی کرونا باشد. از طرف دیگر بالا رفتن دمای بدن خود باعث تحریک سلولهای مو و ریزش آنها میشود. در طول مدت ابتلا به بیماری کرونا بهخصوص در انواع شدید دمای بدن در حد بسیار بالایی قرار دارد. در نتیجه موها بهشدت تحت تاثیر قرار گرفته و میریزند.
استرس و نگرانی
استرس یکی دیگر از عوامل محرک بالقوه ریزش موی TE است. مطمئنا در مدت شیوع COVID-۱۹ استرس و نگرانی افراد در خصوص ابتلا به این بیماری بسیار زیاد است. علاوه بر این شخصی که به بیماری کرونا مبتلا میشود، همواره نگران شدیدتر شدن بیماری است. از طرف دیگر فشارهای قرنطینه و ارتباط نداشتن با دیگران و نگرانی از ابتلای اعضای خانواده به این بیماری باعث تشدید شرایط استرسآور و نگرانی افراد میشود. همین موضوع باعث تحریک موها شده و پس از بهبودی بیماری ریزش موها را شروع میکند.
درواقع TE زمانی اتفاق میافتد که یک عامل استرسزا مانع رشد موها شده و آنها را وارد مرحله استراحت یا تلوژن میکند. در این مرحله موها برای ۲ تا ۳ ماه استراحت میکنند و برای خارج شدن از این حالت و رویش مجدد، نیازمند یک منبع مغذی و قوی هستند. در دوره ابتلا به کرونا بدن بیمار بسیار ضعیف میشود و پس از بهبودی مدت زیادی طول میکشد تا بدن بتواند قوای از دست رفته را دوباره برگرداند. به همین دلیل نیروی لازم برای رشد مجدد موها فراهم نشده و فرایند ریزش موی TE اتفاق میافتد.