گزارش مکتوب
ابوریحان بیرونی دانشمند مسلمان همه اعصار
ابوریحان بیرونی دانشمند مسلمان ایرانی در حوزههای مختلف علمی ورود پیدا کرد و ۱۴۷ اثر ارزشمند علمی از این دانشمند برجای مانده است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ ابوریحان محمد بن احمد بیرونی در ۳ ذیحجه سال ۳۶۲ (۱۳ شهریور) در بیرون خوارزم به دنیا آمد و همین نام روی آن ماند و او را بیرونی خطاب میکردند.
آقای محمد جواد ناطق استاد دانشگاه تربیت مدرس گفت: ابوریحان بیرونی در حوزه شهر خوارزم در اطراف شهر به نام کاث به دنیا آمد و از همان کودکی علاقه زیادی به علم و دانش داشت.
وی افزود: ابوریحان بیرونی دانشمند ریاضی دان، ستاره شناس، تقویم شناس، انسان شناس، تاریخ نگار بود و در سده چهارم و پنجم هجری زندگی میکرد.
آقای ناطق تاکید کرد: ابوریحان بیرونی یکی از بزرگترین دانشمندان مسلمان ایرانی است و دانشمند همه اعصار به شمار میرود.
ابوریحان بیرونی از همان دوران کودکی علاقه زیادی به علوم ریاضی داشت و از ریاضی دانان مطرح زمان خودش بود.
آقای داریوش کیانی رئیس دانشکده ریاضیات دانشگاه صنعتی امیر کبیر گفت: ابوریحان بیرونی به ریاضیات زمان خود واقف بود و این دانشمند برجسته ایرانی علاقهمند بود که شعاع کره زمین را تا حدی بالایی محاسبه کند.
وی افزود: نکته جالب اینجاست که ابوریحان بیرونی با استفاده از ابزار سادهای مثل اسطرلاب توانست شعاع کره زمین را محاسبه کند، کاری که سالها بعد گالیله با توجه به مکتوبات ابوریحان توانست انجام دهد.
ابوریحان بیرونی به شاخههای مختلف علوم ورود پیدا کرد و در حوزه نجوم فعالیت زیادی داشته است به طوری که آقای پرویز پروین استاد فیزیک دانشگاه صنعتی امیر کبیر گفت: ابوریحان بیرونی برای نخستین بار حرکت وضعی زمین را مشخص کرد و علاوه بر این محاسبات گسترهای در این حوزه از ابوریحان بیرونی بر جای مانده است.
دانشمند برجسته ایرانی برای نخستین بار سرگذشت ملتها را به رشته تحریر در آورد و از این دانشمند ۱۴۷ کتاب و رساله بر جای مانده که همه این رسالهها زاییده مغز متفکر خود اوست.
ابوریحان بیرونی به ۵ زبان مسلط بود و در زمینه جغرافیا آثار ارزشمندی از خود به یادگار گذاشت به طوری که آقای دکتر پرویز پروین در این باره گفت: ابوریحان بیرونی استاد جغرافیا بود و با ابزار ساده توانست ارتفاع خورشید به زمین را مشخص کند و همچنین نقشه بردای یکی از ابداعات ابوریحان بیرونی است به طوری که طول و عرض جغرافیا شهرها را مشخص کرد.
ابوریحان بیرونی برای نخستین بار در جهان به حوزه چگالی سنجی ورود پیدا کرد و توانست اندازه دقیق جرم اجسام را به دست آورد.
آقای محمد جواد ناطق گفت: کتاب الجواهر ابوریحان بیرونی در همین حوزه متمرکز است به طوری که ابوریحان بیرونی توانست وزن مخصوص کانی را به طور دقیق به دست آورد.
ابوریحان بیرونی در سال ۴۴۰ هجری قمری چشم از دنیا فروبست و تندیسی از این دانشمند مسلمان در سال ۱۳۸۸ در کنار تندیس ابوعلی سینا، زکریای رازی و حکیم خیام نیشابوری در سازمان ملل نصب شد تا این مفاخر علمی ایران به جهانیان معرفی شوند.