رحلت آیت الله سید محمد سعید الحکیم از مراجع عراق
حضرت آیت الله العظمی سید محمد سعید حکیم از مراجع عراق در نجف اشرف و مرجع تقلید شیعیان درگذشت.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرحوم حضرت آیت الله العظمی سید محمد سعید حکیم، مرجع تقلید شیعیان و نوه دختری سیدمحسن حکیم، مرجع فقید در قرن چهاردهم قمری بود، فقیهی نستوه؛ عالمی وطن پرست؛ بزرگ احیاگر پیاده روی اربعین.
این عالم عالیقدر پس از طی دوران حوزوی و تعلّم آموزههای دینی و حوزوی و رسیدن به مقام اجتهاد، هرگز خانه نشینی و اُخت گرفتن با کاغذ و کتاب را سرمشق خود قرار نداد و بلکه جزو کُنشگران ضد طاغوتی در دوران صدام بود. فعالیتهایی که در نهایت منجر به ۸ سال تحمل زندان در این کشور گردید.
علت زندانی شدن ایشان، تلاش اش برای راه اندازی و تقویت پیاده روی اربعین در کشور عراق عنوان شده است؛ از این رو وی جزو فقهای شیعه بود که به جرم احیای مشّایه اربعینی به زندان رژیم بعث افتاد.
پس از وفات آیت الله العظمی سید ابوالقاسم خویی در سال ۱۳۷۱ ش، سید محمد سعید اعلان مرجعیت کرد. اعلان مرجعیت او توأم با اقبال شیعیان عراق به تقلید از وی و آیت الله العظمی سیستانی گردید.
او مرجعیت اش در عراق را صرفاً محدود به تعلیم آموزههای دینی و حوزوی و تدریس نکرد؛ بلکه با ارسال بعثههای دینی- مردمی به نواحی محروم و عشایر دور دست عراق، درصدد حل مشکلات دنیوی و عقیدتی شیعیان دور دست، برآمد.
محمدسعید حکیم در برخی مسائل فقهی دیدگاههای تازهای دارد؛ از جمله مجازات مُرتَد در این دنیا را خارج از وظیفهٔ ما میداند. همچنین درخصوص مسئله رؤیتِ هِلال، افق قارههای آسیا، آفریقا و اقیانوسیه را یکی میداند. برپایه این فتوا، اگر در یکی از شهرهای یکی از این مناطق، هِلال ماه دیده شود، دیگر مناطق هم حکم شرعی آن را خواهند داشت.
برخی آثار آیت الله العظمی سید محمد سعید حکیم :
- المحکم فی اصول الفقه، (این مجموعه در ۶ جلد با بحث استدلالی اصول).
- دوره فقهی «مصباح المنهاج» که شرحی بر فقه استدلالی «منهاج الصالحین» سید محسن حکیم است.
- رساله عملیه خود را ـ پس از درخواستهای مکرر و مراجعات بسیاری از فضلاء ومردم برای تقلید از ایشان ـ در ۳ جلد به نام «منهاج الصالحین» عرضه کردهاست.
- مناسک حج و عمره.
- حاشیهای جامع بر کتاب اصولی «کفایه» اخوند خراسانی در ۳ جلد.