پخش زنده
امروز: -
چندي قبل توافق نامه انتقال آب درياي عمان بين دو وزارتخانه صمت و نيرو منعقد شد اما زمزمه هايي از حذف نام سيستان و بلوچستان از مسير انتقال آب است .
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز سیستان و بلوچستان، مردم این استان پهناور از شمال تا جنوب در طول ایام سال با خشکسالی و کم آبی روزگار سپری می کنند .
در شمال سیستان و بلوچستان ، زندگی نیم میلیون نفر از مردم به حق آبه هامون گره خورده ، حق ابه ایی که هیچ گاه از افغانستان طلب نشده و افغانستان هم با احداث سدهایی به طور کامل از ورود آب به کشورمان جلوگیری می کند .
مردم منطقه سیستان از از وجود گرد و خاکهایی که ناشی از خشکسالی و خشک شدن تالاب بین المللی هامون است می گویند و نبود آب برای کشاورزی و دامداری و تداوم زندگی در این منطقه گله دارند .
در سال 1396 پروژه حفر نخستین چاه ژرف ایران در منطقه سیستان آغاز شد ، پروژه ایی که در روزهای اول امید را در دل مردم سیستان زنده کرد ، اما عدم انتشار جزئیات و نتایج مثبت آن موجب نگرانی مردم شد بخصوص این روزها که چاه نیمه ها هم در حال خشک شدن است .
به گفته دهمرده نماینده حوزه انتخابیه زابل در مجلس شورای اسلامی در زمان حفر این چاه : به غیر از پولی که از محل های مختلف داده شده ردیفی میلیاردی هم برای این طرح تعریف شده است
هیئت دولت مردادماه 96 اعتبار 25میلیاردتومانی برای حفر نخستین چاه آب ژرف کشور در زابل آن هم بهصورت مطالعاتی مصوب کرد و در نهایت این پروژه که بهصورت مشترک توسط وزارت نیرو و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری دنبال میشد، اسفندماه 96 با انتخاب شرکت "پدکس" زیرمجموعه بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی بهعنوان پیمانکار آغاز شد و در ادامه این چاه اواسط سال 97 در عمق بیش از دوهزارمتری زمین به آب رسید و موضوع رسانهای شد.
پس از انتشار این خبر امیدها در دل مردم سیستان و بلوچستان بهویژه مردم پنج شهرستان سیستان که در بیش از 20 سال اخیر با بحران جدی در زمینه خشکسالی و وقوع طوفان و ریزگرد دست و پنجه نرم میکردند، زنده شد؛ اما عدم انتشار جزئیات موجب نگرانی مردم شد..
آب حوتک ها علاوه بر غیر بهداشت بودن و بسیار آلوده است و همچنین همواره خطر جانی حمله گاندوها نیز کودکان این منطقه را تهدید می کنند .
به گفته مردم این منطقه تاکنون گاندوها چند کودک را در این منطقه مورد حمله قرار داده اند و کودکانی هم در این حوتک ها غرق شده اند .
برای درمان درد بی آبی مردم سیستان و بلوچستان در آذر ماه 1398 پروزه انتقال آب از دریای عمان به استانهای شرقی جهت استفاده در صنعت ، شرب و کشاورزی در دستور کار قرار گرفت اما این روزها زمزمه هایی از حذف استان سیستان و بلوچستان از این پروژه به گوش می رشد ، موضوعی که باعث نگرانی مردم یکی از کم آب ترین استانهای کشور شده است .
حذفی صورت نگرفته و از اول در دستور کار نبوده است / کلنگ زنی نمایشی بوده
به گفته برخی مسئولان ، در پروزه انتقال آب از دریای عمان به استانهای شرقی، حذفی صورت نگرفته و از ابتدا چنین برنامه کاری جدی در دستور کار وزارت نیرو نبوده و این کلنگ زنی هم یک کلنگ زنی نمایشی برای جلب اعتماد مردم بوده است .
اما تاکید می کنند باید پیگیری کرد تا این برنامه در دستور کار قرابگیرد .
شهرکی رییس سازمان صنعت و معدن و تجارت سیستان و بلوچستان هم با بیان اینکه این استان از مسیر حذف نشده است گفت : همچین مسیری نبوده است .
وی از تعطیلی طرح توسط وزارت نیرو هم ابراز بی اطلاعی می کند .
سیستان و بلوچستان پایینترین شاخص دسترسی به شبکه آب میان 31 استان ایران را دارد و سالهاست از یک بیآبی فراگیر رنج میبرد، شرکت آب و فاضلاب میگوید 250 هزار نفر از مردمان منطقه بلوچستان این استان را با سقایی آبرسانی میکند و آب زاهدان و سیستان با نیم میلیون نفر جمعیت وابسته به چاهنیمههای هیرمند است که تا دو سال آینده تمام میشود اگر حقآبه افغانستان نیاید.
مردم این استان سالهاست از مشکل بی ابی رنج می برند ، مشکلی که با وعده های بی ثمر مسئولان هیچگاه حل نخواهند شد .
نویسنده : مرضیه کیخا
گزارشگر: رحمت الله دهمرده