وی افزود: حتما باید از طریق ضابطان، دلایل و مدارک به دستگاه قضایی ارجاع شود تا افراد تحت تعقیب قرار گیرند.
سخنگوی قوه قضاییه گفت:، اما در خصوص برخی از شخصیتهای این فیلم پروندههایی تشکیل شده است که در یک مورد به جرم فساد مالی یکی از کسانی که در این فیلم به نمایش گذاشته میشود به ۵ سال حبس قطعی، انفصال از خدمت و پرداخت جزای نقدی محکوم شده است. شخص دیگری به جرم جاسوسی به ۵ سال حبس محکوم شده است. پرونده برخی افراد نیز به اتهام فساد مالی در مرجع قضایی در دست رسیدگی است و هنوز به نتیجه نرسیده است.
خداییان افزود: در هر حال اگر از سوی ضابطان، دلایل و مدارک علیه کسانی که هنوز محکوم نشده اند یا پرونده برای آنها تشکیل نشده است، به دستگاه قضایی ارجاع شود، رسیدگی صورت خواهد گرفت.
میتوان بسیاری از اطاله دادرسی را کاهش داد
سخنگوی قوه قضاییه گفت: یکی از دغدغههای مسئولان قوه قضاییه در ادوار مختلف کاهش اطاله دادرسی بوده است.
آقای خدائیان در نشست خبری در پاسخ به سئوالی مبنی بر کاهش اطاله دادرسی طبق تاکیدات ریاست قوه قضاییه افزود: در طرح تحول قضایی هم یکی از محورها کاهش اطاله دادرسی است و در این طرح عوامل اطاله دادرسی تبیین و برای هر عامل هم راهکارهایی اتخاذ شده است.
وی گفت: از جمله عوامل اطاله دادرسی، افزایش ورودی پرونده به دستگاه قضایی است که در طرح تحول راهکارهایی برای رفع این عامل از جمله استفاده از روشهای غیرقضایی برای حل دعاوی مردم پیش بینی شده است؛ مانند تمرکز شوراهای حل اختلاف به صلح و سازش، استفاده از نهاد داوری در حل و فصل دعاوی مردم، استفاده از نهاد میانجیگری و امثال آن و همچنین هوشمند سازی فرایندهای رسیدگی از جمله راهکارهای پیشگیری از اطاله است که در دستور کار قرار گرفته است.
سخنگوی قوه قضاییه افزود: از جمله راهکارهای دیگر این است که کلیه مراحل رسیدگی از مرحله پذیرش درخواست، دادخواست و شکوائیه تا ارجاع به شعبه و تشکیل پرونده و ابلاغ و ابطال و صدور حکم تمام این مراحل به صورت الکترونیکی انجام شود. راهکارهایی جهت شناسایی اموال محکوم علیه، در این طرح پیش بینی شده که یکی از علل اطاله دادرسی عدم دسترسی به اموال محکومان است.
خداییان با اشاره به طرح تحول قضایی گفت: در این طرح پیش بینی شده که دستگاه قضایی به بانکهای اطلاعات مالی دسترسی داشته باشد و به صورت الکترونیکی بتواند اموال محکومان را شناسایی و توقیف کنند.
وی افزود: همچنین تدابیری جهت دستگیری محکومان در این طرح پیش بینی شده است که اگر چنانچه کسی محکوم و متواری است، از یکسری از حقوق مالی مانند افتتاح حساب، اخذ تسهیلات و سایر قراردادهایی که ممکن است با دستگاههای دولتی داشته باشد، محروم شود.
سخنگوی قوه قضاییه افزود: به اعتقاد بنده با وجود مبانی فعلی، میتوان بسیاری از اطالهها را کاهش داد و اگر در برخی از موارد هم نیاز به قانون داشته باشیم در همین طرح تحول پیش بینی شده است که معاونت حقوقی قوه قضاییه پیگیری کند و از طریق مجلس موانع را از سر راه این رسیدگیها بردارد.
وی گفت: درنتیجه این اقدامات شاهد کاهش اطاله دادرسی هم هستیم؛ بگونهای که در ابتدای سال ۱۳۹۹ میانگین زمان رسیدگی به پرونده ۱۱۰ روز بوده است، در پایان سال ۱۳۹۹ به حدود ۹۳ روز رسیده است و امسال به ۸۳ روز کاهش پیدا کرده و این نشانگر آن است که روز به روز از اطاله دادرسی کاسته شده است و خواهد شد.
۴۵ نفر از مسئولان امریکایی تحت تعقیب هستند
سخنگوی قوه قضائیه گفت: ۴۵ نفر از مسئولان امریکایی در پرونده ترور حاج قاسم سلیمانی و همراهانش تحت تعقیب هستند.
آقای خداییان در نشست خبری درباره آخرین وضع رسیدگی به پرونده ترور شهید قاسم سلیمانی افزود: در سفر رئیس وقت قوه قضائیه به عراق تفاهم نامهای بین قوه قضائیه ایران و عراق امضا شد که در بند اول آن مقرر شده است هر دو دستگاه قضایی صلاحیت رسیدگی به این پرونده را داشته باشند و برای تکمیل تحقیقات و مدارک با یکدیگر همکاری کنند.
وی گفت: در این خصوص از قبل پروندهای تشکیل شده بود که حدود ۴۵ نفر از مسئولان امریکایی تحت تعقیب هستند و تعدادی از اتباع عراقی نیز که با آنها همکاری داشتند به اطلاع مقامات عراقی رسانده شد.
سخنگوی قوه قضائیه افزود: برای متهمان این پرونده که آمریکایی هستند با رعایت موازین بینالمللی ابلاغیهای صادر شده که از طریق مبادی دیپلماتیک به آنها ارسال شده است و ظرف مدت ۶۰ روز از خودشان باید دفاع کنند، دلایل و مدارک زیادی جمعآوری شده است که قرار بر جلب دادرسی این افراد خواهد شد در این خصوص کشور عراق هم همکاری لازم را داشته است.
وی گفت: همچنین نیابت قضایی به برخی از کشورهای همسایه ارسال شده است که منتظر نتیجه هستیم.
آقای خداییان افزود: با دستگاههای امنیتی - انتظامی بیش از ۵۰۰ مورد مکاتبه شده است که در آینده نزدیک برای جلب این افراد، حکم صادر میشود و به دادگاه احضار میشوند.