پخش زنده
امروز: -
اعلام پیش از موعد رئیس جمهور آمریکا، مبنی بر خروج نیروهای خود از افغانستان، شبیه به تلاش مایوس کنندهای برای عقب نشینی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، پس از خروج نیروهای آمریکایی و متعاقب آن به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، بحران انسانی بی سابقهای از پناهندگان در این کشور به وجود آمد. حال سوال این است که کدام یک از کشورهای منطقه آمریکای لاتین برای میزبانی این پناهندگان ابراز تمایل کرده اند. ۳۱ اوت روزی است که در مذاکرات میان وزارت امور خارجه آمریکا و طالبان، برای خروج ۱۰۰ درصدی نیروهای آمریکایی از خاک افغانستان، پس از ۲۰ سال اشغال نظامی این کشور، تعیین شد. به نظر میرسد که اعلام پیش از موعد جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، مبنی بر خروج نیروهای خود از افغانستان، آن هم در بازهی زمانی کمتر از یک ماه حاشیه عملیاتی، شبیه به تلاش مایوس کنندهای برای عقب نشینی است که چند روز قبل از بیستمین سالگرد حمله تروریستی به برجهای دوقلوی نیویورک صورت میگیرد. به دلیل پیشروی و کنترل تمام قلمرو افغانستان توسط طالبان، عقب نشینی باعث ایجاد گروههای مردمی شد که در جستجوی پناهگاه هستند؛ در میان آنها گروههای اقلیت، زنان و نیز همکاران نیروهای متجاوز به افغانستان حضور دارند که از انتقام جدی علیه خود واهمه دارند.
همکاری جامعه بین المللی برای ارائه پناهندگی به شهروندان افغانستانی ضروری است
در این راستا، دهها کشور بیانیهای را با هماهنگی وزارت امور خارجه آمریکا صادر کرده اند که در آن به ضرورت همکاری جامعه بین المللی برای ارائه پناهندگی به شهروندان افغانستانی تاکید شده است؛ اکثر این افراد آمریکا را به عنوان مقصد نهایی خود انتخاب کرده اند، اما به صورت موقت در کشورهای دیگر به سر میبرند. در میان کشورهای آمریکای لاتین که موافقت خود را با پناهجویان افغان نشان داده اند، برزیل، کلمبیا، کاستاریکا، جمهوری دومنیکن، اکوادور، گواتمالا، هائیتی، هندوراس، پاناما و پاراگوئه دیده میشوند. با این حال فقط تعداد انگشت شماری از این کشورها به صورت رسمی قصد خود را برای اعطای پناهندگی سیاسی به شهروندان افغانستانی تایید کرده اند. ایوان دوکه، رئیس جمهور کلمبیا اعلام کرد که این کشور به پناهندگان افغانی که خود را به دلیل همکاری طی ۲۰ سال اخیر با نیروهای اشغالگر در خطر میبینند، پناهندگی میدهد. با وجود این، وی افزود که شهروندان افغانی، پناهندگان موقت به حساب میآیند و تا زمانی که بتوانند ویزای آمریکا را به دست آورند، میتوانند در این کشور به سر ببرند. البته دوکه به اینکه چه تعداد پناهنده را در کشور خود میپذیرد، اشاره نکرد. "اپسی کمپبل"، معاون رئیس جمهور کاستاریکا نیز از ایجاد "جبههای بشر دوستانه برای زنان و دختران افغانی" خبر داد و افزود که کشورش حاضر است ۴۸ زن افغانستانی را که با سازمان ملل متحد در افغانستان رابطه کاری داشته اند، بپذیرد.
"مارسلو ابرارد"، وزیر امور خارجه مکزیک نیز از اعلام آمادگی دولت متبوعش به سفارت این کشور در تهران از در دستور کار قرار دادن رسیدگی به درخواست پناهندگی، به ویژه برای زنان و دختران افغانی خبر داد. "گییرمو لاسو"، رئیس جمهور اکوادور نیز از همکاری با وزارت خارجه آمریکا خبر داد و افزود کشورش به صورت موقت، افغانهایی را که در روند انتقال به آمریکا هستند در چارچوب توافق همکاری بین المللی به منظور تضمین امنیت و حفاظت از ایشان، در این کشور میپذیرد. در شیلی نیز، سباستین پینیرا، رئیس جمهور این کشور، در نشستی خبری اعلام کرد شیلی از «زنانی که مشغول حفظ حقوق زنان در افغانستان بوده اند و خود را در خطر میبینند»، محافظت خواهد کرد.