پخش زنده
امروز: -
هورالعظیم یکی از مهمترین زیستگاههای تجمعی پرندگان خوزستان است .
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان ؛ هورالعظیم به معنای تالاب بسیار بزرگ، یکی از بزرگترین تالابهای ایران است.
تالاب در مرز ایران و عراق واقع شده است.
تالاب هورالعظیم از مهمترین زیستگاههای پرندگان مهاجر است که هر ساله در سرشماری زمستانه پرندگان، پذیرای بیشترین تعداد پرنده است.
به گفته معاون محیط زیست طبیعی حفاظت محیط زیست خوزستان، این تالاب با ۶۱ گونه پرنده ، بیشترین تنوع گونههای پرندگان را نیز به خود اختصاص داده است و بیشترین تنوع گونهها مربوط به مرغابی سانان همچون خوتکا، اردک سرسبز، اردک سرحنایی و سیاه کاکلها میشود.
در ادامه به معرفی دو گونه از پرندگانی که شهریور ماه امسال توسط یگان حفاظت محیط زیست در تالاب مشاهده شده اند می پردازیم : دکتر بخشنده ، دامپزشک و فعال محیط زیست در توضیح این دو گونه پرنده می گوید : دودوک یا الدراج که نام علمی آن Cursorius cursor ، پرندهای است به طول ۲۲سانتیمتر ، خاکی رنگ که سری گرد و گردنی باریک دارد.
پر و بال این پرنده به طور یکدست خاکی مایل به نخودی رنگ میباشد.
وی افزود : پیشانی، تارک، گردن، سینه و سطح پشتیش خاکی رنگ است و سطح شکمی و پوشپرهای زیر دمش سفید میباشد و پس سرش خاکستری است.
خط چشمی سیاه و ابروی پهن سفیدی دارد که تا پس سرش امتداد یافته اند ومنقارش نوک تیز است و به سمت پایین خمیدگی دارد.
به گفته وی حاشیه پرهای انتهایی بالش سفید میباشد و شاهپرهای اولیه و سطح زیرین بالهایش سیاه اند ودمی بلوطی رنگ با انتهای سفید دارد.
بخشنده خاطر نشان کرد : زیستگاه این پرنده در بیابانهای ماسهای هموار و کم گیاه، مناطق نیمه بیابانی و مناطق خشک و باز زیست میکند و روی زمین آشیانه میسازد.
وی در ادامه افزود : دراج با منقارش زمین را میکاود وحشراتی، چون عنکبوت و بعضی کرمها و بی مهرگان را میخورد.
وهمچنین حشرات در حال پرواز را نیز شکار میکند و از دانهها و فراوردههای گیاهی نیز تغذیه میکند .
لازم به ذکر است ۴ فرد از این پرنده در تاریخ ۱۴۰۰/۶/۳ علی سجاد جلالی ، کامل بوعذار و محمد پور جوادی در تالاب هورالعظیم مشاهده شده است .
سِسک شکیل (سسک دم دراز)
این فعال محیط زیست به توضیح گونه ی دیگری از پرنده های تالاب می پردازد : سِسک شکیل (سسک دم دراز) با نام عربی: فصیة رشیقة و نام علمی Prince graciouilis شناخته شده است .
پرندهای است کوچک و پر جنب و جوش با منقاری تا اندازهای بلند که اندکی به سمت پایین خمیده است و دمی بلند و دراز که معمولاً دمش را بالا میگیرد و یا به شکل چتر در میآورد.
وی عنوان کرد : سطح پشتی و تارک این پرنده قهوهای با اثری از رنگ خاکستری و دارای رگههای طولی قهوهای تیره میباشد.
بخشنده بابیان این که سطح شکم این پرنده ، نخودی رنگ و سینه و گلویی تا اندازهای سفید دارد گفت : پهلوهای این پرنده به رنگ نخودی تیره میباشد و دمش بلند و قهوهای رنگ است و پرهای وسطی دمش بلندتر از پرهای کناری میباشند.
بیشتر بخوانید : زخمهای هورالعظیم درمان میخواهد نَه مُسَکِن + فیلم
وی عنوان کرد : این پرنده در بوته زارها، روی درختچه ها، تالابهای مناطق خشک و حاشیه مناطق زراعی دیده میشود ولانه اش را بین گیاهان بوتهای و میان علف زارها میسازد.
بخشنده در پایان یادآور شد : این پرنده بیشتر حشره خوار است و از نرمتنان، کرمها و لارو حشرات نیز تغذیه میکند.