پخش زنده
امروز: -
گیلان از خطههای پر استعداد و قهرمان پرور ورزش جانبازان و معلولان است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز گیلان ؛ حدود ۴ درصد از مردم گیلان را جانبازان و معلولان تشکیل میدهد که به دلایلی از جمله جنگ، تصادف، بیماری و عوامل مادرزادی دچار معلولیت هستند؛ کسانی که به دلیل نقص عضو، مجبور به تغییر سبک زندگی هستند و در مواقعی دچار انزوا میشوند.
کارشناس حرفهای حوزه معاونت ورزشی گروه توسعه ورزش قهرمانی و حرفهای گیلان میگوید: حدود ۲۲ هزار نفر از جمعیت ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار نفری گیلان را معلولان و جانبازان تشکیل میدهند که حدود ۳ هزار و ۸۷ نفر از این جانبازان و معلولان، ورزشکار هستند.
آنطور که خانم معصومه ابراهیم صیقلانی اعلام میکند: ۵۷۸ نفر از ورزشکاران معلول استان در ورزش قهرمانی و ۲ هزار و ۵۰۹ نفر از آنها هم در رشتههای ورزشهای همگانی فعالیت میکنند.
نقش پررنگ ورزش در سلامت جانبازان و معلولان
ورزش، نقش مهمی در سلامت جسم و روح و زندگی فردی و اجتماعی جانبازان ومعلولان ایفا میکند و براین اساس نهادهای حمایتی از جمله بنیاد شهید و امور ایثارگران و سازمان بهزیستی، سازمانهای مردم نهاد و رسانههای جمعی باید با برنامه ریزیهای بلند مدت، ضمن اشاعه فرهنگ ورزش، زیرساختهای ورزشی مورد نیاز جانبازان و معلولان را فراهم کنند.
دفتر افتخارات ورزشی معلولان را که ورق بزنیم به درخشانترین عنوان ورزشکاران جانباز و معلول گیلان میرسیم؛ میثم علیپور، توانست ۲ مدال پارا المپیک ۲۰۱۲ لندن و ۲۰۱۶ برزیل در رشته والیبال نشسته را کسب کند.
وی همچنین دارنده ۳ مقام در رقابتهای قهرمانی جهان در تهران، لهستان و لندن و دارنده چندین مقام نخست در رقابتهای بین المللی، جهانی و اروپایی است.
مقام سوم مهری فلاحی در والیبال نشسته بانوان در بازیهای پاراآسیایی ۲۰۱۰ چین، نائب قهرمانی در رقابتهای کره جنوبی ۲۰۱۴ و اندونزی ۲۰۱۸ و همچنین در دومیدانی ۲ مدال نقره جوانان جهان در سال ۲۰۱۲، کسب چند عنوان قهرمانی و نائب قهرمانی رسول آتش افروز در فوتبال ۷ نفره در رقابتهای چین ۲۰۰۸، لندن ۲۰۱۲، کره جنوبی ۲۰۱۴، برزیل ۲۰۱۶ و کسب چند مقام جهانی و بین المللی سامان رضی و محسن بختیار در پاراوزنه برداری هم از جمله این افتخارات است.
اما ورزشکاران جانباز و معلول گیلانی که در آوردگاههای ورزشی برون مرزی برای استان افتخارآفرینی کردهاند، خواستار کاهش تمایز در حمایتهای ورزشکاران معلول و ورزشکارانی که محدودیت جسمی ندارند، هستند.
تلاشها برای تامین زیرساختهای ورزش معلولان وجانبازان
مسئول روابط عمومی هیات ورزشهای جانبازان و معلولین گیلان میگوید: برای راه اندازی سالن تخصصی جانبازان و معلولان در گیلان در سالهای اخیر تلاشهای زیادی انجام شد و در حال حاضر ۷ شهرستان رشت، انزلی، لاهیجان، آستانه اشرفیه، لنگرود، رودسر و ماسال سالن اختصاصی ورزش معلولان و جانبازان دارند.
آقای محمدی پور افزود: ایجاد زمینههای حضور ورزشکاران معلول و جانباز در رقابتهای داخلی و شرکت در رقابتهای برون مرزی از سوی فدراسیون ورزشهای جانبازان و معلولین و نیز ترغیب و حمایت خانوادهها از مهمترین اقداماتی است که برای ترویج ورزش در بین جانبازان و معلولان انجام میشود.
وی افزود: با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی، روز ۲۴ مهر به عنوان روز ملی پاراالمپیک در تقویم رسمی کشور به ثبت رسید و مقرر شد، مراسم روز ملی پارا المپیک در این تاریخ برگزار شود.
بی مهری مسئولان به جامعه ورزشی جانبازان و معلولان
عضو اسبق تیم ملی فوتبال ۷ نفره ورزشکاران معلول و جانباز میگوید: مسوولان استان در عمل هیچ حمایتی از جامعه ورزشی جانبازان و معلولان ندارند و حمایتها فقط در حد شعار باقی مانده است.
رسول آتش افروز افزود: با وجود اینکه ۱۵ سال عضو تیم ملی والیبال نشسته و دارنده ۳ مدال پارا المپیک هستم، اما کمتر مسئول استانی و ورزشی مرا میشناسد و سراغی از من میگیرد.
وی تصریح کرد: ۱۲ سال است که به عنوان کارشناس ورزش در اداره کل بهزیستی گیلان مشغول به کار هستم و اموراتم با ماهی ۵۰۰ هزار تومان حقوق میگذرد.
عضو اسبق تیم ملی فوتبال ۷ نفره کشورمان با بیان اینکه مدیران و مسئولان ورزشی در گیلان اهمیت چندانی برای ورزشکاران جانباز و معلول نمیدهند گفت: در برخی مواقع فقط برای کسب برخی امتیازات از نام ورزشکاران جانباز و معلول استفاده میشود و این قشر اغلب دیده نمیشوند و مورد بی مهری قرار میگیرند.
دیگر ورزشکار تیم ملی در بخش والیبال نشسته نیز که درگیر تمرینات و اردوهای تیم ملی برای حضور در پارالمپیک ۲۰۲۰ توکیو است میگوید: مسوولان استانی و کشوری برای ورزشکاران جانباز و معلول ارزش چندانی قائل نیستند.
میثم علیپور افزود: با تمام این کمبودها و کاستیهایی که وجود دارد، ذرهای از انگیرههای مان برای به اهتزاز در آوردن پرچم کشورمان کم نمیشود.
معلولیت محدودیت نیست!
با بانوی دارنده عنوان نائب قهرمانی والیبال نشسته بانوان کشور در رقابتهای پارا آسیایی ۲۰۱۴ کره جنوبی هم صحبت میشوم.
مهری فلاحی دریاکناری که از ملی پوشان اسبق تیم ملی است، با اشاره به اینکه با حمایتهای خانواده اش به سمت ورزش ترغیب شد، گفت: حمایت و تشویقهای پدرو مادرم، عاملی برای پذیرفتن شرایط جسمی ام و ورود به عرصه ورزش شد و خوشبختانه پس از ازدواج هم همسرم بسیار مشوقم است.
وی گلایهای هم دارد و میگوید: متاسفانه مسئولان سراغی از ما نمیگیرند و فقط در هنگام کسب مدال برای گرفتن چند عکس یادگاری سراغ مان میآیند.
این عضو اسبق تیم ملی والیبال نشسته بانوان کشور ادامه داد: مردم سطح رقابتهای جانبازان و معلولان را به دلیل کسب مدالهای فراوان از طرف این قشر ضعیف تصور میکنند؛ این درحالی است که سطح این رقابتها با توجه به پشتکار و تمرینهای فراوان دیگر رقیبان، بسیار بالا است.
لزوم مناسب سازی نه جداسازی
مهری فلاحی با اشاره به دیگر مشکلات ورزشکاران معلول میگوید: ایجاد مکانهای ویژه و ساعتی، برای ورزشکاران جانباز و معلول یکی از مهمترین عوامل آزاردهنده برای افراد معلول است؛ چرا که این مساله عامل انزوا و گوشه گیری این قشر میشود.
دارنده عنوان سوم رقابتهای آسیایی والیبال نشسته بانوان در ۲۰۱۰ چین تصریح کرد: معلولان دوست دارند با مناسب سازی پارک ها، معابر و سالنهای ورزشی، در بین مردم فعالیتهای ورزشی و روزمره را انجام دهند.
سهم جانبازان و معلولان از ورزش بیشتر شود
برای اینکه بدانم اداره کل ورزش و جوانان گیلان چه کارهایی برای ورزش جانبازان و معلولان انجام داده با معاون امور توسعه ورزش اداره کل ورزش و جوانان گیلان صحبت میکنم.
فاضل بازیار میگوید: گیلان با داشتن قهرمانان به نام و شایسته، وزنهای سنگین و از قطبهای برتر ورزش در کشور است و هم اکنون ۳ ورزشکار استان در رشتههای پاراوزنه برداری، پاراتکواندو و والیبال برای حضور در بازیهای پارالمپیک ۲۰۲۰ توکیو حضور دارند.
وی افزود: متاسفانه در سال گذشته با توجه به پاندومی کرونا سال پررونقی نبود و ما فقط توانستیم ۱۸ ورزشکار مرد و ۴ ورزشکار زن را به عنوان ورزشکاران سازمان یافته به فدراسیون معرفی کنیم که این زیبنده استان ما نیست.
معاون امور توسعه ورزش اداره کل ورزش وجوانان گیلان تصریح کرد: با همکاری اداره کل بهزیستی و هیات جانبازان و معلولین تلاش میکنیم، مقدمات بازسازی اماکن ورزشی در رشتههای مختلف برای جانبازان و معلولان فراهم شود تا این قشر بتوانند فعالیتهای ورزشی خود را بیشتر دنبال کنند.
فاضل بازیار، انعقاد قرارداد با باشگاههای خصوصی را یکی دیگر از اقدامات در حال اجرای اداره کل ورزش و جوانان گیلان با همکاری بهزیستی و هیات جانبازان اعلام کرد و گفت: علاوه بر آن به دنبال اطلاعات جامعی هستیم تا از طریق آن برای شناسایی استعدادها و ظرفیتهای بیشتر ورزشی این قشر قدمهایی برداریم.
کلام آخر:
ورزش، همواره در اسناد بالا دستی و قوانین بین المللی به عنوان عاملی برای ارتقای امید به زندگی و حفظ سلامت جسمی و روانی قشرهای مختلف ازجمله جانبازان و معلولان مورد تاکید قرار گرفته است.
با وجود موفقیتهای بسیار ورزشکاران معلول و جانباز به نظر میرسد، ترویج ورزش در بین این قشر در گیلان در مرحله اول نیازمند تغییر رویکرد خانواده و جامعه و سپس توجه و حمایت روز افزون مسئولان و فراهم کردن زیرساختهای ورزشی برای آنان است.
نویسنده: عطا خالق پرست
و اگر بین مردم ، ورزشکاران ، جوانان و نخبگان در نقش هدفمندشان تبعیض قائل شوید
بدون شک آن جامعه از لحاظ فرهنگی و ارزشها سقوط خواهد کرد
و آثار آن ابطال ارزشها ،بی عدالتی در کشور و فقر اقتصادی خواهد بود