پخش زنده
امروز: -
صدای حرکات منظم چرخ دندههای پیشرفتهترین دستگاههای بافت پارچه در تنها کارخانه تولید چادرمشکی ایران بدون وقفه به گوش میرسد
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز چهارمحال و بختیاری، آتش زیر پاتیلهای رنگرزی همچنان داغ و پرحرارت است و دستگاه چاپ نام "حجاب ایران" با علامت انحصاری را هر یک متر به یک متر حک میکند و دستگاه برش، طاقههایی در عرضهای ۱۱۲ تا ۱۷۳ سانتی متر در ۱۵ نوع ساده و ۳۰ نوع طرح دار را برش میزند تا روانه بازار شوند، این جا در فلات مرکزی ایران، کارخانه "حجاب" درهفت کیلومتری شهرکرد مرکز استان چهارمحا ل و بختیاری از سال ۹۵ یکه تاز تولید چادرمشکی ایران شده است.
واردات بی وقفه چادرمشکی قاچاق یا مافیا
ایران با مصرف سالانه ۷۰ تا ۱۰۰ میلیون مترمربع چادرمشکی به عنوان بزرگترین بازارمصرف این کالاست که فقط هفت تا ۱۰ درصد آن در کارخانه حجاب شهرکرد تولید میشود و بقیه آن واردات است.
به گفته فروشندگان چادر مشکی در بازار شهر ری در استان تهران، واردات چادر مشکی در انحصار ۱۰ نفر است، از طرفی رحمانی وزیر وقت صمت در آذر سال ۹۸ مافیا در واردات چادر مشکی را انکار کرد و گفت: وقتی تولید نیست، واردات آزاد است و محدودیتی نداریم، اما از واردات مجاز حمایت میکنیم.
مدیرکل صنایع نساجی و پوشاک ایران هم قاچاق را مشکل اصلی ناکامی در تأمین نیاز کشور به این کالا میداند.
افسانه محرابی میگوید: ممکن است یک شرکت بازرگانی یا یک گروه سازمان یافته در بخش قاچاق یا واردات از طریق خلاف اظهاری در گمرکات، با شناسایی نیازها نسبت به واردات غیررسمی این کالا اقدام کنند و همین امر افزایش ریسک سرمایه گذاری در تولید را همراه داشته است.
عضو سابق هیأت علمی جامعه متخصصین نساجی ایران هم میگوید: با واردات ۹۰ درصدی چادرمشکی و براساس اعلام گمرک ایران سالانه ۱۲۰ تا ۱۵۰ میلیون دلار ارز از کشور خارج میشود و اگر مبنای هر مترمربع ۵.۲ دلار باشد، عدد ۷۰ میلیون مترمربعی برای واردات چادرمشکی واقعی تراست.
علیرضا حائری با اشاره به اینکه برای راه اندازی خط تولید ۱۰ میلیون مترمربعی حجاب شهرکرد ۲۰ میلیون دلارهزینه شده است، خاطرنشان کرد: با جبوگیری از خروج ۱۲۰ تا ۱۵۰ میلیون دلار ارز میتوان پنج کارخانه از این دست راه اندازی کرد، گرچه نقل و انتقالات پول و واردات ماشین آلات به راحتی صورت نمیگیرد، اما غیرممکن نیست.
وی افزود: در سال ۹۴ ظرفیت تولید سه کارخانه "حجاب شهرکرد"، "کرپ ناز" و"یزدبافت" سالانه ۲۶ میلیون مترمربع بود و این رقم در سال ۹۷ به ۱۰ میلیون مترمربع کاهش یافت و از سال ۹۵ بار تولید چادرمشکی را فقط کارخانه حجاب شهرکرد با تولید سالانه ۱۰ میلیون متر مربع به دوش میکشد.
مدیر انجمن تولید کنندگان محصولات حجاب میگوید: افزایش قیمت و بی ثباتی نرخ ارز، بهره بالای تسهیلات بانکی، بروکراسی حاکم بر دستگاههای دولتی، عدم حمایت صحیح دولت از بخش تولید و صنعت کشور و واردات بی رویه کالا با کیفیتهای متفاوت از مبادی غیررسمی از جمله موانع و مشکلات گریبانگیر واحدهای تولید چادرمشکی در کشور است.
سرنوشت تولید کنندگان چادرمشکی در ایران
کارخانه کرپ ناز کرمانشاه ۲۵ سال پیش با هدف تولید چادرمشکی احداث و بارها تعطیل شد.
مدیرعامل اسبق این شرکت واردات بی رویه را عامل اصلی ورشکستگی این کارخانه میداند که طاقت آنها را تاب کرد.
او میگوید: متأسفانه پارچههای بی کیفیت وارداتی را به نام کرپ ناز وارد بازار کردند و مشتریان ما را از دستمان گرفتند.
آخرین خبر از این واحد صنعتی حکایت از خرید ماشین آلات جدید دارد که به نظر میرسد دوباره عزمها برای راه اندازی مجدد خط تولید چادرمشکی جزم شده است.
کارخانه لای زرین خوانسار هم یکی دیگر از کارخانههای تولید چادرمشکی است که سال ۸۵ راه اندازی شد.
کارخانهای که کیفیت محصولات آن به حدی بود که حتی به اسم چادرمشکی کرهای در بازار وارد شد، اما به گفته نجاتیان رئیس صنعت و معدن خوانسار، افزایش واردات، کاهش تعرفههای گمرکی و عملکرد مدیریتی باعث تعطیلی آن از سال ۹۱ شد.
او معتقد است راه اندازی مجدد کارخانه دور از انتظار نیست و تلاش میشود تا مشکلات موجود مرتفع و دوباره این کارخانه به خط تولید بازگردد.
آیا هنوز ظرفیت تولید چادرمشکی در ایران وجود دارد؟
یکی از واحدهای صنعتی که وارد عرصه تولید چادرمشکی شده است شرکت "دسترنج رضا بافت" در قزوین است که هم اکنون با اختصاص یک خط تولید خود چادرمشکی "موس کرپ" را در حد چادرمشکی کرهای تولید میکند.
این واحد صنعتی در طرح توسعهای خود قراراست سالانه نزدیک به ۳۰ میلیون مترمربع چادرمشکی تولید کند.
همچنین "نخ پیوسته زاگرس" در اصفهان به فنآوری تولید نخ چادرمشکی دست یافته که به عنوان یکی از واحدهای تأمین نیاز اولیه این محصول حائز اهمیت است.
شرکت دانش بینان "الوان ثابت" در همدان هم به فنآوری رنگ مخصوص چادرمشکی دست یافته و تنها شرکت تولید کننده و دارنده فنآوری رنگهای مخصوص الیاف پلی استر است.
همه اینها در کنار تجربه "لای زرین" و"حجاب شهرکرد" در تولید محصول با کیفیت نشان میدهد تولید چادرمشکی درجه یک در ایران رؤیا نیست، بلکه واقعیتی است که اتفاق افتاده، تولیدی که به گفته تاجران و بُنکدارانش، تا به امروز ورود به آن ممنوع بوده است.
کارخانه حجاب شهرکرد نماد مقاومت در برابر ناملایمات صنعت تولید چادرمشکی
اگرچه کارخانه حجاب شهرکرد در سال ۷۰ کلنگ زنی شد، اما با وارد کردن تجهیزات جدید از سال ۹۵ به طور رسمی تولید چادرمشکی را آغاز کرد.
برای این خط تولید ۲۲ میلیون یورو و بیش از ۵۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری ریالی اولیه شده که هم اکنون با تولید سالانه ۱۰ میلیون مترمربع چادرمشکی، رکوردار تولید این کالا در کشور است.
مدیران این واحد صنعتی دانش تولید چادرمشکی را در مدت دو سال از کره وارد و بومی سازی کردند و تنها واحدی است که در آن تولید چادرمشکی از ابتدا تا انتها به صورت زنجیرهای ایجاد شده است.
مدیرعامل کارخانه حجاب شهرکرد میگوید: برای به دست آوردن این فنآوریها سالها جنگیدیم تا امروز موفق شدیم برای پنجمین سال متوالی بیرق دار این محصول صد درصد ایرانی و با کیفیت در کشور باشیم.
محمدحسین میری افزود: با دراختیار داشتن آخرین دانش فنی روز و بهره گیری از نیروهای متخصص داخلی توانستیم به محصولی مطابق با استانداردهای جهانی دست یابیم.
وی گفت: استفاده از مواد اولیه مرغوب مهمترین ویژگی تولیدات این کارخانه است که این محصول را در برابر تغییررنگ، جذب گرد و غبار و نخ کشی مقاوم و قابل رقابت با بهترین برندهای خارجی موجود در بازار کرده است.
میری با اشاره به گران بودن هزینههای تولید تأکید کرد: ازآنجا که عزم خود را برای جذب بازار داخلی و حتی صادرات قرار دادیم، حفظ کیفیت با قیمت مناسب را سرلوحه کارمان قرار گرفت، به طوری که چادرمشکی کارخانه حجاب هم اکنون با قیمتی معادل یک سوم بهترین برندهای کره ای، بی واسطه درب کارخانه و یا از طریق سایت و نمایندگیهای مجاز به فروش میرسد.
معاون صنایع سازمان صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری هم بر قله ایستادن کارخانه حجاب شهرکرد را نماد مقاومت در برابر همه ناملایمات چادرمشکی ایران دانست و گفت: سنگ اندازی بانک صنعت و معدن برای این واحد صنعتی مشکل ساز بوده و هست.
آقای منزوی افزود: بانک عامل با پیشنهادها برای تعیین تکلیف و تسویه تسهیلات اعطایی به کارخانه مخالفت کرده، به طوری که نرخ ارزی که چند سال پیش این واحد دریافت کرده است، سه هزار و ۳۰۰ تومان بود، اما بانک نرخ ارز را با نرخ فعلی محاسبه میکند، این موضوع ظلمی آشکار است در حالی که طبق مصوبه ستاد رفع موانع تولید، نرخ سود تسهیلات باید منطقی و طبق یک فرمول خاص محاسبه شود که این مهم از دو سال پیش در حال پیگیری است.
معاون صنایع صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری، از تلاشها برای افزایش ظرفیت تولید تا پایان سال جاری هم خبر داد و گفت: این واحد صنعتی با همه مشکلات مالی برای تولید ۱۶ میلیون مترمربع چادرمشکی برنامه ریزی کرده است که به طور قطع محقق خواهد شد.
این درحالی است که مدیرعامل کارخانه حجاب شهرکرد میگوید: با وجود زیرساختهای آماده در این واحد صنعتی، برنامه ریزیها برای افزایش تولید در سه مرحله تهیه شده است که تا پایان امسال ۱۶ میلیون مربع، گام بعدی ۲۴ میلیون مترمربع و در مرحله سوم تا ۴۰ میلیون مترمربع چادرمشکی تولید خواهیم کرد.
حالا این واحد بنا را بر تولید گذاشته و آنچه نیاز است، پشتیبانی و مانع زدایی است تا بتوان با بهره گیری از توان داخلی جلوی حداقل نیمی از واردات چادرمشکی را به بزرگترین بازار مصرف آن "ایران" گرفت.
خبرنگار:محبوبه السادات امیری