یونسکو خواستار حفظ آثار باستانی افغانستان شد
یونسکو در نخستین ابلاغیه خود از زمان تصرف افغانستان توسط طالبان، خواستار حفاظت از میراث در این کشور شده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی وزارت میراث فرهنگی، آدری آزولای، مدیرکل یونسکو، خواستار «حفظ میراثفرهنگی افغانستان با رعایت کامل قوانین بینالمللی و اتخاذ کلیه اقدامات احتیاطی لازم برای حفظ و حفاظت از میراثفرهنگی در برابر آسیب و غارت» است.
این سازمان که در پاریس مستقر است، اعلام کرده که وضعیت را از نزدیک پیگیری میکند و تمام تلاش خود را برای حفاظت از میراثفرهنگی ارزشمند افغانستان به کار میگیرد. آدری آزولای گفته است که این سازمان از نزدیک وضعیت افغانستان را زیر نظر دارد.
بسیاری از سازمانهای کمکرسان فرهنگ و میراث، از اظهارنظر برای مطبوعات خودداری کردهاند، زیرا وضعیت در افغانستان همچنان ناپایدار است و محققان، باستانشناسان و دیگر فعالان میراثفرهنگی در آنجا حضور دارند.
بنیاد Aliph که وظیفهاش کمکرسانی به پروژههای مرمت در مواقع اضطراری است و همچنین بنیاد کوه فیروزه که بر مصنوعات بشری تمرکز دارد، هر دو از مصاحبههای مطبوعاتی خودداری کردند تا زمانی که اطلاعات بیشتری درباره پیشرفت پروژههای مرمتی و باستانشناسی در حال انجام در این کشور به دستشان برسد.
همچنین این امید وجود دارد که طالبان مانند دوران قدرت قبلی خود که حدود سهچهارم کشور را از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ در اختیار داشتند، تفکرات افراطگرایانه نداشته باشد. در سال ۲۰۰۱، آنها بوداهای بامیان، که در میراث جهانی یونسکو ثبت شده بود را تخریب کردند. نابودی بوداها با ارتفاع ۳۸ متر و ۵۵ متر و با قدمتی ۱۵۰۰ساله واکنش جهانیان را برانگیخت و موجب محکومیت گسترده بینالمللی این گروه افراطی شد.
در عین حال، موزه ملی افغانستان از ایمنی اشیای تاریخی خود ابراز نگرانی کرده و خواستار حفاظت از آنها در برابرغارت و قاچاق شده است.
این موزه که مجموعهای از ۸۰ هزار اثر باستانی را در خود جای داده است، روز شنبه در فیسبوک خود اعلام کرد: «تسخیر این کشور توسط طالبان منجر به «هرج و مرج بیسابقه» در کابل شده است و قاچاقچیان از این فرصت برای غارت اموال خصوصی و عمومی استفاده میکنند.»
در ادامه این بیانیه آمده است: «کارکنان موزه و اشیای تاریخی در امنیت به سر میبرند، اما تداوم این وضعیت آشفته باعث افزایش نگرانیها درباره امنیت کارکنان موزه و اشیای تاریخی آن میشود.»
این موزه همچنین از نیروهای امنیتی و حتی طالبان خواسته است تا امنیت این موزه و اشیاء داخل آن را تضمین کنند.
افغانستان دارای چشمانداز فرهنگی غنی است، زیرا چندین امپراطوری و پادشاهی در دوران باستان این قلمرو را تحت تسلط خود داشتهاند. از جمله اماکنی که در لیست میراث جهانی یونسکو قرار دارند میتوان دره بامیان و بقایای موجود آن، موزه ملی در کابل و شهر قدیمی هرات را نام برد.
تأسیس شهر هرات به حدود ۲۵۰۰ سال قبل باز میگردد و ۱۵۰ سال پس از آن توسط اسکندر مقدونی تصرف شد. معماری باقیمانده آن نهتنها متعلق به آن دوره، بلکه متعلق به امپراطوریهای عباسی، تیموری و غوری است که بیانگر فرهنگ عمیق و تاریخ کشور افغانستان است.
طرحهای متعددی در افغانستان برای احیای میراث جهانی یونسکو و سایر میراث فرهنگی این خطه انجام شده است وهمچنین حفاریها و تحقیقات بسیاری در این کشور در حال انجام است. تقریباً همه این فعالیتها توسط خیرهای بینالمللی تأمین مالی شده که آینده این کمکها در حال حاضر نامعلوم است.