پخش زنده
امروز: -
امروز، جمعه بیست و نهم مرداد سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با یازدهم محرم سال ۱۴۴۳ هجری قمری و مطابق با بیستم اوت سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (بیست و نهم مرداد) به شرح زیر است:
حرکت اسرا و اهل بیت امام حسین به سمت شام
۱۳۸۲ سال پیش در چنین روزی، یازدهم محرم سال ۶۱ هجری قمری حرکت اسرا و اهل بیت "امام حسین" (ع) پس از واقعه عاشورا به سمت شام آغاز شد. با پایان یافتن روز دهم محرم سال ۶۱ قمری و شهادت امام حسین (ع) و یاران با وفایش، یزیدیان به غارت کاروان حسینی پرداختند.
آنان خیمههای امام را سوزانده و از به یغما بُردن جزئیترین وسایل دریغ نکردند. سرانجام کاروان امام حسین (ع) این بار به رهبری امام سجاد (ع) و حضرت زینب کبری (س) در شامگاه روز یازدهم محرم به طرف کوفه حرکت داده شدند و نهضت حسینی، به شکلی دیگر ادامه یافت. هرچند، دشمن توانسته بود نیروهای امام را در ظاهر شکست دهد، ولی رسواییهای حکومت جور بنی امیه و افشاگریهای امام سجاد (ع) و حضرت زینب (س) روی امویان را در تاریخ سیاه کرد و قیام امام حسین (ع) و راه پاک او را جاودانه ساخت.
اذعان آمریکا به حمله به هواپیمای مسافربری ایرباس
۳۳ سال پیش در چنین روزی برابر با بیست و نهم مرداد ۱۳۶۷ شمسی؛ آمریکا اشتباه خود در حمله به هواپیمای مسافربری ایران تیرماه ۱۳۶۷ را پذیرفت. در دوازدهم تیرماه ۱۳۶۷ شمسی برابر با سوم ژوئیه ۱۹۸۸ میلادی، پرواز شماره ۶۵۵ ایران ایر با هواپیمای مسافری ایرباس ایران که از بندرعباس عازم دُبی بود، بر فراز آبهای خلیج فارس و در نزدیکی جزیره "هنگام" مورد هجوم ناو آمریکایی یو اس وینسنتس آمریکایی مستقر در آبهای خلیج فارس قرار گرفت و سقوط کرد.
این هواپیما که با موشک ناو جنگی مورد حمله عمدی نیروهای تجاوزگر و جنایت پیشه شیطان بزرگ قرار گرفت حامل ۲۹۸ مسافر و خدمه بود که تمامی آنها اعم از مرد و زن و کودک و نوجوان و کهنسال با وقوع این جنایت فجیع به شهادت رسیدند. در میان سرنشینان هواپیما، ۶۶ کودک زیر ۱۳ سال، ۵۳ زن و ۴۶ تن تبعه کشورهای خارجی نیز بودند که کشته شدند. پس از گذشت حدود ۴۵ روز از سرنگونی هواپیمای مسافربری ایران توسط نظامیان متجاوز آمریکایی در خلیج فارس و کشته شدن ۲۹۸ نفر از سرنشینان آن، دولت آمریکا در حالی این حمله را اشتباه خواند که پیش از آن به فرمانده ناو مهاجم آمریکایی مدال شجاعت و لیاقت اعطا کرده بود.
اشغال بروکسل در جریان جنگ جهانی اول
۱۰۶ سال پیش در چنین روزی، بیستم اوت سال ۱۹۱۴ میلادی؛ بروکسل - پایتخت بلژیک - به دست نیروهای آلمانی تصرف شد. این اولین پایتختی بود که در جریان جنگ جهانی اول، توسط ارتش آلمان اشغال شد. با وجود اعلام بی طرفی بلژیک، آلمانیها از روز ۴ اوت سال ۱۹۱۴ میلادی به استحکامات نظامی لیژ که بزرگترین مانع ورود ارتش آلمان به بلژیک بود، حمله و در روز بیستم اوت، بروکسل را اشغال کردند.
روز ملی مجارستان
بیستم اوت روز ملی "مجارستان" است؛ کشور مجارستان با بیش از ۹۳ هزار کیلومتر مربع مساحت در شرق اروپا و در همسایگی کشورهای اسلواکی، اتریش و رومانی واقع شده است. جمعیت آن در حدود ۱۰ میلیون نفر است که اکثریت آنها ملیت مجاری داشته و پیرو آیین کاتولیک می باشند. زبان رسمی مجارها، مجاری و واحد پول آن، فورینت میباشد؛ که پس از الحاق این کشور به اتحادیه اروپا در ۳۰ آوریل ۲۰۰۴، یورو جایگزین آن شد.
پایتخت کشور مجارستانْ بوداپست است. مجارستان دارای قدمت تاریخی بوده و از دیرباز استقلال داشته است. این کشور پس از پایان جنگ جهانی اول مدتی کوتاه دارای حکومت کمونیستی شد، اما با تغییر دولت، همراه با متحدین در جنگ جهانی دوم شرکت کرد، ولی به تصرف نیروهای شوروی درآمد و بعد از پایان جنگ تحت حاکمیت مطلق کمونیستها قرار گرفت. دولت کمونیستی مجارستان تا اوایل دهه ۱۹۹۰ م بر سر کار بود و پس از فروپاشی شوروی، تشکیل جمهوری چند حزبی داد.
روز استقلال استونی
۲۹ سال پیش در چنین روزی برابر با بیستم اوت ۱۹۹۱ میلادی؛ کشور "استونی" از اتحاد جماهیر شوروی سابق استقلال یافت. کشور استونی برای اولین بار، پس از انقلاب کمونیستی شوروی و پایان جنگ جهانی اول استقلال یافت، اما بر اساس قرارداد محرمانه ای که در سال ۱۹۳۹ م توسط هیتلر و استالین امضا شد، استونی در حوزه نفوذ شوروی قرار گرفت.
یک سال بعد، پس از برگزاری انتخاباتی فرمایشی و روی کار آمدنِ یک دولت دست نشانده مسکو در استونی، این کشور، رسماً به جمهوریهای شوروی پیوست. در پی تحولات شوروی در اواخر دهه ۱۹۸۰ م و روند استقلال طلبی در جمهوریهای این کشور، استونی نیز از سال ۱۹۸۹ م تلاش خود را برای کسب استقلال مجدد آغاز کرد. در همه پرسی ماه مارس ۱۹۹۱ م، حدود ۸۰ درصد از مردم استونی به استقلال رأی دادند و در روز بیستم اوت ۱۹۹۱ م، استقلال این کشور اعلام شد. کشور استونی واقع در شمال شرقی اروپا و ساحل دریای بالتیک، و دارای نظام سیاسی جمهوری است.
درگذشت ایران شناس هندی
۱۱۱ سال پیش در چنین روزی برابر با بیستم اوت ۱۹۰۹ میلادی؛
«خورشید جی کاما» ایران شناس هندی درگذشت. خورشیدجی رستم جی کاما، از ایرانشناسان معروف پارسیِ هند و متخصص در زبان و ادبیات پهلوی و خط شناسی میخی، در ۱۱ نوامبر سال ۱۸۲۹ م در شهر بمبئی هند به دنیا آمد. وی پس از تکمیل تحصیلات مقدماتی خود در هند، به اروپا سفر کرد و زبان های فرانسوی، آلمانی، پهلوی و اوستایى و خط میخی را فرا گرفت.
کاما در همین زمان، کار تطبیق گرامر و دستور زبانهای ایرانی و سانسکریت را به انجام رساند. وی پس از بازگشت به هند، برای رسمی ساختن زبان پهلوی در تحصیلات دانشگاهی کوشش فراوانی کرد و سرانجام موفق شد که این زبان را در امتحانات ورودی دانشگاه و مقاطع بالاتر دانشگاهی در رشته زبان، رسمی سازد. کاما همچنین در علوم عقلیِ جهانِ ایران باستان، تبحر فراوانی یافت و به تدریس پرداخت. کاما، علاوه بر ادبیات، در علوم اجتماعی، گیاه شناسی، شیمی و علم نجوم نیز مهارت داشت و به عنوان یک سخنران زبردست از نفوذ کلام ویژهای برخوردار بود. خورشید جی رستم جی کاما سرانجام در بیستم اوت ۱۹۰۹ م در هشتاد سالگی درگذشت. ۲۷ سال پس از مرگ کاما، مؤسسهای با موضوع خاورشناسی به نام وی دایر گردید که امروزه به عنوان یک مرکز برجسته تحقیقاتی مورد استفاده و محل رجوع دانشمندان است.