پخش زنده
امروز: -
همه جا کربلاست؛اینجا لرستان ،حسینیه ای زیر آسمان خدا که پر از عطر و بوی حسینی(ع) است.
به گزارش خبر گزاری صداو سیمامرکز لرستان دومین محرم کرونایی پر از دلتنگی اما پرشور و باشکوه،امسال هم غم و اندوه حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و علمدار با وفایش و شهدای دشت کربلا رنگ و بوی دیگری دارد.
هر خانه عزاخانه و حسینیه ای شده برای برپایی خیمه حسینی و کوچه های شهرلرستان همه غرق در ماتم و عزای حسینی(ع) است.
نه تنها کرونا بلکه هیچ چیزی نمی تواند مانع عرض ارادت مردم لرستان به ساحت مقدس اهل بیت(ع) شود و عزای حسینی را تعطیل کند؛شور و عشق و ارادت حسینی هیچگاه خاموش نمی شود.
امسال هم در مجالس مجازی سوگواری محرم آنلاین بودیم و خیمه های عزای سید و سالار شهیدان را در کوچه هایمان برپا کردیم تا بیرق حسینی تا همیشه پابرجا بماند
اینجا در حریم کوی حسینی همه زیر سایه کرامت حضرت سیدالشهدا (ع)هستیم.
سلام بر محرم و کربلایش
این روزها دلهایمان حسینیه ای پر شور است و خانه هایمان تل زینبیه و چشمانمان فرات غم و ماتم و دجله درد و رنج جاری است.
محرم که می آید ،عاشورا را به یاد میآوریم ؛عطش حسین و عباس را ،علی اکبر و علی اصغر را و تل زینبیه را...
عاشورا ،حکایتی است که هیچگاه تکراری نشده و نمی شود و چراغی است که هرگز خاموش نمی شود و تا همیشه روشن و پر فروغ است .
حکایت عاشورا،حکايت دخترکی است که دردانه و عزیز پدر است ، دخترکی که وحشت زده در بادیه و بیابان می دود تا پناهی بیاید از دست قوم شقی و ظالم...
عاشورا حکایت، منتظری است که خون می گرید در عزای حسین(ع) و عباسش تا آن زمان که فرا رسد به خون خواهی و انتقام خون جدش...
و سلام بر حسین (ع) و ابالفضل (ع) و شهدای دشت کربلا؛باز هم عاشورا و کربلا و روزی به وسعت تمام روزهای خدا...
نام حسین (ع)و سقای کربلا که می آید دیگر تاب ماندن در خانه نیست؛ مگر می شود شور و عشق به اهل بیت (ع) وباز گویه کردن حماسه کربلا را در محرم خاموش کرد؟
به خود ببال كه خدا خيرخواه توست،كه صادق آل محمد میفرمايد:«من اراد الله به الخير فقذف فی قلبه حب الحسين وحب زيارته»
«هر كس خدا برايش خير بخواهد محبت حسين و شوق زيارت او را در دلش میگذارد.»
حسینیه ای به وسعت لرستان
امسال حسینیه محرم،زیر آسمان خداست.
خیمه های عزای امام حسین(ع) و علمدار باوفایش (ع)در لرستان هم با شور و شعور حسینی همراه با رعایت پروتکل های بهداشتی و در فضای باز محرم امسال را متفاوت کرده است.
برخی از دلدادگان مکتب عاشورایی هم خانهها یشان را حسینیه و با تلویزیون یا با برنامههای نوحهخوانی و عزاداری آنلاین محرم امسال را برگزار می کنند .
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان لرستان گفت:مراسم عزاداری محرم امسال در همه مکانها و هیئتهای استان با رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی و در محیطهای باز در حال برگزاری است .
حجتالاسلام مهدی قدرتی گفت: ماه محرم امسال 2۵۰۰ هیئت مذهبی با بیش از ۶۰۰ نفر از مبلغان در لرستان فعالیت دارند .
اقامه عزای حسینی در لرستان
لرستان در سوگ سید و سالار شهیدان حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) و شهدای دشت کربلا غرق در عزا و ماتم است .
در ماه محرم جای جای دیار حسینی و علوی لرستان رنگ و بوی حسینی گرفته و در هر کوی، برزن و کوچه هایش پرچم عزای حضرت سید الشهدا (ع)و یاران با وفایش برافراشته شده است. .
لرستانی های ولایی و حسینی در عزای حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و شهدای دشت کربلا به سوگ نشستند
فضای شهرهای لرستان پر شده از عطر حسینی(ع) و همه جای استان غرق در عزا و ماتم حضرت سید الشهدا (ع)و یاران با وفایش است.
خیمه ی غم عشایر لرستان
هر ساله ماه محرم عشایر در کوه باهُر زاغه لرستان در غم و اندوه عزای حسینی (ع)و شهدای دشت کربلا به سوگ می نشینند.
عشایر لرستانی خیمه عزای امام حسین (ع) و یارانش را با عَلَمی با پارچه سیاه بر پا کرده اند که دل هر دلداده مکتب سرخ حسینی را به لرزه می اندازد.
غم،بُغض و اندوه عزاداران حسینی (ع) در خیمه سیاه چادرانی عشایر لرستان نمایان است.
بی بی زریشاه زن عشایر لرستانی که سالهاست در ایام محرم مشکش را پُر از آب می کند و به یاد سقای دشت کربلا و حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) عزاداران حسینی را سیراب می کند.
اینجا ؛میان خیمه و چادرهای عشایری لرستان حسینیه ای زیر آسمان خداست که باد دشت ،عطر و بوی حسینی (ع) را در فضای سیاه چادران پر کرده است .
اطعام و احسان حسینی در لرستان
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) لرستان گفت:در طرح اطعام حسینی ۷۲دیگ غذای نذری طبع و بین نیازمندان لرستانی توزیع شده است .
شیخ پور افزود: تا کنون بیش از 110آشپزخانه با همت دفاتر کمیته امداد و مراکز نیکوکاری در استان راه اندازی شده و بیش از 82هزار پُرس غذا طبخ و بین نیازمندان توزیع شده است.
وی گفت: در طرح احسان حسینی هم تا کنون بیش از 12هزار بسته معیشتی و بیش از 7هزار و 500بسته بهداشتی تهیه و بین نیازمندان استان توزیع شده است.
محرم ماه آزادگی ،عزت و کرامت انسانی؛فرصتی است برای دستگیری،از این رو طرح هر هیئت، آزادی یک زندانی به همت هیئت های عزاداری حسینی (ع) در لرستان اجرا می شود .
رئیس دیه استان لرستان گفت: در اجرای طرح هر هیئت از اول محرم تا کنون 19 نفر با بدهی سه و نیم میلیارد تومان از زندانهای استان آزاد و به آغوش خانواده بازگشتند.
ای که دستت می رسد، دستی بگیر، ز248 زندانی جرائم غیر عمد لرستان با بدهی بیش از 60 میلیارد تومان چشم انتظار مهربانی خیران هستند.
آیینهای عزاداری محرم در لرستان
چهل منبر و گِل مالی آئین های سوگواری محرم در لرستان هستندکه هرساله عزاداران حسینی(ع) برگزار می کردند اما امسال دستخوش رنگ و بوی کرونایی شده اند.
چهلمنبر لرستانی ها به یاد اسارت حضرت زینب (س)
آیین عزاداری چهل منبر در لرستان در صبح روز تاسوعا زنان و دختران و کودکان به یاد دختران و زنان و کودکان سوگوار و اسیر دشت کربلا چهل منزل را طی میکنند.
در تاسوعای امسال زنان و دختران لرستانی به یاد حضرت زینب (س) با پای برهنه و نقاب بر صورت چهل شمع را در 40 تکیه یا حسینیه با ذکر مصیبت سقای دشت کربلا برای ابراز ارادات و همدردی عقیله بنی هاشم روشن کردند.
آیین چهل منبر خرم آباد، به شماره ۳۲۶ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
گل مِالی لرستان:عزایی از جنس خاک و آب
آیین «گِلمالی» یا «خه ره گیری»نمادی از گستره حزن و اندوه مردمان دیار حسینی لرستان در شهادت سالار شهیدان و سقای دشت کربلاست.
گِل مالی یا خَه ره گیری،خاکیترین آئین عاشورایی جهان که مردم لرستان برای عرض ارادت به امام حسین (ع )و حضرت ابوالفضل (ع) سر تا پای خود را به گِل آغشته می کنند.
محبان مکتب حسینی در روز تاسوعا خاکهای الک شده گل باغچاله(گل رس) را آماده و در جلوی خیمه ها و تکیه ها می ریزند و روی آن بطری های گلاب نذری می چینند تا در صبح عاشورای حسینی خاک را با آب و گلاب مخلوط کنند .
عزاداران حسینی (ع) از ساعت چهار تا پنج صبح، وارد حوضچههای گِل شده و تمام سر و صورت خود را آغشته به گِل میکنند .
خَهرّه به معنای گِل است.آئین گلمالی در روز عاشورای حسینی علاوه بر لرستان در استانهای کرمانشاه ،ایلام، خوزستان، چهارمحال و بختیاری،کهکیلویه و بویراحمد،بوشهر و شهرستانهای لرنشین استان فارس و بخشهای از استانهای مرکزی و همدان برگزار می شود.
آیین گِل مالی لرستان با شماره ثبت ۵۳ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است.
محرم امسال هم به علت شیوع بیماری کرونا این آیین های عزاداری سنتی لرستان با محدودیتهای کرونایی و به صورت محدود و در مکانهای باز برگزار شد.
اقامه نماز ظهر عاشورا در لرستان
مردم ولایی و حسینی لرستان به یاد آخرین نماز سرور و سالار شهیدان حضرت امام حسین (ع) نماز ظهر عاشورا را با رعایت فاصله گذاری اجتماعی و پروتکل های بهداشتی اقامه کردند
در ظهر عاشورا هنگامی که ابوثُمامه وقت نماز را به امام حسین (ع) یادآوری کرد،امام حسین(ع) از کار او خشنود شدندو در حقش دعا کرده و فرمودند:«نماز را یادآور شدی،خداوند تو را از نمازگزاران قرار دهد.»
در ابنجاست که امام حسین(ع) از دشمن مهلت خواستند تا نماز اقامه کنند اما دشمن با گستاخی تمام از نبرد دست نکشیدند و امام در میدان نبرد نماز ظهر عاشورا را خواندند
قدم به قدم تا اربعین
قدم به قدم به اربعین نزدیک می شویم.این روزها دلهایمان مشتاق و پاهایمان بیقرار است برای اربعین، چند قدم تا رسیدن به وصال مانده است .
حکایت دلدادگان حسینی برای اربعین، بیقراری ،وصال، بغض و اشک و تمام حال و هوای اربعین با همه چیز فرق دارد.
آسمان دلمان بی تاب رسیدن به حرم حسین (ع) و سقای دشت کربلاست و دستهایمان تشنه ضریح مطهرشان.
سال گذشته به علت شیوع کرونا هیچ زائری به عراق در اربعین اعزام نشد.
خدایا به برکت دعای امام زمان (عج) و به حق عمه سادات و به دست دستگیر ابالفضل عباس (ع) امسال حسرت زیارت اربعین به دلمان نماند و جا مانده این مسیر بهشتی نباشیم.
کربلا عرش خداست هیچگاه بی زائر نمانده و نخواهد ماند.
در اربعین حسین (ع)و ابالفضل(ع) دیگر در کربلا تنها نیستند،میلیون ها عاشق کوی حسین از جای جای دنیا همچون رودهای روان به اقیانوس اربعین وصل می شوند تا به ساکن کربلا بگویند تا آخرهستیم و برعهد و پیمانمان می مانیم.
کربلا خونه امیدمه
کربلا، مدت هاست که در آرزوی دیدار تو می سوزم و می سازم.کربلا تو خود عنایتی کن و همه ما را به آستانت بخوان.
جواب سلامم را بده آقا جان با هر زبانی که تو را بیشتر رضاست
یا رب الحسین به حق حسین(ع) و ابالفضلش لحظه به لحظه ما را به چشمه کربلا و نهرعلقمه تشنه تر کن...
الهی ما دلهایمان را وقف حضرت اباعبدالله الحسین(ع) کرده ایم و اشکهایمان را نذر کربلا ؛می دانم که این وقفنامه به امضای حسین (ع)و عباسش رسیده است .
الحمد الله ما هر چه داریم از لطف و عطای حسین (ع) است .
و امروز بر سر دلهایمان بیرقی نصب شده که بر آن نوشته است:
اَلسَّلامُ عَلَى الْحُسَیْنِ، وَعَلى عَلِىِّ بْنِ الْحُسَیْنِ، وَعَلى اَوْلادِ الْحُسَیْنِ، وَعَلى اَصْحابِ الْحُسَیْنِ وعلی اخیک الحسین ابالفًضل العباس(ع)
یَاربَّ الحسَیـنِ ؛ بحَقِّ الحسَیـنِ ؛ اِشفِ صَـدرَ الحسَیـنِ ؛ بِظُهــوُرِالحجَّـةِ
نویسنده: خدیجه میری
ویراستار: علی مرادی کاکاوندی