پخش زنده
امروز: -
کارشناس مسائل منطقه گفت: بمبارانها و کشتار هزاران غیر نظامی ثمره حضور آمریکا در افغانستان است.
آقای بهرام زاهدی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما با اشاره به اینکه حضور بیست ساله آمریکا در افغانستان هیچ ثمرهای برای مردم این کشور نداشت افزود: قوای اشغالگر آمریکا در این مدت هزاران تن بمب بر سر مردم افغانستان ریخت و هزاران غیرنظامی را کشت و مجروح کرد.
این کارشناس مسائل منطقه گفت: آمریکا در حالی مرتکب جنایت گسترده در افغانستان شد که مدعی بود برای توسعه جامعه مدنی وارد این کشور شده است.
وی با اشاره به اینکه امروز بیش از ۸۰ درصد مردم افغانستان حتی شناسنامه هم ندارند افزود: آمریکا بدیهیات و حداقل رفاه را هم برای مردم افغانستان به ارمغان نیاورد و وعدههای آن به ساخت چند بیمارستان و دانشگاه آن هم با هدفی خاص محدود شد.
آقای زاهدی گفت: بنابراین وجود آمریکاییها هیچ ثمرهای برای مردم افغانستان نداشت، جز اینکه بعد از بیست سال وقتی با شکست از این کشور خارج شدند، پوشالی بودن قدرت آنها به جهانیان ثابت شد.
این کارشناس مسائل منطقه افزود: مردم افغانستان در قرن نوزدهم انگلیسیها و در قرن بیستم ارتش سرخ را شکست دادند و در قرن بیست و یکم هم توانستند آمریکاییها را از کشورشان بیرون کنند.
وی درباره راه حل برون رفت افغانستان از مشکلات فعلی گفت: اگر طالبان بخواهد تک روی کند و پشتون گرایانه عمل کند، طبیعتا" یک صلح پایدار و دولت پایدار در این کشور شکل نخواهد گرفت.
آقای زاهدی افزود: قواعد حاکم بر افغانستان هر حاکمی را به این سمت سوق خواهد داد که اگر بخواهد یک حکومت عادلانه و پایداری داشته باشد باید همه اقوام را در حکومت خود ببیند و همه هزاره ها، تاجیک ها، ازبکها و پشتونها در قدرت سهیم کند.
این کارشناس مسائل منطقه گفت: اگر این گونه نباشد افغانستان با مشکلات جدی روبرو خواهد شد، اما نشانههایی از این تعقل در طالبان دیده میشود و نمونه آن دعوت از جمعیت حزب اسلامی برای مشارکت در دولت آینده افغانستان است.
وی افزود: همچنین در برخی از استانهای افغانستان از جمله استان دایکندی، طالبان هم از اهل تسنن و هم از اهل تشیع برای دستیابی به یک صلح پایدار و وحدت ملی دعوت به عمل آورده است.
آقای زاهدی گفت: بنابراین اگر طالبان در یک دولت وحدت ملی همه احزاب و اقوام را گرد هم آورد، امید آن میرود که یک صلح پایدار در افغانستان شکل گیرد.
این کارشناس مسائل منطقه درباره رابطه جمهوری اسلامی ایران با افغانستان در آینده افزود: معتقدم جمهوری اسلامی ایران سیاست اصولی را که از سالهای گذشته پیش گرفته بود در آینده هم دنبال خواهد کرد.
آقای زاهدی با تاکید بر اینکه همه مردم افغانستان فارغ از قوم و مذهبشان باید بتوانند در آینده سیاسی این کشور نقش داشته باشند گفت: هم اکنون هم در شورای رهبری طالبان سه نفر از اقوام تاجیک، ازبک و ترکمن حضور دارند و این نشانههایی از حضور همه اقوام برای دستیابی به صلح پایدار در این کشور است.
این کارشناس مسائل منطقه با اشاره به تلاش طالبان برای دعوت از همه اهل سنت و شیعه برای تشکیل دولت آینده افزود: دیشب مراسم عزاداری آقا اباعبدالله الحسین (ع) در شهر مزار شریف افغانستان که از دو روز پیش به اشغال طالبان درآمده است برگزار شد و حتی یکی از مسئولان طالبان با حضور در این مراسم با شیعیان در این سوگواری ابراز همدلی و همراهی کرد.
وی ادامه داد: امید آن میرود که طالبان به سمت یک جانبه گرایی نرود و همگام با حسن رفتار با مردم و جریانهای اسلامی، حسن همجواری با همسایگان را هم رعایت کند.
آقای زاهدی گفت: اگر اینها رعایت شود افغانستان بعد از ۴۰ سال ویرانی، به سمت آبادی میرود و طبیعتا" جمهوری اسلامی ایران هم با اتخاذ سیاست اصولی خود به کمکها و حمایتهای خود از مردم این کشور ادامه خواهد داد.