چرا خوردن غذاهای تخمیر شده مفید است؟
غذاهای تخمیر شده به دلیل داشتن باکتریهای مفید برای سلامت بدن بسیار مفید هستند و سیستم ایمنی بدن را بالا میبرند. از معروفترین غذاهای تخمیری میتوان به ماست اشاره کرد.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، آیا شما هم کنجکاوید که در مورد غذاهای تخمیر شده اطلاعات داشته باشید و بدانید که آنها چگونه به سلامتی تان کمک میکنند؟ در این قسمت از موارد پایه در مورد غذاهای تخمیر شده و خواص آن را به شما معرفی خواهیم کرد. در نتیجه میتوانید تصمیم بگیرید تا از این غذاها استفاده کنید یا خیر.
تخمیر چیست؟
زمانی که راجع به غذاهای تخمیر شده صحبت میکنیم، منظور ما تخمیر لاکتوز است. به معنای این که نشاسته و شکر در سبزیجات و میوهها به لاکتیک اسید تبدیل میشود.
تخمیر فرآیندی است که در آن از میکروارگانیسمهایی مانند باکتریها یا مخمر، برای تبدیل کربوهیدرات به الکل یا اسیدهای آلی تحت شرایط بی هوازی استفاده میشود. میکروارگانیسمها یا باکتریهای مفید برای زندگی حیاتی میباشند و تأثیرات مهمی بر روی سلامت انسان و حیوان دارند.
لاکتیک اسید یک ماده نگهدارنده طبیعی است که مانع از عملکرد باکتری مضر میشود. تخمیر لاکتوز انواع باکتریهای بدن را از بین میبرد و باعث میشود که باکتریهای خوب بهتر عمل کنند.
وجود یک محیط بدون اکسیژن نقش مهمی در فرآیند تخمیر شدگی غذا دارد، زیرا اکسیژن ممکن است اثر تخمیر سازی را از بین ببرد.
بهترین غذاهای تخمیر شده
غذاهای تخمیر شده حاوی باکتریهای مفید هستند که به عنوان تقویت کننده باکتریهای خوب در دستگاه گوارش عمل میکنند.
کفیر
کفیر یکی از بهترین غذاهای تخمیر شده میباشد که در آن اسید لاکتیک و تخمیر الکلی لاکتوز در شیر ترکیب شده است.
کیمچی
کیمچی یک ماده غذایی محبوب در کره میباشد که کم چرب و تخمیری و سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی، فیبر و فیتوکمیکالها است و برای کنترل وزن مفید میباشد.
کامبوچا
نوشیدنی شیرینی است که با یک کلنی جوانه زده از باکتریها و مخمر کشت میشود.
ناتو
ناتو غذای سنتی ژاپن که با سویا تخمیر شده و باسیلوس سوبتیلیس تهیه شده میباشد. ناتو یک نوشیدنی طبیعی است و آنزیمهای این ماده در طول فرآیند تخمیر سبب تولید ناتوتکیناز میشوند.
میسو
میسو یک غذای نیمه جامد و محبوب در ژاپن است که برای تهیه سوپ میسو و به عنوان چاشنی از آن استفاده میشود و طعم شیرین و شور دارد.
کلم ترش
کلم ترش از تخمیر کلم ایجاد میشود. باکتریهای تولید کننده اسید لاکتیک تخمیر شده، گل کلم یا بروکلی را تبدیل به کلم ترش میکنند.
تمپه
تمپه یکی از غذای گیاهی محبوب در ایالات متحده و یک غذای اندونزیایی است مصرف روزانه آن به مدت دو ماه همراه با درمانهای استاندارد برای بیماران مبتلا به سل ریوی فعال مفید است و سبب افزایش وزن و تغییر عملکرد فیزیکی میشود.
ماست
ماست پروبیوتیک غنی از کلسیم، روی، ویتامین B، پروتئین است و هیچ یک از غذاهای تخمیر شده معروفتر از ماست نیستند.
فواید غذاهای تخمیر شده برای بدن
غذاهای تخمیر شده فواید بسیاری دارند که در ادامهی به آنها پرداخته ایم.
۱. کمک به بهبود گوارش
غذاهای تخمیر شده و خام سرشار از آنزیم هستند و بدن شما نیز برای هضم و گوارش مناسب به جذب و استفاده حداکثری از غذا به آنزیمها نیاز دارد. گاهی اوقات کسی که نمیتواند شیر بخورد، به جای آن ماست را انتخاب میکند. به دلیل این که لاکتوز موجود در شیر شکسته شده، تخمیر شده و به ماست تبدیل شده است.
۲. حفظ تعادل صحیح باکتری در روده
به یاد داشته باشید که تقریبا ۸۰ درصد از سیستم ایمنی بدن در روده متمرکز است. خوردن غذاهای تخمیر شده باعث اضافه کردن باکتری خوب به روده میشود، تعادل باکتریهای خوب را حفظ میکند، مقاومت در برابر لاکتوز، گلوتن و مشکلاتی مثل یبوست، سندروم روده بیقرار، عفونتهای مخمری، آلرژی و آسم به دلیل کمبود باکتریهای خوب را بالا میبرد.
۳. جلوگیری از هلیکوباکتر پیلوری
عفونت هلیکوباکتر پیلوری برای بسیاری از بیماریهای دستگاه گوارش خطرناک است. بعضی غذاهای تخمیر شده برای سرکوب عفونت H. pylori مفید هستند. افرادی که بیش از یک بار در هفته غذاهای تخمیر شده مصرف میکنند به نسبت کمتر دچار بیماریهای دستگاه گوارش میشوند.
۴. جلوگیری از ابتلا به سرطان
فعالیت یا جهش غیر طبیعی ژنها از عوامل ابتلا به سرطان است که باعث عدم کنترل رشد و تقسیم سلولی میشود. پروبیوتیکها و غذاهای تخمیر شده با سم زدایی بدن وافزایش ایمنی و تغییر محیط روده و افزایش تولید محصولات متابولیک و افزایش تولید ترکیباتی که مانع رشد سلولهای تومور میشوند، خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهند.
۵. افزایش محتوای ویتامین در بدن
غذا و محصولات لبنی تخمیر شده به طور مداوم سطح فولیک اسید را به عنوان یک پیروکسیدین، ویتامینهای B، ریبوفلاوین و بیوتین بالا میبرند.
۶. کمک به بدن برای جذب مواد مغذی
زمانی که هضم و گوارش بهبود پیدا کند، جذب هم بهتر خواهد شد. تخمیر به ایجاد مواد مغذی جدید کمک میکند و هضم و تعدادی مواد مغذی را بهبود میبخشد.
۷. افزایش ایمنی بدن
با مصرف غذاهای تخمیر شده، آنزیمهای سودمند، ویتامین B، اسید چربهای امگا ۳ و انواع بسیاری پروبیوتیک برای حفاظت از غذا و مواد مغذی تولید میشوند. غذاهای تخمیر شده مجموعه کاملی از باکتریهای مفید هستند که به روده کمک میکنند و بیماریها را دور نگه میدارند.
۸. طولانی شدن عمر مواد غذایی
فرآیند تخمیر شدگی سبب طولانی شدن عمر مواد غذایی میشود مثلا شیر در فریزر حالت بدی پیدا میکند، اما کیفیت ماست برای مدت زمان بیشتری سالم باقی میماند که علت آن هم تخمیر شدگی است.
۹. بهبود علائم آرتریت
علائم آرتریت روماتوئید ممکن است از طریق مصرف غذاهای تخمیر شده تغییر کند. تحقیقات نشان داد افراد مبتلا به آرتریت پس از سه ماه درمان پروبیوتیک، بهبود قابل توجهی در نمره سنجش سلامت خود را تجربه کردند.
۱۰. درمان بیماری التهابی روده
شیر تخمیر شده حاوی پروبیوتیکها میتواند تاثیر مستقیمی در روده و در کنترل اختلالات التهابی روده داشته باشد. پروبیوتیکها در کاهش علائم بیماری التهابی روده از جمله کرون نقش دارند.
۱۱. قیمت پایینتر
مواد غذایی که نیاز به تخمیر شدگی دارند، ارزان هستند. مصرف این غذاها که ارزان هستند، برای بدن و دستگاه گوارش بسیار مفید است پس برای بهبود بیماریهای گوارشی و تقویت سیستم ایمنی از این محصولات ارزان استفاده نمایید.