انرژی هدر رفته آفتاب در سرزمین آفتابی سیستان و بلوچستان
تابش طولانی آفتاب در سیستان و بلوچستان، اهمیت ضرورت استفاده از انرژی خورشیدی را در این استان به خوبی نشان می دهد.
محسن حیدری افزود: تربت جام و بناب، تنها دو دهم ساعت بیشتر از نصرت آباد تابش آفتاب داشتند و با 12 و هفت دهم ساعت تابش، در صدر آفتابی ترین شهرهای ایران در 24 ساعت گذشته قرار گرفتند.
حیدری اظهار کرد: بسیاری از مناطق سیستان و بلوچستان به دلیل قرارگرفتن در منطقه جنب حاره و کم بارش، دارای تابش آفتاب فراوانی است که ظرفیت بالایی برای تولید انرژی نو از تابش خورشید دارند.
وی گفت: در حال حاضر در 12 ایستگاه هواشناسی سینوپتیک استان وضعیت تابش خورشید ثبت می شود که احداث سه ایستگاه سینوپتیک جدید، از برنامه های در دست اقدام است.
مدیرکل هواشناسی استان ادامه داد: بسیاری از ویژگی های اقلیمی استان به دلیل کمبود زیرساخت های هواشناسی ناشناخته باقی مانده است که در صورت تأمین اعتبارات می توان این کمبودها را در چهار تا پنج سال جبران کرد و ظرفیت ثبت داده های اقلیمی در تمام استان را فراهم کرد.
گنجینه های سیستان و بلوچستان
سیستان و بلوچستان با برخورداری از انواع انرژی های نو و تجدید پذیر مانند انرژی خورشیدی، بادی، امواج و اقیانوس و زمین گرمایی به گنجینه ای با ارزش تبدیل شده که سرمایه گذاران می توانند با برخورداری از مزیتهای فراوان این نوع انرژی زمینه را برای تولید برق فراهم کنند.
این استان با توجه به اینکه یکی از پهناورترین استان های کشور است از لحاظ منابع انرژی های نو یکی از مناطق ویژه در ایران و جهان محسوب می شود.
خورشید ابتدا از سراوان در کشور طلوع می کند و همینطور تعداد زیاد روزهای آفتابی تقریبا در همه مناطق این استان در کشور کم نظیر است.
سیستان و بلوچستان مجموعه ای ارزشمند از انرژی های تجدید پذیر
استان سیستان و بلوچستان مجموعه ای ارزشمند از انرژی های تجدید پذیر است و برای بهبودی وضعیت نیروی برق می توان از همه قابلیت های این استان بهره برد.
علاوه بر این وزش بادهای بیش از ۱۲۰ روزه و تابش عمود خورشید در منطقه سیستان، این استان را به یک گنجینه بینظیر طبیعی تبدیل کرده است.
منطقه سیستان در شمال استان سیستان و بلوچستان، از نظر بادهای 120 روزه که گاهی تا180 روز هم به طول می انجامد و سرعت بالایی دارد به عنوان یکی از نقاط مطلوب برای احداث نیروگاه های بادی محسوب می شود.
این منطقه بر اساس نظریه و مطالعات کارشناسان وزارت نیرو و همچنین کارشناسان فنلاندی از شرایط فوق العاده مناسبی برای تولید انرژی باد و خورشید برخوردار است و متقاضیان زیادی از داخل و خارج کشور برای سرمایه گذاری دارد که این موضوع می تواند فرصت طلایی برای استان باشد.
انرژی های تجدید پذیر نهفته در سیستان و بلوچستان
عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان می گوید حجم عظیمی از انرژی های تجدید پذیر در شمال و جنوب استان سیستان و بلوچستان نهفته است که به طور مثال انرژی تابشی خورشید و انرژی باد در دسترس ترین و سهل الوصول ترین منابع تجدید پذیر در منطقه سیستان است.
دکتر فرهاد شهرکی گفت: در سیستان مناطق گسترده ایی وجود دارد که از نظر نصب توربین های بادی در جهان بی نظیر و یا کم نظیر است و با برنامه ریزی دقیق و مناسب علمی می توان از این نعمت لایزال الهی حداکثر استفاده را برد
عضو هیات علمی دانشگاه تصریح کرد: همچنین با توجه به مرز گسترده ای که این منطقه با کشور افغانستان دارد و نیاز جدی افغانستان به منابع انرژی، با تولید برق حاصله و صادرات آن از این مزارع بادی می توان موجب رونق اشتغال و کارآفرینی در منطقه سیستان شد.
شهرکی گفت: البته انرژی خورشیدی در منطقه بلوچستان و وجود مرز طولانی با کشور پاکستان نیز همین شرایط را برای جنوب استان ایجاد کرده است.
ظرفیت بی نظیر منطقه میل نادر برای تولید برق
برپایی ۲۰توربین ۲ونیم مگاواتی در منطقه میل نادر تا پایان امسال
۲۰توربین ۲ونیم مگاواتی تاپایان امسال در منطقه میل نادر در شمال سیستان و بلوچستان نصب میشود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز سیستان و بلوچستان؛ اين را موهبتی استاندار سیستان و بلوچستان اردیبهشت ماه امسال در بازديد از مزرعه بادي ميل نادر گفت و تاکيد کرد: اين منطقه ظرفيت بي مثالي براي توليد برق دارد و قرار است برق توليدي اين توربين ها به شبکه سراسري تزريق شود.
موهبتی افزود: درحال حاضر 6توربین در مزرعه بادی میل نادر نصب شده و آماده بهره برداری است.
بزرگترین مزرعه بادی تولید برق جنوب شرق کشور در منطقه میل نادر شهرستان نیمروز در شمال سیستان و بلوچستان، در حال احداث است.
فلاح مجری این طرح گفت: این مزرعه بادی، 17هزار هکتار وسعت دارد و قرار است با نصب توربین های بادی، بیش از هزار مگاوات برق تولید کند.
وی افزود: اولین مرحله توربین های بادی با ظرفیت 50مگاوات برق، امسال به بهره برداری می رسد و برق تولیدی از طریق خطوط انتقال به شبکه برق سراسری کشور تزریق می شود.
مدیر دفتر انرژی های تجدیدپذیر شرکت برق منطقه ای سیستان و بلوچستان هم گفت:با راه اندازی مزرعه بادی میل نادر، علاوه بر تولید انرژی، برای بیش از 500نفر هم بصورت مستقیم و غیرمستقیم اشتغال ایجاد می شود.
مدیرعامل شرکت برق منطقه ای سیستان و بلوچستان هم گفت: قرار است با احدات پست400 به 130کیلوولت درمحل توربینهای بادی درمنطقه میل نادر برق آن را به شبکه سراسری کشور منتقل کنیم.
پرنده مطلق افزود: برای راه اندازی این پست بیش از 400میلیارد تومان اعتبار لازم است.
آنچه مشخص است این است که استان سیستان وبلوچستان اگر چه از نعمت هایی چون نفت و گاز بی بهره است اما نعمت های خدادادی همچون باد و تابش خورشید این استان را به مجموعه انرژی های نو تبدیل کرده که تاکنون از این ظرفیت ها به خوبی استفاده نشده است.
* مرضیه کیخا