پخش زنده
امروز: -
رئیس شورای روابط خارجی آمریکا گفت شتاب تحولات در افغانستان خیلی بیشتر از آن چیزی بود که پیش بینی میشد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزیونی سی ان ان، رئیس شورای روابط خارجی آمریکا ضمن انتقاد از خروج نیروهای خارجی از افغانستان پیش بینی کرد کابل سقوط خواهد کرد. ریچارد هاس در گفتگو با شبکه تلویزیونی سی ان ان درباره اوضاع وخیم افغانستان و مسلط شدن طالبان بر نیمی از مراکز ولایات در این کشور و قرار داشتن افغانستان در آستانه سقوط گفت: سئوال اصلا این نیست که آیا سقوط میکند یا نمیکند، بلکه متاسفانه باید بگویم سئوال این است که چه زمانی سقوط میکند. شتاب تحولات خیلی بیشتر از آن چیزی بود که پیش بینی میشد.
ریچارد هاس در پاسخ به این پرسش که چرا دولت بایدن نتوانست چنین رویدادهایی را در افغانستان پیش بینی کند گفت: وقتی که افراد نمیخواستند باور کنند، نمیدانم تا چه حد میشد اوضاع کنونی را پیش بینی کرد؟ باید دید که جامعه اطلاعاتی چه چیزی را پیش بینی میکرد؟ برای افرادی مثل ما که در ۲۰ تا ۳۰ سال گذشته روی افغانستان کار کردیم اوضاع کنونی خیلی تعجب برانگیز نیست. اوضاع کنونی افغانستان نشان دهنده ضعف دولت افغانستان و ضعف تعهدات به دولت است. به محض آنکه عزم و ارادهها تغییر کند روال وضعیت تغییر میکند، موفقیتهای طالبان باعث قویتر شدن طالبان و ضعیفتر شدن دولت میشود. همین مسئله به صورت فزاینده روی وفاداری مردم در افغانستان - نه در قبال دولت مرکزی - بلکه در قبال این طایفه تاثیر میگذارد و مردم در این مورد تصمیم میگیرند. وضعیت کنونی دقیقا همین طور است.
ریچارد هاس درباره انتقادات داخلی در انگلیس از خروج نیروها از افغانستان و تضعیف کردن نیروهای ارتش ملی افغانستان گفت: این انتقاد وارد است. این وضعیت ناشی از تضعیف حمایت خارجی، هم از جنبه روانی و هم از جنبه مادی و نظامی است. حمایت اندک هوایی همچنان برقرار است، اما این حمایت اندک هوایی نمیتواند جبران مافات کند. تصمیم به خروج از افغانستان و اعلام کردن جدول زمانی خروج از افغانستان تاثیر روانی بسیار زیادی روی انسجام دولت و کسانی داشت که از دولت حمایت میکردند.
ریچارد هاس گفت تاریخ در آینده نگاه انتقادی از آمریکا خواهد داشت
رئیس شورای روابط خارجی آمریکا در پاسخ به این پرسش که چرا آمریکا سه هزار نظامی خود را در افغانستان حفظ نکرد تا وضعیت فعلی ایجاد نشود گفت: ما مدت زمان بسیار طولانی در افغانستان کارهای زیادی انجام دادیم، اما بالاخره به نقطهای رسیدیم که من آن را وضعیت متوازن توصیف میکنم که در آن بین تعهدات و هزینهها توازن برقرار شده بود، چند هزار نظامی در افغانستان داشتیم حدود هشت هزار نظامی از کشورهای متحد هم حضور داشتند. بخش زیادی از نبردها را خود افغانها انجام میدادند، اما همین حدود ده هزار نظامی خارجی باعث میشد که ارتش افغانستان از اعتماد لازم برخوردار باشد. به اعتقاد من میشد به این وضعیت ادامه داد. تاریخ نشان میدهد که مردم آمریکا تمایل دارند به تعهدات بی پایان تا زمانی که به شکست منجر نشود و پر هزینه نباشد ادامه دهند. حضور سه هزار نظامی در افغانستان در وضعیت شکست نبود و هزینه زیادی هم نداشت. تاریخ در آینده نگاه انتقادی از ما خواهد داشت. اول از دولت ترامپ انتقاد میکند که چرا توافقنامه خروج نظامیان آمریکا از افغانستان را امضا کرد، سپس از دولت بایدن انتقاد خواهد کرد که این توافقنامه را اجرا کرد.
ریچارد هاس درباره آینده افغانستان و سقوط کابل به دست طالبان گفت: به نظر من کابل سقوط خواهد کرد. ممکن است در کشور افغانستان برخی قبایل مقاومتهای پراکندهای داشته باشند، اما طالبان کنترل بخش اعظم افغانستان را به دست خواهد گرفت. این وضعیت برای زنان و دختران و برای بسیاری از مردان وحشتناک خواهد بود به خصوص کسانی که با دولت افغانستان یا با آمریکاییها همکاری کردند. جریان پناهجویان افغان بسیار زیاد خواهد بود و در بلند مدت ثبات برخی کشورهای منطقهای از جمله پاکستان را زیر سئوال خواهد برد. پاکستان پناهگاه طالبان بود، اما میتوانم تصور کنم که در سالهای آینده شاهد باشیم طالبان از افغانستان باعث تهدید ثبات پاکستان شود. پیامدهای جنگ افغانستان ادامه دارد و خروج ما از افغانستان به معنی پایان جنگ یا عواقب آن نیست.