پخش زنده
امروز: -
طبق گزارش سال ۲۰۱۹، مجموع ذخایر اثبات شده گاز حدود ۱۹۹ تریلیون متر مکعب است که مرکز ثقل آن در غرب آسیا، آسیای میانه و قفقاز قرار دارد. این مناطق در مجموع ۷۰ درصد ذخایر جهانی گاز را به خود اختصاص دادهاند.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: جهان به پایان عصر نفت نزدیک شده است و کارشناسان بر این باورند که تا دو دهه آینده، نفت جای خود را به انرژی دیگری خواهد داد. علاوه بر منابع تجدیدپذیر و نیز انرژی هستهای که مقدار ناچیزی برق تولید میکند و به سرمایهگذاری زیادی نیاز دارد، سریعترین جایگزین موجود، «گاز طبیعی» است.
این منبع انرژیِ فراوان و مقرون به صرفه، پاکترین سوخت هیدروکربنی است که احتراق آن آلایندههای مضر کمتری منتشر میکند و میتواند به ایجاد محیطی تمیز و سالم کمک کند. در واقع گاز به عنوان متنوعترین سوخت، کاندیدایی امیدوارکننده برای ارائه هوای تمیزتر معرفی میشود. حدود ۶۰ درصد تقاضای نفت برای بخش حمل و نقل است؛ زغال سنگ هم همین شرایط را دارد و اغلب به عنوان منبع تولید برق نیز در نظر گرفته میشود. در مقابل، کمتر از ۳۰ درصد مصرف گاز به تولید برق اختصاص مییابد.
مابقی به گرمایش فضا و آب و همچنین پخت و پز، و نیز به عنوان مواد اولیه در صنعت اختصاص مییابد. باتوجه به اهمیت روز افزون این ماده در اقتصاد جهان، رقابت بر سر کسب سهم بیشتر در بازار انرژی گاز رو به فزونی است. بیشترین ذخایر گاز در کدام منطقه از جهان قرار دارد؟ تولیدکنندگان و صادرکنندگان اصلی کدام کشورها هستند؟ قدرت های جهانی در بازار جهانی گاز به دنبال چه هستند؟ و ایران چه جایگاهی در حوزه انرژی گاز دارد؟ نوشتار پیش رو به بررسی این موضوعات اختصاص دارد.
غرب آسیا، دارنده بیشترین ذخایر گاز طبیعی
طبق گزارش سال ۲۰۱۹، مجموع ذخایر اثبات شده گاز حدود ۱۹۹ تریلیون متر مکعب است که مرکز ثقل آن در غرب آسیا، آسیای میانه و قفقاز قرار دارد. این مناطق در مجموع ۷۰ درصد ذخایر جهانی گاز را به خود اختصاص دادهاند (ایران و قطر در غرب آسیا و روسیه و ترکمنستان در آسیای میانه و قفقاز دارای بیشترین ذخایر گاز هستند). ذخایر گاز در آسیا و اقیانوسیه نه (۹) درصد کل ذخایر جهان را تشکیل میدهد که در کشورهای چین، اندونزی، مالزی و استرالیا توزیع شده است.
آمریکای شمالی ۷.۶ درصد از کل ذخایر گاز را در اختیار دارد که بیشتر آن تحت سلطه ایالات متحده است. الجزایر و نیجریه هم بیشترین سهم ذخایر گاز طبیعی آفریقا را (که ۷.۵ درصد ذخایر جهانی را به خود اختصاص داده است) در اختیار دارند. ونزوئلا در صدر ذخایر گاز آمریکای لاتین قرار دارد و اروپا کمترین سهم را داراست.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دسترس است
پژوهشگر: دارابی