پخش زنده
امروز: -
افراد می توانند با داشتن یک سبک زندگی سالم و دوری از موقعیتهای استرسزا تا حد زیادی از بروز آن جلوگیری کنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خوزستان ، به گفته محققان ، یکی از دلایل استرس و خستگی ، دگرگونی در سطح کورتیزول بدن است .
کورتیزول اغلب با نام «هورمون استرس» شناخته میشود، زیرا یکی از اصلیترین هورمونهایی است که بدن وقتی تحت فشار و استرس قرار میگیرد، ترشح میکند. این هورمون حیاتی وظایف بسیاری در بدن برعهده دارد و به طور روزمره، کنش و واکنشهای شیمیایی گوناگون و متعددی را در بدن انجام میدهد.
۱) ورزش منظم
داشتن یک برنامهی ورزشی منظم یکی از بهترین راههای مهار استرس، تنظیم هورمونها، خواب بهتر و کمک به کارکرد طبیعی سوختوساز بدن است. در شروع ورزش، سطح کورتیزول و آدرنالین بالا میرود و حین استراحت، سطح کلی این هورمونها به حالت طبیعی بازمیگردد. این سیکل به بدنتان کمک میکند با استرس کنار بیاید.
نکته: از ورزش بیش از اندازه دوری کنید، زیرا سطح کورتیزول را افزایش میدهد.
۲) مصرف گیاهان آداپتوژن
گیاهان آداپتوژن یا انطباقپذیر، منجر به کاهش سطح کورتیزول میشوند و به تعادل هورمونها کمک میکنند و علاوه بر این، دارای خاصیت ضدافسردگی طبیعی، کاهش خستگی، برقراری تعادل فشار و سطح قند خون هم هستند. گیلاس زمستانی، گون، شیرینبیان، ریحان مقدس، قارچهای دارویی مانند گانودرما و سرچماقیها و رودیولا نمونههایی از این گیاهان هستند.
۳) خواب کافی
افرادی که ریتم شبانهروزی طبیعی و نرمالی دارند، سطح کورتیزولشان در آغاز روز بالا میرود و شبها، پایین میآید. کسانی که کورتیزول بالایی دارند، برعکس هستند؛ صبحها خسته و شبها عصبی و مضطرباند. شما باید ۷ الی ۹ ساعت خواب شبانه داشته باشید تا ریتم شبانهروزی منظمی برای خود رقم بزنید و تعادل بین هورمونها را برقرار کنید.
۴) استفاده از اسانسهای روغنی جهت افزایش آرامش
اسانسهای روغنی برای مقابله با استرس و برقراری تعادل بین هورمونها مفید هستند. اسطوخودوس، کندر و ترنج میتوانند به کاهش کورتیزول و التهاب، تقویت سیستم ایمنی و داشتن خواب راحت و کارکردهای گوارشی کمک کنند.
شما میتوانید این اسانسهای روغنی را استشمام کرده یا در شویندههای بدن بریزید و حمام کنید، یا با روغنهایی مثل روغن نارگیل و جوجوبا ترکیب کنید و روی پوستتان بمالید.
بیشتر بخوانید : مواد غذایی مفید برای حفظ سلامت قلب
۵) رژیم غذایی کامل و ضدالتهاب
داشتن یک رژیم غذایی ضدالتهاب که به دور از غذاهای فرآوری شده و سرشار از آنتیاکسیدانها، فیبر و مواد مغذی، ضروری است، یک راهحل مؤثر برای حفظ تعادل هورمونها، کنترل اشتها و حرکت در مسیر تندرستی محسوب میشود. سبزیجات، میوهها، روغن نارگیل یا زیتون، آجیل، منابع پروتئینی با چربی پایین (مانند تخممرغ، ماهی و گوشت گاو تغذیه شده با علف)، به همراه غذاهای پروبیوتیک (مانند ماست، کفیر) و سبزیجات پرورشی برای کاهش سطح کورتیزول و ثابت نگه داشتن قند خون بسیار سودمند هستند.