در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از انفجار بندر بیروت تا حمله آمریکا به ویتنام
امروز چهارشنبه سیزدهم مرداد سال ۱۴۰۰ هجری شمسی برابر با بیست و چهارم ذی الحجه سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با چهارم اوت سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (چهارشنبه سیزدهم مرداد سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
روز مباهله، گواهی بر حقانیت پیامبر اسلام(ص) ۱۴۳۳ سال پیش در چنین روزی، بیست و چهارم ذی الحجه سال نهم هجری قمری بنا بر روایات مشهور تاریخی، رسول گرامی اسلام حضرت محمد (ص)، به همراه دختر گرامیش حضرت فاطمه (س) و داماد بزرگوارش حضرت امیر المومنین علی (ع) و دو نوه گرانقدرش امام حسن (ع) و امام حسین (ع) از شهر مدینه خارج شدند تا با بزرگان مسیحیان نجران به
مباهله بپردازند.
خداوند در سوره آل عمران، آیات ۶۰ و ۶۱ در این زمینه خطاب به پیامبر می فرماید: «حق با پروردگار توست و در آن تردید نکن، پس هر کس بعد از آنکه علم و آگاهی (درمورد عیسی) به تو رسید، با تو مجادله و مخالفت کند، به آنها بگو بیایید تا دعوت کنیم از فرزندانمان و فرزندان شما و زنان ما و زنان شما و خود ما و شما، تا مباهله کنیم و از خدا بخواهیم دروغگویان را لعنت کند.»
هنگامی که سران هیات نمایندگی مسیحیان نجران، با تعجب، پیامبر اسلام (ص) را به همراه تنها چهار نفر از اهل بیتش، مشاهده کردند، دریافتند که پیامبر (ص) به استجابت دعای خود و همراهانش اعتقاد راسخ دارد. دراین حال اسقف نجران به دیگران گفت: «من چهرههایی را می بینم که اگر دست به دعا بلند کنند و از خدا بخواهند که بزرگترین کوهها را از جای برکند، فوراً اجابت می شود، بنابراین صحیح نیست ما با این افراد بافضیلت وارد
مباهله شویم، زیرا ممکن است همه ما از بین برویم.» از این رو اسقف نجران از رسول اکرم (ص) تقاضای مصالحه و بخشش کرد. این جریان حقانیت اسلام و منزلت اهل بیت رسول خدا (ص) را به روشنی آشکار ساخت.
درگذشت هانس کریستین اندرسن نویسنده دانمارکی و خالق جوجه اردک زشت۱۴۶ سال پیش، در روز چهارم اوت سال ۱۸۷۵ میلادی «
هانس کریستین آندرسن» (Hans Christian Andersen) نویسنده دانمارکی کتابهای کودکان درگذشت.
وی که در سال ۱۸۰۵ متولد شد، از کودکی علاقه خود را به خیال پردازی و داستان سرایی نشان داد. پس از آنکه پدرش را در ۱۱ سالگی از دست داد، تحصیل را رها کرد و به کار مشغول شد. با ورود آندرسن به تئاتر سلطنتی، وضع معیشتی وی بهتر شد و توانست به تحصیل ادامه دهد. این نویسنده دانمارکی ابتدا به سرودن شعر و نوشتن رمان پرداخت، اما به تدریج به داستانهای کودکان علاقه مند شد و استعداد خود را در این زمینه نشان داد. از آثار وی می توان به «جوجه اردک زشت»، «دخترک کبریت فروش» و «ملکه برفی» اشاره کرد.
سالروز شکست اشغال ترکیه توسط یونان
۹۹ سال پیش، در روز چهارم اوت سال ۱۹۲۲ میلادی حمله نیروهای ملی گرای ترکیه به رهبری کمال آتاتورک به سربازان یونانی که کشورشان را اشغال کرده بودند، آغاز شد.
درپی فروپاشی امپراتوری عثمانی در جنگ جهانی اول، سرزمین اصلی این امپراتوری یعنی ترکیه امروزی نیز تحت سلطه متحدین درآمد. در این میان یونانیها که دهها سال بود با عثمانیها جنگ و درگیری داشتند، فرصت را غنیمت شمرده و بخشهایی از ترکیه را تصرف کردند. اما ملی گرایان ترکیه توانستند آنها را عقب برانند و دولتهای متحد را متقاعد کنند تا دولت ترکیه را به رسمیت بشناسند. آتاتورک نیز با استفاده از این موقعیت و با حمایت غربیها به قدرت رسید و اقدامات غربگرایانه و اسلام ستیزانه خود را آغاز کرد.
تولد آیت الله علی سیستانی از فقهای برجسته شیعه ۹۱ سال پیش، در روز سیزدهم مرداد سال ۱۳۰۹ هجری شمسی آیت الله «سید علی سیستانی» فقیه و عالم برجسته و مرجع تقلید شیعیان، در شهر مقدس مشهد در شمال شرقی ایران به دنیا آمد.
پنج ساله بود که آموزش قرآن را آغاز کرد و از ۱۱ سالگی به توصیه پدر، به فراگرفتن مقدمات دروس اسلامی پرداخت. وی پس از هشت سال برای تکمیل آموخته هایش به حوزه علمیه قم عزیمت کرد و از محضر آیت الله العظمی بروجردی استفاده فراوان برد. آیت الله سیستانی در سال ۱۳۳۱ ه. ش به نجف اشرف در عراق رفت تا باز هم بر دانش دینی خود بیفزاید. ایشان در این شهر از محضر علمای بزرگ، بویژه آیت الله خویی بهره برد و خود نیز به تدریس در سطوح بالای حوزوی پرداخت. این عالم فاضل، هم اکنون نه تنها بزرگترین مرجع تقلید شیعیان عراق به شمار میروند، بلکه نقش مهمی در ایجاد وحدت و آرامش در این کشور دارد. از زمان حمله آمریکا به عراق در سال ۱۳۸۲ ه. ش آیت الله سیستانی برای پایان دادن به اشغال این کشور توسط آمریکا و سپس داعش و گروههای تکفیری و ایجاد عراقی باثبات و متحد، تلاشهای شایان توجهی کرده است.
آغاز حمله نظامی آمریکا به ویتنام۵۷ سال پیش، در روز چهارم اوت سال ۱۹۶۴ میلادی، در یک جنگ محدود دریایی میان کشتیهای جنگی آمریکا و
ویتنام شمالی در خلیج تونکن - در دریای چین جنوبی - آمریکا شکست خورد.
آمریکا این برخورد نظامی را بهانه کرد و مستقیماً وارد جنگ با ویتنام شمالی شد. واشنگتن تا این زمان بطور همه جانبه از رژیم ویتنام جنوبی علیه ویتنام شمالی حمایت میکرد، اما سربازان آمریکایی بطور مستقیم وارد نبرد نشده بودند. در پی حادثه خلیج تونکن، آمریکا به شدت بر تعداد نیروهای خود در ویتنام جنوبی افزود و از زمین و هوا، مردم و چریکهای ویتنام شمالی را مورد حمله قرار داد اما به دلیل مقاومت مردم و ارتش ویتنام شمالی و حملات متقابل آنها به نظامیان آمریکایی سرانجام واشنگتن درسال ۱۹۷۵ شکست را پذیرفت و از ویتنام خارج شد. به این ترتیب کشور ویتنام، باردیگر اتحاد خود را بازیافت.
انفجار مهیب در بندر بیروت یک سال پیش در چهارم اوت ۲۰۲۰ انفجار مهیبی در مجاورت بندر بیروت در لبنان به وقوع پیوست.
در پی این انفجار شدید ۲۲۰ نفر کشته و حدود ۷۰۰۰ نفر زخمی شدند و به ساختمانهای اطرف این بندر آسیب فراوانی وارد شد. شدت انفجار چنان زیاد بود که به عنوان یکی از قوی ترین انفجارهای غیرهسته ای تاریخ محسوب می شود. علت انفجار نیز ذخیره ۲۷۵۰ تن آمونیوم نیترات به مدت شش سال در گمرک بندر بیروت بدون ایمنی عنوان شده است .