پخش زنده
امروز: -
روز گذشته رکورد جدید مرگ در خیز پنجم کرونا در کشور با ۳۶۶ نفر در یک شبانه روز شکسته شد، اما همزمان، آمارها از سرعت یافتن واکسیناسیون و عبور تزریق از ۱۲ میلیون و ۶۶۰ هزار دُز حکایت دارد.
به گزارش خبرنگار سلامت گروه علمی فرهنگی هنری خبرگزاری صدا و سیما، اکنون بیش از ۱۲ میلیون دز واکسن کرونا در کشور به کادر درمان، سالمندان، بیماران خاص و مشاغل پرخطر تزریق شده و با توجه به همه گیری ۲۹ استان از لحاظ شیوع دلتا کرونا، سرعت واکسیناسیون میتواند امید بخشی برای پیشگیری از افزایش مرگ ومیر باشد.
جدیدترین نقشه کرونایی ایران نشان میدهد ۲۸۵ شهرستان قرمز (خیلی پرخطر)، ۱۱۰ شهرستان نارنجی (پر خطر) و ۵۳ شهرستان در وضعیت زرد (خطر متوسط) قرار دارد و هیچ شهری در شرایط آبی (کم خطر) نیست.
به گفته سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا، طی هفته آینده کشور درگیر موج سهمگین تری از دلتا کرونا میشود و رعایت شیوه نامههای بهداشتی به زیر ۴۰ درصد رسیده و روند شیوع بیماری رو به بالا است، این ویروس قدرت سرایت پذیری بالایی دارد و پروتکلهای بهداشتی خوب رعایت نمیشود، رستورانها از مکانهای پرخطر برای ابتلا به این بیماری بوده و متاسفانه مردم زیادی به رستوران میروند که این یک هشدار جدی است.
دکتر علیرضا رئیسی میگوید: تا پایان امسال قطعا حدود ۵۹ میلیون نفر جمعیت هدف را با کمک واکسنهای داخلی و وارداتی، واکسینه میکنیم و اگر کشوری ۱۰۰ درصد جمعیت خودش را واکسینه کند نمیتواند دستور عدم استفاده از ماسک را بدهد. زمانی میتوانیم از ماسک استفاده نکنیم که پاندمی بیماری کرونا در دنیا مهار شود.
اکنون باید میزان قابل قبولی از واکسیناسیون در دنیا رخ دهد تا بتوانیم به پایان پاندمی کرونا امیدوار باشیم. کشورهایی که پوشش واکسیناسیون بالایی داشتند، ذوق زده شدند و عجله کردند و به سمت عدم استفاده از ماسک رفتند، دوباره به همان وضعیت قبلی برگشتند. تا زمانی که زنجیره انتقال بیماری قطع نشده از سایر کشورهایی که پوشش واکسن پایینی دارند ممکن است ویروسهای جهش یافته وارد کشورهای دیگر شود و، چون در قبال جهشهای جدید، واکسیناسیون انجام نشده، کشورها دوباره با مشکل روبرو میشوند.
بعد از تزریق واکسن کووید۱۹، احتمال ابتلا به این بیماری باز هم وجود دارد، اما افراد واکسینه، کمتر بستری میشوند و جان خودشان را از دست نمیدهند. تا پایان سال، قطعا واکسیناسیون گروههای هدف را انجام میدهیم.
مطالعات مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا نیز نشان میدهد: واکسیناسیون میتواند مصونیت قابل ملاحظهای را در برابر ویروس دلتا کرونا نشان دهد.
دکتر علیجان تبرائی رئیس انجمن ویروس شناسی ایران نیز معتقد است، این ویروس هنوز ناشناخته و داروی خاصی ندارد و قدرت انتشار سویه جدید ویروس که اکنون درگیر آن هستیم از سویه اولیه آن، ۱۰۰ برابر و قدرت تکثیرشوندگی آن، هزار برابر بیشتر است.
وی ادامه میدهد: همه واکسنها خوب هستند و از مرگ و میر، جلوگیری و شدت بیماری را کم میکنند و در این پیک جدید شاهدیم که آنها که واکسینه شدند، مصونیت بیشتری دارند، مردم هر واکسنی که در دسترس بود، حتما بزنند تا در برابر سویههای جدید کرونا از مرگ و میر در مصونیت باشند.
دکتر مسعود یونسیان همه گیر شناس نیز در این زمینه میگوید: واکسیناسیون در پیشگیری از مرگ و میر و ابتلا به فرمهای شدید بیماری که منجر به بستری میشود تقریبا تا ۹۹ درصد موثر بوده، البته قدرت محافظت واکسن از ابتلا به بیماری اعم از بیماری کم علامت یا بیماریهایی که علامت ندارند چیزی بین ۷۰ تا ۹۰ درصد است.
وی ادامه میدهد: همچنین افرادی که دو دز واکسن را دریافت کرده اند، در صورت ابتلا، عمدتا اشکال خفیف و یا بدون علامت مبتلا میشوند و عموما نیاز به بستری نخواهند داشت و این روزها عادی انگاری را در برخی اماکن عمومی میبینیم و نسبت افرادی که از ماسک استفاده میکنند کم شده و حضور افراد در اماکن بسته بیشتر شده و انگار مردم بیماری را فراموش کرده اند.
دکتر یونسیان تصریح میکند: شیوع بیماری و موجهای بعدی تا زمانی که درصد زیادی از جمعیت یا با واکسن یا با ابتلا طی موجهای مکرر مصون شوند، ادامه دارد و امیدوارم نسبت قابل ملاحظهای را بتوانیم واکسینه کنیم و موجهای پیش رو خیلی شدید نباشد و در جمعیتی باشد (جمعیت جوان) که مرگ و میر و بستری کمتری اتفاق بیفتد.
این متخصص در خصوص تاثیر جهشها بر میزان اثرگذاری واکسنها اظهار میدارد: هر چه انتقال بیماری بیشتر اتفاق بیفتد و در واکسن زدن تعلل بیشتری کنیم، احتمال جهش بیشتر میشود و طبیعتا هر چه جهش بیشتری رخ دهد احتمال اینکه نسبت به واکسن مقاومت ایجاد شود، زیاد است و البته دانشمندان برای مقابله با این مساله از راه حل هایی، چون «دزهای یادآور» استفاده میکنند تا سویههای جدید را پوشش دهند.
به عقیده متخصصان، سرعت در امر واکسیناسیون باعث میشود روند مرگ و میر و ابتلا به دلتا کرونا کمتر و در عین حال سرعت چرخش و جهش ویروس نیز کاهش یابد، بنابراین تثبیت شرایط و کنترل وضعیت کمک میکند که واکسنها برای زمان طولانیتری قابل استفاده باشند و کارایی خود برای ایجاد مصونیت را نیز حفظ کنند.