گزارش مکتوب
کارنامه دولت در حوزه بهداشت و درمان
از همان سال ۹۲ که دولت یازدهم روی کار آمد با اجرای طرح تحول سلامت برای حوزه بهداشت و درمان نسخهای تازه پیچید، اما در دولت دوازدهم کسری منابع طرح تحول و شیوع کرونا باعث شدند تا نقشه راه نظام سلامت تغییر کند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، طرح تحول سلامت از بزرگترین طرحهای دولت یازدهم بود که با سه هدف اصلی به اجرا درآمد، نخست حفاظت مالی از مردم با افزایش پوششهای بیمهای و کاهش پرداختی از جیب، دوم ایجاد عدالت در دسترسی به خدمات با توزیع پزشکان در تمام نقاط کشور و در نهایت ارتقاء کیفیت خدمات درمانی.
آقای دکتر سید حسن قاضی زاده هاشمی وزیر سابق بهداشت میگوید: ما در دولت یازدهم بالغ بر ۵ هزار میلیارد تومان برای نظام سلامت هزینه کردیم تا پرداختی از جیب مردم در مراکز درمانی از ۴۰ درصد به کمتر از ۸ درصد کاهش یابد.
اما طرح تحول سلامت هزینههای زیادی در همان سالهای اول روی دست دولت گذاشت تا جایی که در مجلس شورای اسلامی به میزان افزایش هزینههای وزارت بهداشت انتقادهای زیادی شد.
حجت الاسلام ابوترابی نایب رئیس اول مجلس شورای اسلامی در دوره نهم میگوید: باید دید ما با چه میزان هزینه شاهد این تحول در نظام سلامت بودیم، واقعیت این است که در دولت یازدهم بودجه بهداشت و درمان کشور پنج برابر افزایش یافت.
در طرح تحول سلامت دولت مجبور شد برای نگه داشتن پزشکان در مناطق محروم پرداختهایی خارج از عرف و ناعادلانه داشته باشد تا بلکه پزشکان فقط در مراکز استانهای نباشند.
آقای دکتر مسعود پزشکیان نایب رییس مجلس شورای اسلامی در دوره دهم میگوید: در سالهای نخست شروع طرح تحول ما بعضی از پزشک هایمان در ماه ۲ میلیون تومان درآمد داشتند و این بی انصافی بود، اما برخی دیگر از پزشکان در ماه ۹۰ میلیون تومان از سیستم دولتی حقوق میگرفتند، هزینه نگهداری پزشکان در بیمارستانهای دولتی بسیار بالا رفت.
کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی در طرح تحول سلامت ارتقا یافته بود، اما هزینههای طرح بسیار بالا بود، برغم نقدها و کسری منابع، طرح تحول سلامت در دولت دوازدهم هم ادامه یافت.
آقای دکتر ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت دراین باره گفت: ما در این سالها ۴۵ هزار تخت جدید به بیمارستانها اضافه کردیم و حدود ۴۵ هزار تخت موجود قبلی کاملا بازسازی شدند، برخی به ما انتقاد میکردند که چرا این همه تخت بیمارستانی میخریم، اما اگر همان امکانات در طرح تحول سلامت ایجاد نمیشد امروز مرگ و میر ناشی از کرونا در کشور دو برابر آمار فعلی بود.
شیوع کرونا که شروع شد به چالشی برای همه دولتهای جهان تبدیل شد، در این همه گیری دولت دوازدهم در حوزه درمان از تأمین تجهیزات بیمارستانی تا دارو عملکرد قابل قبولی داشت.
آقای دکتر حسن روحانی بارها در صحبتهای خود از عملکرد دولت در مقابله با کرونا دفاع کرده و میگوید: از وقتی کرونا شروع شد ما هر آنچه از دستگاههای سی تی اسکن و اکسیژن ساز (ونتیلاتور) نیاز داشتیم خودمان در داخل تولید کردیم و تختهای آی سی یو را در بیمارستانها چند برابر کردیم.
همچنین آقای دکتر شانه ساز رئیس سازمان غذا و دارو نیز، حمایت از تولید داخل و تأمین دارو و تجهیزات پزشکی را از افتخارات دولت در مقابله با کرونا عنوان میکند و میگوید: ما هر دارویی که برای کرونا در دنیا مطرح میشد، ظرف دو ماه در کشور روی خط تولید میآوردیم و کمبودی در خصوص داروهای مربوط به کرونا نداشتیم.
در مقابل، اما عملکرد دولت در حوزه پیشگیری از کرونا با نقدهای زیادی همراه بود.
آقای دکتر سید موید علویان متخصص بیماریهای عفونی و رییس شبکه هپاتیت ایران در این باره به خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما گفت: این دولت در بخشهای مختلف نا هماهنگ بود و دیر تصمیم گیری میکرد، وزارت بهداشت در این دوره اختیارات زیادی داشت، اما متولیان گفتند قرنطینه کار قرون وسطی است و دیر قرنطینه را آغاز کردند، اعتقاد به ایمنی گلهای داشتند تا مردم بیماری را بگیرند و بیماری کنترل شود، اما بعدها پی بردند که این نظریه کاملا اشتباه است.
همچنین برخی تصمیمات دولت در حوزه پیشگیری با تناقض همراه بود، نظیر باز گذاشتن جادهها برای سفرهای داخلی یا اجازه پروازهای خارجی به کشورهایی با وضعیت قرمز که باعث شد سویههای جهش یافته به سرعت وارد کشور شوند. در خصوص تأمین واکسن هم، دولت با تأخیر و به کّندی کار را آغاز کرد هر چند برخی علت را دست اندازهای ناشی از تحریمها میدانند.
آقای دکتر شانه ساز رییس سازمان غذا و دارو میگوید: بسیاری از سفارشهای خرید واکسن بخاطر تحریمها لغو میشدند، ما برای انتقال پول هم مشکل داشتیم و در واقع دولت آمریکا دروغ میگوید که دارو تحریم نیست. وقتی مسیرهای خرید مواد اولیه و دارو بسته باشد در واقع شرکتهای خارجی نمیتوانند چیزی به ما بفروشند.
اما در زمینه تولید داخلی واکسن، دولت تلاشهای زیادی کرد تا بتوانیم به یک محصول ایمن با تکیه بر دانش داخلی برسیم. این روزها سرعت واکسیناسیون نسبت به قبل چند برابر شده و تزریق برای گروههای مختلف هم شروع شده است که نشان میدهد دولت در روزهای پایانی، مسیر تامین واکسن را هموار کرده است. کارنامه این دولت در حوزه بهداشت و درمان شامل نمرههای خوب در حوزه درمان و نمرههای بد در حوزه پیشگیری است، ما معدل این کارنامه را بعهده خود مردم میسپاریم، زیرا مردم بهتر میتوانند هنگام مراجعه به مراکز درمانی، کیفیت و هزینه خدمات را مقایسه کنند.
گزارش از امیر نوایی