• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۱۷۵۸۲۵
تاریخ انتشار: ۰۵ مرداد ۱۴۰۰ - ۰۹:۱۰
سیاسی » امنیتی و دفاعی

ایجاد آسمانی امن به دور از حضور قدرت‌های فرامنطقه‌ای

فرمانده پدافند هوایی ارتش به مناسبت سالروز حماسه پدافند هوایی سوباشی در یادداشتی تاکید کرد: می‌توانیم آسمانی امن به دور از حضور قدرت‌های فرامنطقه‌ای برای تمدن بزرگ اسلامی فراهم کنیم.

یادداشت امیر سرتیپ صباحی فرد به مناسبت حماسه سوباشیبه گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی ارتش، متن یادداشت امیرسرتیپ علیرضا صباحی فرد بدین شرح است:
به تاریخ تجارب بشری آمیخته به مباحث تلخ و شیرینی است که بخشی از آن در جنگ میان ملت‌ها و قومیت‌ها بوده و جنگ‌ها همیشه تعیین سرنوشت می‌کرده. تا زمانی که جنگ‌ها روی زمین و انسان‌محور بود، تعداد نیرو‌های جنگجو و قدرت فیزیکی آنان تعیین‌کننده پیروزی یا شکست بودند، اما سده آخر قرن بیستم با ورود هواپیما و پرنده‌های مختلف به عرصه نبرد و ساخت موشک و تجهیزاتی که از فاصله‌های دورتر صحنه جنگ را مدیریت کند، باعث شد یک عرصه دیگر به جنگ اضافه شود و دارای وزن و اندازه بیشتری در پیروزی و تغییر معادلات هر یک ازطرف‌های درگیر شود و آن عرصه آسمان بود.
دفاع از آسمان به‌عنوان مؤلفه سومی در جنگ‌ها از سال ۱۹۴۰ به بعد مطرح شد که هر کس بتواند دفاع بهتری از آسمان خود داشته باشد، می‌تواند در پیش‌برندگی سایر مؤلفه‌های جنگ، تعیین سرنوشت کند.
سیستم‌های پدافندی و دفاع هوایی شکلی جدید به خود گرفتند و در این برهه تاریخی بود که استفاده از فضای آسمان شکل جدیدی به خود گرفت؛ به گونه‌ای که در سال‌های پایانی قرن بیستم هر کس در آسمان از قدرت بالاتری برخوردار بود به‌عنوان برنده جنگ می‌توانست برتری خود را به اثبات برساند.
تاریخ نظامی ایران آمیخته به حماسه‌های بزرگی است که هر زمان تجهیزات، نیروی انسانی ماهر و کارآزموده در جنگ‌ها به کار گرفته شده، توانسته به پیروزی‌های اندکی دست یابد و فقط در دفاع مقدس هشت ساله بود که علاوه بر تجهیزات، خودباوری اعتقادی، ایمانی و قلبی توانست معجزه‌ای در قرن را رقم بزند.
ورود تجهیزات دفاع هوایی به ایران سال ۱۳۱۲ بود که اولین توپ‌های ضدطیاره در ارتش به خدمت گرفته شد و اولین هواپیمای مهاجم در جنگ جهانی دوم در جریان بمباران شهر تهران توسط این پدافند ساقط شد و علت اصلی سقوط ایران در این دو جنگ نیز در اختیار گرفتن فضا و آسمانش به دست متفقین، نبودِ یک سیستم پدافندی قوی و نبودِ خودباوری در نیرو‌ها بود که باعث بمباران شهر‌ها و پادگان‌های ایران شد.
از این تاریخچه که بگذریم، ورود سامانه‌های مختلف پدافندی در زمان قبل از انقلاب باعث شد تا حدودی آسمان این سرزمین امن بماند، اما دفاع مقدس و تجارب آن باعث تحولات شگرفی در عرصه پدافند هوایی این سرزمین شد که به بخشی از آن اشاره می‌کنیم.
در ابتدای جنگ، تجهیزات پدافندی موجود به گونه‌ای بود که بخشی از آن یا از کار افتاد یا در حمله روز‌های اول جنگ غیر عملیاتی شد یا قابلیت نگهداری آن برای کارکنان ما مقدور نبود و مستشاران نظامی آموزش‌هایی بابت نگهداری تجهیزات و استفاده مطلوب نداده و رفته بودند، اما جوانان این مرز و بوم که غیر از خودباوری و ایمان قلبی به شهداء این سرزمین چیزی نداشتند، شروع کردند به تعمیر، بازسازی و احیاء آنتن‌ها و گیرنده‌های آسیب‌دیده و فعال کردن آن‌ها.
در هفته‌های اول جنگ شاید باور سرنگونی هواپیمای دشمن برای ما سخت بود. هواپیما‌های میگ و سوخو که بعثی‌ها از آن‌ها استفاده می‌کردند، فناوری‌های رادارگریزی و حمل موشک‌های ضد رادار باعث دردسر‌هایی برای ما می‌شد؛ در این بین ساقط شدن اولین هواپیما‌های متخاصم در دزفول، همدان، پالایشگاه اصفهان، تبریز، ایلام و... باعث شد که اندک اندک این خودباوری که «ما می‌توانیم بر دشمن در آسمان خودمان غلبه کنیم» در ما شکل بگیرد.
دشمن هرگز فکر نمی‌کرد سایتی که ۲ روز قبل با موشک زده شده در کمتر از ۴۸ ساعت قابلیت عملیاتی شدن داشته باشد؛ به گونه‌ای که خلبانان عراقی به استخبارات ارتش بعث اعلام می‌کردند که سایت راداری را زده‌اند و خلبانان عراقی در روز‌های بعد با خیالی آسوده در مسیر قرار می‌گرفتند که با ضربات پدافند هوایی ایران یا سرنگون یا مجبور به ترک مسیر می‌شدند و در برگشت به پایگاه‌شان کذب بودن اطلاعات را یادآور می‌شدند، اما توانمندی کارکنان پدافند هوایی سرزمین قهرمان ما را باور نداشتند.
حال که در سالروز حماسه سایت سوباشی هستیم، یادی کنیم از قهرمانی‌های این سایت و خودباوری همکاران شهید و مدافعان زنده و پیشکسوت این سایت که در طول هشت سال بهترین و بالاترین کیفیت عملکرد در حوزه پدافند هوایی کشور را داشتند و توانستند با رهگیری بخش عمده‌ای از هواپیما‌های متخاصم و اعلام به سایت‌های زیرمجموعه در سطح غرب و شمال غرب کشور نقش‌آفرینی بسزایی داشته باشند.
عملکرد پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در سال آخر جنگ تحمیلی، ضمن ثبت و ضبط بخش مهمی از تاریخ سازمانی تأثیرگذار بر سرنوشت کشور، منجر به اعمال مدیریت دانش و انتقال تجربه به نسل جوان‌تر شد؛ به گونه‌ای که بعد از ۹ سالی که از عمر پدافند می‌گذرد به‌عنوان سازنده تجهیزات پدافندی، راداری و رهگیری در سطح ملی و فراملی، مطرح شده‌ایم و این خودباوری ناشی از حماسه‌هایی بوده که در طول تاریخ دفاع مقدس با پیکره پدافند آمیخته شد و امروز به این خودباوری در نگهداری و ساخت تجهیزات دست یافته‌ایم.
امیدواریم که در گام دوم انقلاب که مسیری دشوارتر از ۴۰ ساله اول در پیش است، بتوانیم با اتکاء به دانش بومی و تخصص‌های خودباورانه در بین جوانان این مرز و بوم، به دانشی فراتر از فضا و عرصه‌های فعلی دست یابیم و آسمانی امن به دور از حضور قدرت‌های فرامنطقه‌ای برای تمدن بزرگ اسلامی فراهم کنیم.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
قصه‌هایی که بلندترین شب را برای کودکان کوتاه می‌کنند
تقویت توان مدیریت بحران در حوزه گردشگری
براثر واژگونی کامیون حمل بتن در محور بیستون یک نفر جان باخت
مه غلیظ صبحگاهی در برخی محور‌های خراسان جنوبی
پروژه قطار شهری باید فعال و دارای روزشمار باشد
وزیر راه و شهرسازی: لباس راهداری نماد ایثار و آرامش است
دورهمی علمی
اجرای طرح خطر سنجی بیماری های غیرواگیردار در دامغان
تأکید بر جایگاه آیین‌های کهن ایرانی
مناطق مختلف فارس ، سیراب از بارش رحمت الهی
یک فوتی و یک مصدوم حادثه گازگرفتگی در فلاورجان
رونمایی از ناوگان جدید راهداری با حضور وزیر راه و شهرسازی
نقش رویداد‌های فرهنگی در توسعه گردشگری
ادامه بارندگی در کشور
اجرای کنسرت «واگویه‌ها» در تالار وحدت
عقیل کشاورز مأمور موساد و ارتش رژیم صهیونیستی اعدام شد
رویداد ملی تولید محتوای دیجیتال بسیج در مراغه
صفحه نخست روزنامه‌های اصفهان (شنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۴)
ایران مذاکره برمبنای احترام به حقوق خود را رد نکرده است
وزارت دفاع روسیه از سرنگونی ۳۶ پهپاد اوکراینی خبر داد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
مدارس کدام استان‌ها، فردا (شنبه) غیرحضوری است
مدارس ۵ شهرستان فارس فردا غیرحضوری است
میران بارش‌ها در چهارمحال و بختیاری
اعلام میزان بارش‌های اخیر استان کهگیلویه وبویراحمد
تمامی فرودگاه‌های کشور در آماده‌باش کامل قرار گرفتند
ادامه بارش‌ها و کاهش دما در نقاط مختلف کشور
کنفرانس‌های ضدفاشیست در ونزوئلا، آمریکا را عصبانی کرده است
فردا، فعالیت همه مدارس و مراکز آموزشی آذربایجان شرقی
اعلام وضعیت مدارس استان برای روز شنبه ۲۹ آذرماه
امشب؛ پایان مهلت ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد ۱۴۰۵
پیش بینی آغاز مجدد بارش برف از ظهر امروز، ۲۸ آذر، در خراسان رضوی
صادرات غیرنفتی از ۵۴۳ میلیون دلار در سال ۵۷ به ۴۵ میلیارد دلار رسید
ثبت رکورد جدید بارش‌ها در غرب و جنوب کشور
۲۰ هزار نفر جذب وزارت بهداشت می‌شوند
جان باختن یکی از امدادگران هلال احمر حین عملیات در شهرستان جهرم
فرماندهان جدید نیروی هوایی و پدافند هوایی منصوب شدند  (۱۱ نظر)
پیاده روی بزرگ خانوادگی فردا در گرگان  (۴ نظر)
میزان بارش سامانه اخیر در چهارمحال و بختیاری  (۲ نظر)
اجرای ۴۲ طرح عمرانی در کمالشهر  (۲ نظر)
ورود سامانه بارشی قوی از جنوب و جنوب غرب کشور  (۱ نظر)
حجم مبنا در بورس حذف شد  (۱ نظر)
وزیر دادگستری: قرار نیست مهریه ۱۴ سکه باشد  (۱ نظر)
آغاز طرح ترافیکی زمستانی پلیس با مشارکت ۹۱ هزار نیروی امدادی در جاده‌ها  (۱ نظر)
نصب تندیس والرین در ورودی فرودگاه مهرآباد  (۱ نظر)
مشترکان پرمصرف گاز هزینه‌های بالاتری پرداخت می‌کنند  (۱ نظر)
برخورد دو خودرو در جاده بابل به بهنمیر؛ ۳ کشته و ۵ مصدوم  (۱ نظر)
جان باختن یکی از امدادگران هلال احمر حین عملیات در شهرستان جهرم  (۱ نظر)
اغازبکار ادارات استان کرمان فردا ۲۹ آذرماه با دو ساعت تاخیر  (۱ نظر)
تجاوز جدید ترامپ؛ محاصره کامل نفت‌کش‌های ونزوئلا  (۱ نظر)
کاهش سهم گاز صنایع، زیر سایه مصرف بخش‌های غیرتولیدی  (۱ نظر)