در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از عید قربان تا شهادت حجاج در منا
امروز چهارشنبه ۳۰ تیر سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با دهم ذی الحجه سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با ۲۱ ژوئیه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (چهارشنبه ۳۰ تیر سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
عید قربان یا عید اضحی
امروز دهم ذی حجه، یکی از اعیاد بزرگ مسلمانان بنام «عید قربان» یا «عید اضحی» است.
در این روز حاجیانی که به زیارت خانه خدا شتافته اند، به دستور خداوند و برای رضای او قربانی میکنند و خاطره پیامبر بزرگ الهی، حضرت ابراهیم (ع) را زنده و گرامی میدارند. خداوند برای آزمودن ایمان و اخلاص حضرت ابراهیم (ع) به او ماموریت داد که فرزندش اسماعیل را در راه خدا قربانی کند. ابراهیم (ع) با وجود دشواری این کار، به فرمان الهی گردن نهاد و برای اجرای این ماموریت مهیا شد. اما هرچه تلاش کرد، کارد گلوی فرزندش اسماعیل را نبرید. در این حال به ابراهیم (ع) خطاب شد که از امتحان الهی سربلند بیرون آمده است و آنگاه گوسفندی فرستاده شد تا وی آن را به جای اسماعیل قربانی کند. این ماجرای عبرت انگیز، درس فداکاری، از خودگذشتگی، غلبه بر هوای نفس و تسلیم دربرابر فرمان خداوند است. به همین دلیل، مسلمانان جهان نیز روز دهم ذیحجه رابه عنوان یک عید بزرگ و پرشکوه اسلامی، گرامی میدارند و از آن درس اخلاص و بندگی به درگاه خداوند بزرگ را میآموزند. فرا رسیدن عید سعید قربان را به تمامی مسلمانان جهان تبریک میگوییم.
جنگ تاریخی اهرام بین نیروهای فرانسوی و مصری
۲۲۳ سال پیش در چنین روزی ۲۱ ژوئیه سال ۱۷۹۸ میلادی جنگ تاریخی "اهرام" بین نیروهای فرانسوی و مصری آغاز شد.
با قدرت گیری ناپلئون بُناپارت در فرانسه و آغاز کشور گشایىهای او، ناپلئون قصد حمله به انگلیس را در سر می پروراند، اما، چون نیروی دریایى فرانسه، توان لازم را برای این کار نداشت، لذا ناپلئون تصمیم گرفت که در خارج از اروپا، بر انگلستان لطمه زند. به همین دلیل از آن جا که هندوستان مخزن قوای اقتصادی و منبع معیشت انگلستان به شمار می رفت و سرزمین مصر نیز در مسیر هند قرار داشت، ناپلئون نقشه حمله به مصر را کشید. در صورت تصرف مصر، هم یک مستعمره بزرگ معادل تمام مستعمرات فرانسه به دست ناپلئون می افتاد و هم به عنوان یک مرکز نظامی برای حمله به هند مورد استفاده قرار می گرفت. در آن زمان مصر تحت نفوذ امپراتوری عثمانی قرار داشت و توسط امرای مملوک موسوم به ممالیک اداره می شد. در نهایت در ۲۱ ژوئیه ۱۷۹۸ م، جنگ میان فرانسه و مصریان آغاز شد و علیرغم مقاومت ممالیک، ناپلئون موفق به فتح مصر گردید و تا آخر ژوئیه، قاهره نیز به تصرف ناپلئون درآمد. در این هنگام، در حالی که ناپلئون مشغول ایجاد یک ستاد فرماندهی در نزدیکی اهرام مصر بود، قوای دریایی انگلیس، نیروی دریایی فرانسه را در سواحل مصر غافلگیر کرد و قسمت اعظم ناوگان جنگی فرانسه را منهدم ساخت. این مسئله باعث عقب نشینی ناپلئون گردید و پس از چندی به کشورش بازگشت.
اختراع اولین چرخ لاستیکی در جهان
۱۴۲ سال پیش در چنین روزی، بیست و یکم ژوئیه سال ۱۸۸۸ میلادی «جان بوید دانلوپ» (John Boyd Dunlop)، دامپزشک اهل انگلیس، اولین چرخ لاستیکی بادی را اختراع کرد.
او دریافته بود که لاستیکهای توپر از سرعت گردش چرخ وسائل نقلیه میکاهند، لذا لاستیکی ساخت که به وسیله باد پر میشد و به این وسائل، سرعت و انعطاف بیشتری میداد. او اختراع خود را که بعدها تایر نام گرفت به نام خودش ثبت کرد و شرکت دانلوپ تایرز، اولین شرکتی بود که چرخهای پلاستیکی تولید میکرد. دانلوپ در ۲۳ اکتبر سال ۱۹۲۱ درگذشت.
تولد ارنست همینگوی، نویسنده آمریکایی و خالق پیرمرد و دریا
۱۲۲ سال پیش در چنین روزی ۲۱ ژوئیه سال ۱۸۹۹ میلادی "ارنست همینگوی" (Ernest Hemingway) نویسنده معروف امریکایی در ایالت شیکاگو متولد شد.
وی از کودکی و دوران دبستان احساس کرد که برای ادبیات مستعد است از این رو از همان زمان، شروع به نوشتن مقالات ادبی و داستان در روزنامه ها نمود. او پس از پایان تحصیلات، در جنگ جهانی اوّل به عنوان خبرنگار جنگی شرکت کرد. همینگوی پس از پایان جنگ و کسب مدال جنگی، نگارش آثار ادبی خود را ادامه داد و با نوشتن رمان هایى چون: خورشید همچنان می دمد و وداع با اسلحه، به عالیترین درجات شهرت رسید. وی با نوشتن کتاب معروف "زنگ ها برای که به صدا در می آیند" به اوج افتخار رسید. او در این کتاب ثابت نمود که ارزش آزادی موقعی معلوم می شود که مردم فقدان آن را احساس کنند. در همان زمان، همینگوی به دلیل فروش تیراژ بالای کتاب های خود و ساخت فیلم از کتاب هایش صاحب ثروت فراوانی گردید و موفق به دریافت جایزه اُسکار نیز شد. اکثر داستان های همینگوی با مرگ سر و کار دارد و قهرمانان آن، با مجاهدات زیاد، بدون استثنا با مرگ گریبانگیر خواهند شد. وی در بیشتر داستانهای خود نتیجه می گیرد که انسان نباید در کردار و رفتار خود حتی یک حرکت برخلاف قانون انجام دهد چرا که قانون، نقضْ ناکردنی است. ارنست همینگوی در زمان حیات خود به شهرت و افتخار زیادی رسید و با دریافت جایزه نوبل ادبی در سال ۱۹۵۴ م به خاطر نگارش کتاب پیرمرد و دریا، از نفوذی گسترده در میان نویسندگان برخوردار گشت. همینگوی علاقه مفرطی به شکار داشت و اغلب اوقات به این کار مشغول بود تا اینکه در دوم ژوئیه ۱۹۶۱ در حالی که مشغول تمیز کردن تفنگ شکاریاش بود، گلولهای شلیک شد و به زندگیاش خاتمه داد. بدین ترتیب ماجرای مرگ پدرش پس از ۲۳ سال تجدید گردید.
شهادت حجاج در منا
۶ سال پیش در چنین روزی، برابر با دهم ذی الحجه ۱۴۳۶ هجری قمری (۲ مهر ۱۳۹۴ برابر با ۲۴ سپتامبر ۲۰۱۵ میلادی ) همزمان با عید قربان، سرزمین منا بر اثر بی کفایتی آل سعود قربانگاه هزاران حاجی بیت الله الحرام شد و مرگبارترین رویداد تاریخ حج شکل گرفت. این حادثه حوالی ۹ صبح و زمانی رخ داد که بخشی از حجاج برای شرکت در فریضه رمی جمرات از خیابان ۲۰۴ مکه در حال حرکت به سمت جمرات بودند که با بسته شدن خیابانهای دیگر و در نتیجه ازدحام بیش از اندازه جمعیت، بیش از ۷ هزار تن از حجاج کشورهای مختلف از جمله ۴۶۴ حاجی ایرانی بر اثر بی کفایتی آل سعود جان خود را از دست دادند و تعداد زیادی هم مجروح شدند. دولت عربستان سعودی با قضا و قدر خواندن حادثه، تلاش نموده است تا از پذیرفتن مسئولیت حادثه سر باز زند، اما همه شواهد دال بر بی تدبیری آل سعود در مدیریت مراسم رمی جمرات سال ۱۴۳۶ قمری است. بسته شدن خیابانهای ۲۱۵ و ۲۲۳ و مسدود شدن سایر خیابانهای فرعی و راهنمایی حجاج به خیابان ۲۰۴ علی رغم مسدود بودن خیابانهای کناری آن، به همراه تدابیر شدید امنیتی که بر ازدحام جمعیت افزوده بود و همچنین کوتاهی در امداد رسانی به موقع به زائران بیت الله الحرام، اصلیترین موارد بی تدبیری آل سعود بود که باعث شد تا مرگبارترین رویداد تاریخ حج رخ دهد. در این حادثه بیش از ۷۰۰۰ حاجی از بیش از ۴۲ کشور مسلمان جان باختند که بیشترین شهدا مربوط به کشورهای ایران، نیجریه، مالی، مصر، بنگلادش و اندونزی بود.
روز ملی بلژیک
۲۱ ژوئیه روز ملی بلژیک نامگذاری شده است.
بلژیک در شمال غربی اروپا و در همسایگی کشورهای هلند، آلمان، لوکزامبورگ و فرانسه واقع شده است. جمعیت آن بیش از ۱۰ میلیون نفر که حدود ۹۰ درصد کاتولیک می باشند. پایتخت این کشور شهر بروکسل و دارای واحد پول یورو می باشد. مردم بلژیک از سه ملیت فرانسوی، هلندی و آلمانی هستند و هر سه زبان در این کشور رایج است. بلژیک در سالهای آخر قرن هجدهم، تحت تسلط فرانسه بود. در سال ۱۸۱۵، بلژیک با هلند متحد شد. اما این اتحاد دیری نپایید و بلژیک در سال ۱۸۳۱ م مستقل گردید و دارای حکومت سلطنتی شد. رسمیت یافتن پادشاهی لئوپولد اول در ۲۱ ژوئیه ۱۸۳۱ م به عنوان روز ملی بلژیک مطرح شده است. نظام سیاسی این کشور، مشروطه سلطنتی فدرال، با دو مجلس قانونگذاری است.