پخش زنده
امروز: -
این روزها با گرم شدن هوا، عدهای بیگدار به آب میزنند و با ورود به دریاچه پشت سدها و رودخانهها در محدوده بین مرگ و زندگی شنا میکنند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکزآذربایجان غربی، تابستان و گرمای هوا مردم را ترغیب میکند که تنی به آب بزنند، اما آمار افراد غرق شده نشان میدهد برای ورزش شنا هم باید به اصول و قوانین ایمنی، دقت کافی داشته باشیم.
شناگرانی که به جای مناطق امن، دریاچه سدها، کانالهای آب و رودخانههای خروشان را برای شنا انتخاب میکنند، بیش از هر گروه و دسته دیگری در معرض خطر غرق شدن قرار میگیرند.
اقبال بیشتر مردم برای تفریح و شنا در حاشیه آبهای آزاد از جمله رودخانه ها، سدها و حتی دریاچه ارومیه با وجود محدودیت ها و شیوع ویروس کرونا سبب شده تا شاهد افزایش آمار غرق شدگان باشیم.
در این بین رعایت نکردن برخی نکات ایمنی و نبود برخی امکانات در حاشیه آبهای آزاد موجب بروز حوادث ناگوار غرق شدگی و مرگ شناگران در این مناطق میشود.
هر چند طبیعت اطراف درپاچههای پشت سدهای آبی آذربایجان غربی سالیانه پذیرای گردشگران زیادی حتی در روزهای کرونایی است، ولی این مکانها محل مناسبی برای شنا نیست و امکانات امداد و نجات در تمامی این اماکن وجود ندارد.
مسئولین متولی بارها اعلام کردند که شنا در دریاچه پشت سدهای استان ممنوع است که امیدواریم شهروندان در سراسر استان به این ممنوعیت توجه کنند تا حوادث ناگوار سالهای گذشته تکرار نشود.
با توجه به آغاز فصل گرما، تعدادی از مردم بدون توجه به هشدارها و اطلاعیه های این شرکت، در سدها و تاسیسات آبی آذربایجان غربی شنا می کنند که این امر همواره با خطرهای جانی و احتمال غرق شدن همراه بوده است.
شنا در مکانهای پر خطر ممنوع است
باتوجه به گرم شدن هوا، شنا در رودخانهها، سدها و دریاچه افزایش یافته که آشنا نبودن افراد به فنون شنا باعث شده خانوادههای بسیاری داغدار شوند.
علیرغم اطلاع رسانی هایی که از ابتدای سال به شکل نصب تابلو های هشدار، تبلیغات محیطی و اطلاع رسانی از طریق فضای مجازی، رسانه های عمومی انجام میگیرد، تعداد زیادی ازخانوادهها و جوانان برای رهایی از گرما و ساعتی خنک شدن در حاشیه رودخانهها و دریاچههای پشت سدها تنی به آب میزنند تا زمانی را برای تفریح و خوش گذرانی بگذرانند اما با ورود به این منابع آبی خود را دام آن گرفتار کرده و با از دست دادن جانشان خانواده و اطرافیان را داغدار میکنند.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای آذربایجانغربی در این خصوص با اشاره به غرق شدن تعدادی از افراد در منابع آبی استان اظهار داشت: طی امسال با توجه به هشدارهای لازم برای ممنوعیت شنا و ورود در مخازن سدها و بندهای انحرافی و تاسیسات آبی متاسفانه در حدود ۲۰ نفر از افراد در منابع آبی استان بر اثر بی احتیاطی جان خود را از دست دادهاند.
جواد محمدی افزود: همه با سد و موارد استفاده آن کم و بیش آشنا هستیم اما در زیر آب ذخیره شده پشت سد شرایطی حاکم است که تعداد قابل توجهی از هم میهنان را به کام مرگ میکشد در این راستا درست است که مخزن سد به جهت شفاف، زلال و آرام بودن، از بیرون به استخر شبیه بوده اما داخل آن کاملا متفاوت و خطرناک است.
وی ادامه داد: همین شباهت، عدم آگاهی از شرایط رسوبی مخزن، نبود دید کافی زیر آب، مکش جریان آب، لغزنده بودن، درختان قطع شده، خانههای به جا مانده و یا تیرهای برق در مسیر آبگیری و عوامل دیگر افراد زیادی را به کام مرگ میکشاند.
محمدی یادآور شد: سطح آب مخزن سدها شفاف به نظر میرسد اما کمی پایینتر جریانهای زیر سطحی باعث رسوبی و کدر شدن آب و در نتیجه کاهش دید شناور شده که باعث برخورد شناگر با درختچهها و ریشه درختان و بقایای به جا مانده خانهها و تیرهای برق و ناهمواریهای تاسیسات داخل مخزن میشود که بسیاری از شناگرها به این دلیل غرق میشوند.
این مقام مسوول تاکید کرد:در لایههای مختلف آب مخزن سد تغییراتی دمایی زیادی وجود دارد که این تغییرات ناگهانی باعث گرفتگی عضلات و از دست رفتن تعادل و توازن شناگر، شوک و سکته میشود.
محمدی تصریح کرد:در لایههای آب مخزن جریانهای نرم سطحی موجود هستند که با نیروی بسیار زیادی که دارند شناگر را به سمت آبگیر سد میکشانند و باعث مرگ حتمی او میشود و خطراتی که اشاره شد شوخی بردار نیستند، بسیاری از کسانی که در مخزن سدها غرق شدند شناگران ماهری بودند و حتی برخی غریق نجات یا عضو تیمهای شنا بودند.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای آذربایجانغربی یادآور شد: در فروردین امسال تعداد سه نفر در کانال و رودخانه سیمینه رود میاندوآب، در اردیبهشت یک نفر در کانال، در خرداد ماه 6 نفر در منابع آبی استان و تیر ماه 9 نفر در رودخانههای شهرستانهای استان جان خود را بر اثر بی احتیاطی از دست دادهاند.
وی خاطرنشان کرد: شنا در دریاچه پشت سدهای استان ممنوع است و شهروندان در سراسر استان به این ممنوعیت توجه کنند تا حوادث ناگواری که براثر غرق شدگی هرساله به وقوع می پیوندد تکرار نشود.
افزایش ۶۶ درصدی آمار فوت شدگان بر اثر غرق شدگی در آذربایجان غربی
فوت شدگان بر اثر غرق شدگی در سطح استان نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۶۶ درصد افزایش یافته است.
باقر بهرامی، رئیس مرکز فوریتهای پزشکی و اورژانس آذربایجان غربی در گفت و گو با خبرگزاری صدا و سیما گفت: تعداد ماموریتهای مرکز اورژانس جهت امداد رسانی به غرق شدگان ۲۵ مورد بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۷۸ درصد افزایش یافته است.
وی افزود: تعداد مصدومان ۲۷ مورد بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۸۰ درصد افزایش دارد.
بهرامی در ادامه به آمار فوت شدگان نیز اشاره و گفت: براساس آخرین آمار موجود، ۲۰ نفر بر اثر غرق شدن جان باختند که این مورد نیز نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۶۶ درصد افزایش دارد.
وی به آمار غرق شدگان در شهرستان ها اشاره و عنوان کرد: در شهرستان میاندوآب ۴ نفر، سردشت ۳ نفر، بوکان ۶ نفر، ارومیه ۴ نفر، نقده ۲ نفر، شاهین دژ ۳ نفر و پلدشت، سلماس، خوی، تکاب و چایپاره هر کدام یک نفر بوده است.
رئیس مرکز فوریتهای پزشکی و اورژانس آذربایجان غربی به محل غرق شدگی نیز اشاره و افزود: ۱۲ نفر در رودخانه، ۷ نفر در سد، ۳ نفر در استخر، ۱ نفر در کانال آب ، ۲ نفر در چاه آب و ۱ نفر سایر (بدون مشخص شدن محل حادثه) دچار غرق شدگی شدند.
راهکارهای پیشگیری از وقوع حادثه غرق شدگی
آشنایی با فنون شنا و آشنایی با محدودیتها و رعایت آنها از ابتداییترین الزامات پیش از شنا است.
اطلاع از وضعیت عمق آب قبل از تصمیم به شیرجه و حتی قبل از ورود به آب ضروری است، چراکه شیرجه در آبهای کم عمق، خطر ضربه به سر و نیز شکستگی گردن را به دنبال دارد و همچنین، ورود به آبهای عمیق برای مبتدیان، خطر غرق شدگی را افزایش میدهد.
اگر مدت زیادی در آفتاب مانده اید، از وارد شدن ناگهانی به آب سرد خودداری کنید، علت این توصیه پیشگیری از شوک دمایی است.
به هیچ وجه تنها و در محیطهایی که نجات غریق حضور ندارد، شنا نکنید.
از شوخیهای خطرناک در آب و درهنگام شنا، خودداری کنید و پس از مصرف داروهایی که منجر به خواب آلودگی میشود، شنا نکنید.
سردبیر : صمد اسمعیلی
خبرنگار : فاطمه علمدار