بررسیها نشان میدهد که یکی از راههای انتقال بیماری ها، از طریق مصرف سبزی و محصولات کشاورزی با آبیاری فاضلاب است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز همدان، شایعترین بیماری ناشی از مصرف سبزی و صیفی آبیاری شده با فاضلاب، اسهال و استفراغ و تب روده است.
تولید فاضلابهای شهری در سالهای اخیر رشد بیسابقهای داشته است و چنانچه این حجم قابل توجه فاضلاب به صورت اصولی تصفیه و دفع نشود، صدمات جبرانناپذیری به محیط زیست وارد میکند.
سالیان اخیر از گوشه کناراستان همدان، خبرهایی از آبیاری مزارع به ویژه سبزی با آب فاضلاب توسط برخی از کشاورزان به گوش میرسد که این امر نه تنها سلامت مردم را به دلیل تولید محصولات آلوده تهدید میکند، بلکه کیفیت خاک را نیز تحت تاثیر منفی قرار میدهد.
فاضلاب علاوه بر تهدید سلامت انسان، موجب تغییر کیفیت خاک و تاثیر منفی درآبهای زیرزمینی میشود. آلودگیهای شیمیایی که از طریق این فاضلابها وارد زمین میشود باعث به مخاطره افتادن سلامت افراد و شیوع انواع بیماریهای عفونی، انگلی و میکروبی بهویژه در بین کشاورزان که به طور مستقیم با خاک در ارتباط هستند، میشود.
رئیس اداره جهاد کشاورزی شهرستان همدان دوم مرداد سال ۹۶ در کارگروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی از راهاندازی سایت سبزیکاری با آب سالم در همدان خبر داده بود. رشیدی با بیان اینکه در دو نقطه از همدان شهرک سبزیکاری در نظر گرفته شده است گفته بود: برنامه داریم که سبزیکاری در حاشیه شهر را به اتمام برسانیم و از سال آینده در یک سایت مشخص ۲۵۰ هکتاری سبزیکاری با آب سالم را انجام دهیم.
رئیس شبکه بهداشت و درمان هم در این زمان از بازرسی های مستمر و تخریب اراضی کشاورزی با آب فاضلاب خبر داده بود.برای جلوگیری از آبیاری مزارع با آب فاضلاب باید به دو نکته اصلی اشاره کرد:
نخست بازدید باغها و اراضی کشاورزی باید با حضور کارشناسان جهاد کشاورزی و بهداشت، مستمر باشد. دوم نکته قابل توجهی که در این حوزه باید مورد توجه جدی متولیان قرار گیرد، بحث آموزش است، زیرا بسیاری از کشاورزان ما کشاورزان سنتی هستند که کشاورزی را از گذشتگان خود به ارث بردهاند و اغلب آنها با مخاطراتی که میتوانند برای محیط زیست داشته باشند آشنایی ندارند، لذا برگزاری کلاسها و دورههای آموزشی و نصب بنر و تبلیغات برای ارتقا آگاهی کشاورزان در این حوزه باید مورد توجه جدیتری قرار گیرد.
در این زمینه نباید از نقش شهروندان ساکن در شهرها غفلت کرد؟ چه آنان که دخیل در کشت و کار سبزی و صیفی هستند و چه آنانی فاضلاب را تولید و در رودها جاری میکنند. شهروندان خودشان باید با مطالبه از مسئولان ناظر و عامل بر جداسازی فاضلاب ازآب جاری رودها و قناتها در شهر باشند. سهلانگاری شهروندان نیز تهدیدی برای سلامت جامعه است.