پخش زنده
امروز: -
خندان و پرسود سوغاتی که از شهرهای دیگر قدم به کرمانشاه گذاشته و حالا پس از سالها در دل خاک این استان جای گرفته و تبدیل به تولید بومی شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه، استان کرمانشاه با تنوع اقلیمی و خاک حاصلخیز و شرایط آب و هوایی مناسب قطب کشاورزی کشور است و زمینه مناسبی برای رشد بسیاری از محصولات را فراهم کرده حتی آنهایی که بومی این منطقه نیستند.
در سالیان دور، زمانی استان کرمانشاه خواستگاه زعفران بوده واکنون با تلاش کشاورزان کرمانشاه در میان استانهای دیگر در تولید زعفران حرفهایی برای گفتن دارد و کار به جایی رسیده که حتی عیار زعفران کرمانشاه از زعفران استانهای مطرح نیز بیشتر است.
حالا کرمانشاه میزبان محصول منحصر به فرد دیگری است تا آن را بومی کند و علاوه برصرفه اقتصادی بالایی که این محصول دارد میتواند برای این روزهایی که بحران آب کشاوزی را تهدید میکند مناسب باشد.
زیره به کرمان بردن و پسته به کرمانشاه آوردن، حالا کرمانشاه هم به بازار پسته میدهد.
احداث باغات پسته بصورت پراکنده از اواسط دهه هفتاد در استان کرمانشاه شروع و با روندی نسبتا کند تا سال ۹۰ ادامه یافت در دهه گذشته این روند کمی تسریع پیدا کرده، ولی راضی کننده نیست با توجه به تنوع اقلیمی بسیار بالا قطعا مناطق مستعد بسیار زیادی در استان جهت توسعه پسته وجود دارد.
چرا پسته تولید کنیم؟
رحمان فیض کارشناس جهاد کشاورزی استان کرمانشاه در مورد اهمیت باغات پسته میگوید: پسته از لحاظ اقتصادی جایگاه ویژهای در اقتصاد کشور دارد و کاهش تولید و به تبع آن از دست دادن بازارهای سنتی پسته ایرانی میتواند لطمات جبران ناپذیری به کشور از لحاظ اقتصادی و ارز آوری وارد کند.
وی افزود: وجود خاک مناسب، آب به میزان کافی و آفتاب مناسب در بیشتر مناطق معتدل تا نیم گرم استان امکان توسعه این محصول را در سطح قابل توجهی مهیا میکند با توجه به نیاز آبی نسبتا پایینتر از سایر محصولات باغی علاوه بر توسعه میتوان بصورت جایگزینی سایر باغات قدیمی هم اقدام کرد قطعا توسعه باغات پسته موفق می تواند باعث رونق اقتصادی استان و افزایش اشتغال و توسعه صادرات شود.
احداث بزرگترین باغ پسته استان کرمانشاه در گیلانغرب
به سراغ آقای جوانمردی رفتیم باغدار پر تلاشی که سالهای گذشته اولین نهال باغ پسته اش را در دل همین خاک قرار داد و با مشقتهای فراوان دست از تلاش برنداشت تا موفق شد از این باغ درآمد کسب کند.
آقای جوانمردی ۵۰ ساله، اهل روستای کل کش گیلانغرب کشاورزی را در کنار پدرش آغاز کرده و با علاقه بسیاری و زحمت فراوان به دنبال تولید محصول با صرفه اقتصادی بالا و نیاز به آب پایین بوده است.
ماجرای باغ پسته آقای جوانمردی به ۱۲ سال پیش برمی گردد آن زمان که در سفرش به کرمان اولین نهال پسته را آورد.
او میگوید: پرورش ۵ هزار درخت پسته و نگهداری آنها در مدت ۱۲ سال کار راحتی نیست مراقبتهای همیشگی و مشورت با افراد اهل فن برای به ثمر نشستن این درختان تنها بخش کوچکی از این مسیر طولانی است.
سختی کار احداث باغ پسته آن جا مشخص میشود که این نهال دو پایه است یعنی باید دو بار پیوند زده شود تا به ثمر بنشیند و این کار تخصصی بعد از سه چهار سال پس از کاشت نهال انجام میشود.
از آقای جوانمردی پرسیدم آیا احداث باغ پسته در استان کرمانشاه سخت نبود آن هم وقتی اطلاعات زیادی در مورد آن وجود نداشت در جواب گفت: هرکار مهمی با ریسک و سختیهایی همراه است و شیرینی موفقیت را تنها افرادی که شجاعت قبول سختیها را داشته باشند خواهند چشید.
او گفت: ۱۲ سال پیش هنوز سیستم آبیاری قطرهای وجود نداشت و مجبور بودم تک تک پای ۵ هزار درخت را آبیاری کنم روستای ما پل نداشت و باید همه مسیر را پیاده میآمدم تا بتوانم درختان را آبیاری و کوددهی دهم این یکی از خاطراتی است که همیشه آن را به یاد میآورم.
آقای جوانمردی که حالا به همراه دامادش آقای کریمی باغ را سر و سامان داده میگوید: حدود ۴ سال است که باغ را به سیستم آبیاری قطرهای مجهز کرده و صرفه جویی قابل قبولی در مصرف آب دارد به طوریکه در هرساعت یک لیتر آب مصرف میشود.
هنوز صحبتهای آقای جوانمردی تمام نشده که آقای کریمی دامادش به میان صحبتهای او میآید و میگوید: یکی از مشکلاتی که باغ پسته دارد این است که پسته باید سریعا خشک شود، چون در اثر رطوبت پس از یک هفته کیفیتش را از دست میدهد و میتواند به ضرر کشاورز تمام شود.
او ادامه میدهد:امسال دومین سالی است که پس از ۱۲ سال این باغ به صرفه اقتصادی و برداشت پسته رسیده و ما نیز به همین منظور دستگاه خشک کن خریداری کردیم.
آقای کریمی گفت: برای استفاده از این دستگاه نیاز به سولهای داریم، اما با همه تلاشها هنوز مجوز ساخت سوله را به ما ندادند حتی از این سوله نیز میتوان برای کشت گلخانهای هم استفاده کرد.
استان کرمانشاه ۲۳۴ هکتار باغ پسته دارد
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی استان کرمانشاه سطح زیر کشت پسته استان را ۲۳۴ هکتار عنوان کرد و افزود: از این میزان باغات ۲۰۸ تن پسته برداشت میشود.
اقای احمدی با بیان اینکه باغ پسته در تمام شهرستانهای کرمانشاه احداث شده است گفت: بیشترین میزان سطح زیر کشت در شهرستان گیلانغرب با ۸۳ هکتار و اسلام آباد غرب با ۴۴ هکتار است.
اما با وجود سالیان طولانی که از آغاز این کشت در استان کرمانشاه میگذرد چرا نامی از پسته کرمانشاه نیست؟
رحمان فیض کارشناس جهاد کشاورزی استان کرمانشاه علت این روند کند را اینچنین توضیح میدهد
قطعا نقطه ضعف ما در توسعه باغات پسته در استان کرمانشاه نداشتن دانش بومی در خصوص این محصول است.
فیض ادامه داد: ارتقا دانش بومی چه در نزد کارشناسان باغبانی و چه در نزد باغداران بعنوان یکی از راهکارهای مهم میتواند در برنامههای تدوینی لحاظ شود.
حضور سرمایه گذاران نیز یکی از عوامل مهمی بود که فیض به آن اشاره کرد و افزود: ورود سرمایه گذاران به این بخش باغبانی امکان انتقال دانش و تجارب را فراهم میآورد با توجه به لزوم وجود صنایع فراوری، سورتینگ، بسته بندی و لزوم برنامه ریزی تجاری در زمینه بازار یابی و صادرات وجود منابع مالی بسیار لازم است.
پسته را همگان به خوبی میشناسند برای خرید هر کیلو باید بیش از ۲۰۰ هزار تومان هزینه کرد حالا با یک حساب سر انگشتی میتوان به این تجارت پرسود بیشتر پی برد تجارتی که علاوه بر اشتغالزایی میتواند سود خوبی را نصیب کشاورزان کرمانشاهی کرد.
وقتی صحبت از پسته میشود ناخوداگاه صادرات ان هم در ذهن تداعی میشود چراکه کشور ایران در این زمینه سرآمد است حالا نگاهی دقیقتر بیاندازیم مرزهای رسمی استان را میبینیم که میتواند پلی برای توسعه صادراتی استان باشد.
استان کرمانشاه تنها استانی است که هم با بخش مرکزی و هم اقلیم کردستان هم مرز است و موقعیت خوبی در زمینه صادرات فراهم میآورد، اما قبل از آنکه دیر شود و استانهای دیگر گوی سبقت را بربایند باید برای توسعه و صادرات این محصول دست به کار شد.
گزارشگر: زهره زندیه