به رغم تلاشها برای ازسرگیری مذاکرات
اتیوپی مرحله دوم آبگیری سد النهضه را آغاز کرد
مقامات مصری و سودانی در حالی برای ازسرگیری مذاکرات سد النهضه تلاش میکنند که اتیوپی اجرای مرحله دوم آبگیری سد را بدون توجه به موافقت یا مخالفت این کشورها آغاز کرده است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از تلويزيون الجزيره، مقامات مصری و سودانی در حالی برای ازسرگیری مذاکرات
سد النهضه تلاش میکنند که اتیوپی اجرای مرحله دوم آبگیری سد را بدون توجه به موافقت یا مخالفت این کشورها آغاز کرده است و مقامات سودان هم از کاهش آب ورودی به سد روصیروص خبر میدهند.
اداره سد روصیروص در سودان از ادامه کاهش پنجاه درصدی آب ورودی به این سد از رود نیل آبی خبر داد. اداره این سد هشدار داد به تاخیر افتادن ازسرگیری مذاکرات، سد روصیروص را به خطر میاندازد. از سوی دیگر مقامات مصری از اتخاذ تدابیری برای مقابله با هرگونه کاهش احتمالی آب خبر دادند.
گزارشگر الجزیره گفت: همزمان با ادامه اجرای مرحله دوم آبگیری سد النهضه در اتیوپی، واکنشهای مصر و سودان به این مسئله همچنان ادامه دارد. خرطوم در چارچوب هشدارهای مداوم خود درباره پیامدهای مستقیم و غیرمستقیم این آبگیری، از ادامه کاهش آب ورودی از رود نیل آبی به خاک خود تا پنجاه درصد خبر و هشدار داد تاخیر در دستیابی سه طرف (مصر، سودان و اتیوپی) به راه حلی الزام آور، سد روصیروص سودان را که نقش مهمی برای سودان دارد به خطر میاندازد. وزارت آبیاری سودان اعلام کرد تاوان آن را میلیونها نفر که در اطراف رود نیل آبی زندگی میکنند میپردازند، زیرا فعلا ورود آب به سد روصیروص در گروی آبگیری سد النهضه است.
در همین حال مصر نیز برای ازسرگیری مذاکرات و دستیابی به راه حلهای الزام آور تلاش میکند، اما به نظر میرسد قاهره علاوه بر تلاش برای مذاکره، به دنبال گزینههای دیگر برای سازماندهی منابع آبی خود هم هست و مقامات این کشور مبالغ زیادی برای اجرای طرحهایی جهت حفظ منابع آب در نظر گرفته اند. وزیر آبیاری مصر میگوید کمبود یک میلیارد متر مکعب آب باعث میشود دویست هزار خانواده مصری از فعالیتهای کشاورزی که منبع اصلی درآمد آنهاست محروم شوند و منبع درآمد خود را از دست بدهند و این به معنای آسیب دیدن یک میلیون شهروند است که باید آن را مد نظر قرار داد.
گزارشگر ادامه داد: اتیوپی ماههای ژوئیه و اوت را به عنوان زمان اجرای مرحله دوم آبگیری سد النهضه در نظر گرفته بود و اکنون آن زمان فرارسیده است. کمیته ملی حوادث طبیعی در اتیوپی اعلام کرد حدود نیم میلیون نفر در مناطق مختلف از جمله منطقه امهره که دریاچه تانا سرچشمه نیل آبی در آنجا قرار دارد، با خطر طغیان و جاری شدن سیل روبرو هستند؛ بنابراین همه طغیانها هم به نفع اتیوپی نیست. کمیته ملی این طغیانها را خطرناک دانست و از ادامه تلاش برای اتخاذ اقدامات پیشگیرانه جهت حفظ جان مردم و اموال آنها خبر داد. سال گذشته ۹۰ هزار نفر بر اثر طغیان رودخانههای تامین کننده آب دریاچه تانا متضرر شدند. بدین ترتیب این طغیانها و عواقب آن نیز دغدغه بزرگی برای اتیوپی است، اما آدیس آبابا همزمان با آن، مرحله دوم آبگیری سد النهضه را نیز قبل از شروع مذاکرات آینده، آغاز کرده است و این بدان معناست که اگر مذاکرهای در آینده زیر نظر اتحادیه آفریقا یا دیگران برگزار شود، از مرحله پس از آغاز آبگیری سد شروع خواهد شد.