پخش زنده
امروز: -
همچنانکه از شواهد بر می آید عربستان از به نتیجه رسیدن آخرین تلاش ها برای تشکیل دولت جدید در لبنان جلوگیری کرده و با اعمال فشار بر سعد حریری موجب کناره گیری وی از تشکیل دولت شده است.
این تلاش ها و رایزنی ها با محوریت سفرای امریکا و فرانسه در لبنان شروع شد و این درست زمانی بود که این دو کشور به همراه رژیم صهیونیستی متوجه شدند که ادامه فشارهای سیاسی و اقتصادی بر لبنان نه تنها به تضعیف مقاومت و حزب الله نینجامیده, چه بسا به تقویت موقعیت آن خواهد انجامید و بیش از پیش به تضعیف جایگاه کشورهای غربی اعم از امریکا و اروپا منجر خواهد شد و چه بسا امکان دارد مخاطرات امنیتی و نظامی هم برای رژیم صهیونیستی داشته باشد.
اما سوال این است که چه عواملی موجب شده است که عربستان علی رغم رایزنی های امریکا و فرانسه بار دیگر با تشکیل دولت در لبنان و خروج این کشور از بن بست و خلاء سیاسی مقابله کند؟
به نظر می رسد دستکم سه عامل در این زمینه موثر بوده است:
نخست اینکه عربستان و شخص محمد بن سلمان تصور می کند در صورتی که گشایشی در بحران های منطقه ای قبل از حل بحران و جنگ یمن حاصل شود فشارها و چالش های این کشور در جنگ یمن ادامه و افزایش خواهد یافت و لذا این کشور نه تنها با بحران لبنان بلکه با حل هر بحران و یا مسئله دیگری در منطقه مخالفت می کند .
دوم اینکه کشورهای غربی از اهرم های فشاری که تا پیش از این علیه عربستان استفاده می کردند دست کشیده اند و دیگر مثل سابق پرونده قتل جمال خاشقچی و یا پرونده جنایات جنگی در جنگ یمن را پیگیری نمی کنند این در حالی است که پیش از این گفته می شد فشارهای امریکا بر عربستان در صورت به قدرت رسیدن دموکرات ها افزایش خواهد یافت.
سوم اینکه در روزها و هفته های اخیر بهای نفت به دلایل مختلف از جمله ایجاد گشایش نسبی در اقتصاد کشورها به موازات واکسیناسیون ضد کرونا و یا اتخاذ سیاست انرژی جدید امریکا بعد از به قدرت رسیدن دموکرات ها در کاستن از استخراخ نفت و گاز شیل که ناقض مقررات زیست محیطی است، افزایش یافته است و در آمدهای عربستان را به عنوان اولین تولید کننده نفت در اوپک افزایش داده و لذا عربستان اکنون احساس می کند از قدرت چانه زنی بیشتری در برابر کشورهای غربی برخوردار است.
-------------------------------------------
احمد کاظم زاده