پخش زنده
امروز: -
تکنولوژی 5g یا نسل پنجم جدیدترین فناوری تلفنهای همراه بیسیم یا همان موبایل است. این فناوری نخستین بار در سال ۲۰۱۹ بهطور گسترده استفاده شد.
از فایو جی انتظار میرود عملکرد تلفنهای همراه را بهتر کند و طیف وسیعی از کاربردهای تازه را برایمان به همراه بیاورد. چه کاربردهایی؟ برای نمونه، پای فناوری را به دنیای سلامتی و درمان باز کند و امکاناتی مانند جراحی از راه دور، نظارت بر بیمار از راه دور و بهطور کلی، پزشکی از راه دور را در اختیارمان بگذارد. اگر این مقاله را تا آخر بخوانید، ابعاد گُنگ و ناآشنای این فناوری برایتان مشخص و شفاف خواهد شد.
تکنولوژی ۵ جی توانسته استانداردهای دنیای مخابرات را ارتقا بدهد و مرزهای فناوری را به سمت رشد بیشتر جابهجا کند. این فناوری امکان افزایش فرکانسهای شبکههای موبایلی را فراهم میکند. البته در فناوریهای دیگری مانند دستگاههای عکسبرداری یا همان اسکن بدن (دستگاههای بازرسی امنیتی) یا ارتباطات نقطهبهنقطه رادیویی، از فرکانسهای بالا برای برقراری ارتباطات استفاده میشود. منتها ۵ جی به میدان آمده تا فرکانسهای شبکههای موبایلی را در حدود ۳٫۵ گیگاهرتز تا دهها گیگاهرتز بالا ببرد.
شاید بپرسید افزایش فرکانس در شبکههای موبایلی چه سودی دارد. در این فرکانسهای بالا، شبکههای فایو جی از ایستگاههای پایه یا زمینی بیشتری استفاده خواهند کرد و ابزارهای مختلف را بهتر و بیشتر به یکدیگر متصل خواهند کرد. در واقع، شبکههای موبایلی با تکنولوژی 5g تقویت میشوند و کارکردشان برای کاربران بهتر خواهد شد.
فایو جی میتواند از آنتنهای شکلدهی پرتو (Beam-forming Antennas) برای متمرکزکردن سیگنالهای بیشتر بهسمت ابزارهای در دسترس کاربران بهره ببرد. در نتیجه، سیگنالهای بیشتری بهسمت کاربران فعال در شبکه موبایل متمرکز و هدایت میشود. همه اینها یعنی تقویت شبکه موبایلی و قویترشدن ارتباطات میان ابزارهایی که در بستر آن فعالیت میکنند.
در حال حاضر، سطح قرارگیری در معرض دکلهای مخابراتی 5g مشابه همان مقداری است که دکلهای مخابراتی تلفنهای همراه در حال حاضر دارند (حدود ۳٫۵ گیگاهرتز). باید دقت کرد که با توجه به پرتوها و اشعههای چندگانهای که از آنتنهای 5g منتشر میشود، سطح قرارگیری در معرض اشعهها و پرتوها میتواند وابسته به مکان قرارگیری کاربران و میزان استفادهشان از شبکه باشد.
دو ارگان بینالمللی استانداردهایی کلی برای مقدار مجاز قرارگرفتن در معرض امواج تکنولوژی را اعلام کردهاند. بیشتر کشورها به این استانداردها پایبندند. این دو ارگان را بشناسید:
دستورالعملها و استانداردهایی که این دو ارگان مشخص میکنند بهطور اختصاصی برای تکنولوژی فایو جی تدوین نشده و مربوط به تمام امواج رادیویی تا ۳۰۰ گیگاهرتز است.
تاکنون و پس از پژوهشهای فراوان، ثابت شده است که قرارگرفتن در معرض امواج فناوریهای بیسیم سبب بروز هیچ مشکلی در سلامتی انسان نمیشود. با وجود این، نتیجه این پژوهشها از بررسی وضعیت سلامت بدن در مواجهه با طیف کلی امواج رادیویی به دست آمده است. منتها تحقیقات معدود و محدودی درباره فرکانسهای اختصاصی شبکه فایو جی انجام شده است. بهعبارت دقیقتر، نه تحقیقات گستردهای در زمینه تأثیر امواج فایو جی انجام شده و نه تعداد آن پژوهشها قابلتوجه بوده است.
گرمشدن بافتهای بدن در معرض تعامل با بافتهای رادیویی اصلیترین اثر امواج و اشعههای رادیویی بر بدن انسان است. منتها میزان گرمشدن بافتهای بدن در تعامل با امواج فناوریهای 5g بسیار ناچیز است. پس از اینکه فرکانس افزایش مییابد، میزان نفوذش به بافتهای بدن و جذب انرژی از آن بهسمت بافتها کمتر میشود. انرژیها در این حالت، بیشتر جذب سطح بدن (پوست و چشم) میشوند. با این حساب، اگر سطح قرارگرفتن در معرض امواج رادیوییِ فناوریهای تازه مطابق اصول بینالمللیِ تعریفشده و استاندارد باشد، بدن انسان در مواجهه با آنها آسیبی نخواهد دید.
سازمان بهداشت جهانی (WHO) در حال پیگیری اثرات امواج فرکانسهای رادیویی ناشی از فناوریهای 5G است. مشاهدات و تحقیقات این سازمان در سال ۲۰۲۲ منتشر خواهد شد. سازمان بهداشت جهانی میخواهد شواهد علمی اثرگذاری فناوریهای فایو جی روی انسانها را بهدقت بررسی کند و ببیند که اوضاع از چه قرار است. با بهکارگیری این فناوریها از سوی کشورهای مختلف، دادههای در دسترس برای سنجش وضعیت هم بیشتر خواهد شد.
سازمان بهداشت جهانی پروژهای بهنام میدانهای الکترومغناطیسی بینالمللی ( International Electromagnetic Fields) را در سال ۱۹۹۶ (حوالی سال ۱۳۷۵ شمسی) شروع کرده است. در این پروژه، تلاش سازمان بر این است که اثر قرارگرفتن در معرض میدانهای مغناطیسی و الکتریکی در فرکانس صفر تا ۳۰۰ گیگاهرتز بر انسانها را پیدا و بررسی کند.
هدف پروژه بررسی اثرات منفی میدانهای مغناطیسی و الکتریکی روی سلامت انسان و ارائه قواعدی به کشورها و شرکتهاست که بهکمک آنها امکان حفاظت از سلامت آدمها مقدور میشود. این سازمان برای بررسی اثرگذاری ابعاد مختلف امواج رادیویی و اثرات فناوریهای مانند تکنولوژی 5G در این پروژه بلندمدت در حال مطالعه و تحقیق است.
چه خوشمان بیاید و چه نه، دنیای فناوری رشد میکند و اصلا و ابدا منتظر ما نمینشیند. گاهی فناوریها سلامتیمان را تهدید میکنند. گاهی هم تصورات عموم درباره آسیبزایی تکنولوژیهای تازه چیزی در حد شایعه و خرافات است. در هر حال، علم ناجی ماست و با بررسی ابعاد مختلف هرچیز کمکمان میکند آسوده در راه پیشرفت قدم برداریم. شما درباره فناوریهای تازهای مانند تکنولوژی 5G چه فکر میکنید؟
سازمان جهانی دانشمندان محقق در زمینه آثار سوء امواج الکترومغناطیسی در بیانیه خود تاکید کردهاند که نتایج برخی تحقیقات علمی نشان داده که این امواج خطر ابتلا به سرطان، اختلالات عصبی، آسیبهای ژنتیکی و ناباروری را افزایش و با کاهش قدرت حافظه، سطح یادگیری انسان را کاهش میدهد؛ همچنین شواهد در حال افزایشی نیز در مورد تبعات امواج الکترومغناطیسی بر زیست طبیعی گیاهان و حیوانات وجود دارد.
در این بیانیه با استناد به نتایج اولیه تحقیقات برنامه ملی سم شناسی آمریکا (NTP)، آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان (IARC) و آژانس سرطان سازمان جهانی بهداشت (WHO)، تصریح شده که افزون بر آسیبهای فیزیکی مورد اشاره، قرار گرفتن در مناطق تحت پوشش امواج الکترومغناطیسی موجب بروز مشکلات روانی از جمله افسردگی میشود.
دانشمندان امضاء کننده این بیانیه از اتحادیه اروپا خواستهاند ضمن موافقت با انجام یک تحقیق جامع و مستقل در مورد آثار امواج الکترومغناطیسی بر انسان و محیط زیست فعلا توسعه نسل پنجم شبکه تلفن همراه (5G) را متوقف کنند.
آنها همچنین از اتحادیه اروپا خواستهاند تا قوانین لازم را برای جلوگیری از قرار گرفتن شهروندان به ویژه نوزادان، کودکان و زنان باردار در معرض امواج بالاتر از حد استاندارد، تدوین، تصویب و اجرایی کند. در همین حال امضاء کنندگان این بیانیه خواستار اطلاع رسانی اتحادیه اروپا در مورد تبعات قرار گرفتن شهروندان در معرض امواج مستمر و شدید الکترومغناطیسی شدند.