پخش زنده
امروز: -
مسئولان حفاظت و صیانت از باغستان سنتی قزوین معتقدند، باید نگاه مسئولان ارشد استان برای حفاظت از باغستان سنتی تغییر کند و نهادهای مسئول در زمینه حفاظت از این میراث ملی، به وظایفشان به درستی عمل کنند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، خزائلی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قزوین در برنامه گفت و گوی ویژه خبری شبکه قزوین درباره ثبت ملی باغستان سنتی قزوین و چالشهای آن گفت: باغستان سنتی میراث هزار ساله کشور و استان قزوین است و در سال ۱۳۹۳ پرونده ثبت میراث ملی باغستان به وزارت میراث فرهنگی ارسال و پس از آن در سال ۱۳۹۹ باغستان سنتی قزوین به صورت ملی ثبت شد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قزوین خاطرنشان کرد: هر نوع تعرض و دست درازی به باغستان سنتی، ممنوع است و وزارت میراث فرهنگی و اداره کل میراث فرهنگی استان قزوین در تلاش برای حفظ این میراث ملی هستند.
وی افزود: در مرداد ماه سال گذشته از سوی مرکز مطالعات استراتژیک نهاد ریاست جمهوری مطالعات دقیقی درباره باغستان سنتی انجام شده و با تغییر مصوبات، جلوی دست درازی به باغستان سنتی قزوین گرفته شده است.
خزائلی با تأکید بر اینکه حفاظت و صیانت از باغستان سنتی باید به طور کامل، صورت بگیرد، تصریح کرد: باید جلوی سوداگری زمین در باغستان سنتی قزوین که حتی قیمت زمینهای آن را ۵۰۰ برابر کرده اند، گرفته شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قزوین گفت: بر اساس مصوبه کمیته صیانت از باغستان که در دادگستری کل استان قزوین برگزار میشود، هر گونه تغییر کاربری در باغستان سنتی ممنوع است.
وی افزود: در آخرین مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی احداث کمربند رینگ جنوبی به دلیل قرار داشتن در محدوده باغستان سنتی، ممنوع شد.
به گفته خزائلی، این روزها شاهد آتش سوزیهای عمدی در باغستان سنتی قزوین به بهانه تغییر کاربری هستیم که بر اساس مصوبه شورای عالی شهرسازی و همچنین مطالعات مرکز مطالعات استراتژیک نهاد ریاست جمهوری، خاک و درختهای باغستان سنتی به دلیل مرغوبیت باید محافظت شود.
وی افزود: از بین بردن و اهمیت ندادن به نهاد اجتماعی باغستان سنتی شامل دخو، باغدار و غیره، به هیچ وجه قابل قبول نیست و باید جلوی چنین رخداد غلطی را بگیریم.
خزائلی گفت: فعالیتهای حیاتی باغستان شامل حرس درختان، علف زنی، کاشت نهال، آبیاری و ... به صورت سنتی از سوی باغداران صورت میگیرد که اگر سازمانی این وظایف را بر عهده بگیرد، قطعاً تعادل میان فعالیتهای باغستان سنتی را از بین میبرد.
وی افزود: برای حل مسئله باغستان باید صورت مسئله درست طراحی شود و تمامی مسئولان ذیربط باید پاسخگوی باغداران باغستان باشند.
هرگونه تغییر کاربری در باغستان سنتی قزوین ممنوع است
عبدی، مدیر امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین نیز گفت: هرگونه تغییر کاربری در خارج از محدوده شهر ممنوع است و در موضوع باغستان سنتی به طور کلی هیچگونه مجوزی درباره ساخت و ساز در باعستان سنتی صادر نمیشود و به شدت با احداث بنا در باغستان سنتی برخورد میشود.
وی با بیان اینکه امسال ۵ مورد ساخت و ساز غیرمجاز در باغستان سنتی تخریب شد، افزود: مردم میتوانند با تماس با سامانه ۱۳۱ هرگونه ساخت و ساز غیرمجاز در باغستان سنتی را گزارش کنند تا با حضور نماینده دادستان با ساخت و سازهای غیرمجاز برخورد شود.
مدیر امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین خاطرنشان کرد: در حریم شهر قزوین، سازمان باغستانها و شهرداریها نسبت به ساخت و سازهای غیرمجاز مسئول هستند و باید نسبت به این موضوع واکنش نشان دهند.
وی افزود: ۶ اکیپ از سوی سازمان باغستان سنتی در کنار گشتهای کنترل سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین، وظیفه کنترل وضعیت باغستان سنتی را بر عهده دارند و هر گونه ساخت و ساز بدون نظر شورای حفظ حقوق بیت المال ممنوع است.
عبدی تصریح کرد: هیچ مجوزی درباره ساخت و ساز در باغستان سنتی قزوین صادر نشده است و به هیچ وجه هم صادر نخواهد شد.
نهادهای مسئول در زمینه حفاظت از باغستان سنتی به وظایفشان عمل کنند
کاظم پور، مدیرعامل باغستان سنتی قزوین نیز در برنامه گفت و گوی ویژه خبری شبکه قزوین گفت: سازمان باغستان سنتی نقش هماهنگ کننده میان دستگاههای اجرایی استان برای حفاظت از باغستان را بر عهده دارد و ریاست شورای حفظ باغستان سنتی قزوین نیز بر عهده استاندار قزوین است.
وی با انتقاد از تصاویر پخش شده از رهاسازی فاضلاب و نخالههای ساختمانی یا قطع درختان باغستان سنتی، افزود: تصویر واقعی از باغستان سنتی به مردم نشان داده نمیشود و تنها برخی از نقاط باغستان که به دلیل رهاشدگی در معرض خطر است در رسانهها به نمایش گذاشته میشود.
مدیرعامل باغستان سنتی قزوین خاطرنشان کرد: سازمان باغستان دهها میلیارد تومان برای حفظ و صیانت از باغستان سنتی هزینه میکند و این موارد اصلاً به تصویر کشیده نمیشود.
وی افزود: بخشی از حفاظت از باغستان سنتی در اختیارات سازمان باغستان سنتی است و سایر نهادهای مسئول نیز باید در زمینه حفاظت از باغستان سنتی، تلاش کرده و به وظایفشان عمل کنند.
کاظم پور تصریح کرد: امسال ۶ میلیون متر مکعب آب برای آبیاری باغستان سنتی از شرکت آب منطقهای استان قزوین، خریداری شده است.
مدیرعامل باغستان سنتی قزوین گفت: تأمین آب، احداث راه، فعالیتهای عمرانی و برقراری امنیت جزو وظایف سازمان باغستان سنتی است و سالیانه میلیاردها تومان برای این امور هزینه میشود.
وی افزود: تنها مجموعهای که داخل باغستان خدمات ارائه میکند، فقط سازمان باغستان سنتی قزوین است.
باید نگاه مسئولان ارشد استان قزوین برای حفاظت از باغستان سنتی تغییر کند
بهنام فر، نماینده باغداران باغستان سنتی قزوین نیز گفت: انتظار ما از صداوسیما این بود که مدیران اثرگذار در زمینه حفظ و صیانت از باغستان سنتی قزوین در این برنامه شرکت کنند که این موضوع محقق نشده است.
نماینده باغداران باغستان سنتی قزوین با بیان اینکه متأسفانه برخی از سازمانهای دولتی در حال تصرف اراضی باغستان سنتی هستند، خاطرنشان کرد: مشکل اصلی ما این است که یک سازمان مستقل و بدون وابستگی در زمینه صیانت از باغستان سنتی قزوین نداریم.
وی افزود: تمامی تخریبهای باغستان سنتی با امضای استاندار قزوین صورت میگیرد و حتی رودخانه باغستان سنتی نیز مصادره شده است.
بهنام فر تصریح کرد: باید نگاه مسئولان ارشد استان قزوین برای حفاظت از باغستان سنتی تغییر کند چرا که تغییر کاربریهای صورت گرفته از سوی برخی نهادها، مردم را نیز به تغییر کاربری در باغستان سنتی ترغیب میکند.
وی افزود: علیرغم ثبت ملی باغستان سنتی، اما هنوز تابلوهای ثبت این اثر ملی در جای جای باغستان سنتی قزوین، نصب نشده است.
نماینده باغداران باغستان سنتی قزوین تأکید کرد: ضوابط باغستان سنتی در حالی از سوی اداره کل میراث فرهنگی استان قزوین در حال تدوین است که باغداران سنتی به هیچ وجه در جریان این ضوابط نیستند.