پخش زنده
امروز: -
همزمان با روزهای گرم تابستان ، افزایش مصرف ، برق را از کنتورها و آب را از لوله های مشترکان پرانده ؛ به گونه ای که این سوال مطرح می شود که آیا بهینه سازی مصرف انرژی همچنان ناشناخته است یا چشم انداز مدیریتی در این زمینه وجود ندارد؟
به گزارش خبرگزاری صداوسیما استان سمنان، با آغاز تابستان گرم، مصارف انرژی روی نمودار صعودی قرار گرفت. برق و آب دو مولفه پر مصرف این روزها، نیازمند برنامه ریزی درست و اصولی است تا کمبود آن به بحران تبدیل نشود. همدلی نهضت مردمی و برنامه ریزی درست مسئولان، همانند دو بال پرواز برای گذر از این بحران است.
آب هست، ولی کم است...
از هجدمین روز اردیبهشت ۱۴۰۰ بود که بارشهای باران دستهای شکر گذار مردم مومن سمنان را رو به آسمان بلند کرد تا امسال تابستان گرم و خشکسالی کام بهره برداران، دامداران، کشاورزان را تلخ نکند. اما بارشهای امسال کفاف تشنگی استان کویری سمنان را نمیدهد.
محمد حیدریان مدیرعامل شرکت آب منطقهای سمنان میگوید در سالهای گذشته میانگین کاهش بارندگی در استان سمنان، ۶۳ درصد بود که با بارندگیهای بهاری به ۵۵ درصد رسید، ولی هنوز آب کم است.
محمد طاهری مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان سمنان میگوید هم اکنون اکثر شهرهای استان سمنان در نقطه سر به سر مصرف قرار دارد و در صورتی که مشترکان خانگی ۲۰ درصد اصول مصرف بهینه آب را رعایت کنند با مشکل قطعی روبرو نخواهیم شد.
البته طاهری این را هم گفته که صرفه جویی در مصرف آب تنها به بخش خانگی اختصاص نمییابد بلکه بمنظور گذر از تنش آبی تابستان پیش رو، با شهرداری هماهنگ شده تا آبیاری فضای سبز شهری در روز انجام نشود.
وی میافزاید: با هماهنگیهای انجام شده مقرر است بخش خصوصی و سایر سازمانها و ادارات دارای چاه آب دارای قابلیت شرب در زمان بحران برای آبرسانی به روستاها همکاری کنند.
رخ نمایی تابستان گرم با قطعی نوبتی برق
"جدول مدیریت خاموشی برق در سمنان" این نوشته بیش از یک ماهی است که هر روز در فضای مجازی بر روی کانالهای خبررسانی منتشر میشود. جدولی که گاهی طبق تعهد و گاهی غافلگیرانه، برق مناطق را در بازههای صبح تا بعدازظهر و حتی شب ها ، خانه ها، مغازهها و معابر را به خاموشی میکشاند.
مسئولان توانیر میگویند که کمبود بار در کشور باعث شده تا هر استانی، خاموشی مشخص داشته باشد تا این کمبود جبران شود.
استان سمنان که خود تولید کننده برق است هم از این قاعده مستثنی نبود و خاموشیهای دوساعه و بعضا بیشتر ، شهر و روستاها را در تاریکی فرو برد.
گسترش خاموشیها در این روزهای گرم و کرونایی نارضایتی مردم را در پی داشت و مسئولان استان سمنان را به جلسه کشاند تا برای رفع این مساله چاره ای بیندیشند .
سرانجام مصوبه این جلسهها به اینجا رسید که با تعطیلی دو روزه صنعت و یا جابه جایی شیفت کاری به روز جمعه، حذف ۵۰ درصدی روشنایی چراغهای معابر، از مصرف کم بشود تا مشترکان خانگی و تجاری بدون اعمال خاموشی ساعت گرم روز را بگذرانند.
هر ماینر روشن یک خانه خاموش
رمز ارز ها، دستگاههای خورنده برق، به صورت غیر مجاز، با قرار گرفتن بر روی شریان بار، برق مناطق را میمکند. در این روزهای کم برقی حساس، تیمهای رصد مصرف برق هم تشکیل شده تا علاوه بر تقسیم بار بین خطوط انتقال برق مناطق مختلف، مزرعههایی از رمز ارزها که به صورت غیر مجاز فعالیت میکنند نیز شناسایی شود.
تیمهای رصد، در مانورهای سراسری با تحلیل میزان بار مصرفی خطوط انتقال بار در هر منطقه، میتوانند آدرسهای غیر مجاز را شناسایی کنند. به طور کلی، هر یک از دستگاههای ماینر، ۱.۵ کیلو وات برق معادل مصرف یک خانه، برق را به طور مداوم مصرف میکنند. اگر خانه ای، و یا واحد تولیدی، در طول روز به یک میزان، بر روی کنتورش آمپر میاندازد، بی شک مایند پر مصرف را در دل خود جای داده است.
تیمهای رصد سمنان هم در مانورهای سراسری نیز در این روزهای کم برقی، ۲۷ آدرس شناسایی و در مجموع ۱۲۲ دستگاه کشف و جمع اوری شد.
مدیرکل تعزیرات حکومتی استان سمنان هم در پی این شناساییها از جریمه متخلفان ارز دیجیتال در سمنان خبر داده و گفته: از ابتدای فروردین تا پایان خرداد امسال ۵۵ فقره پرونده در زمینه استخراج غیرمجاز ارز دیجیتال در تعزیرات حکومتی استان سمنان تشکیل شد که متخلفان استخراج غیرمجاز ارز دیجیتال در استان سمنان به پرداخت جریمه ۱۳ میلیارد و ۹۵۵ میلیون ۲۳۵ هزار ریالی و ضبط کالا محکوم شدند.
بنا بر اعلام شرکت توزیع برق استان سمنان پنج درصد از برق استان به مصرف دستگاههای استخراج ارز دیجیتال میرسد.
بخورید، بیاشامید، ولی اسراف نکنید...
این روزها نمودار آماری مصرف انرژی در استان سمنان روی شیب صعودی است. با رسیدن میانگین مصرف آب در این استان از ماهانه ۱۳ متر مکعب به ۱۵ مترمکعب و افزایش ۲۰ درصدی برق، نگرانیها هم از قطعی یا کمبود آب و برق وجود دارد که نیازمند اجرای برنامهای درست برای تشویق مشترکان به اصلاح مصرف و ترویج فرهنگ صرفه جویی است. مثل صورت حسابهای رایگان یا همان طرح امید که نه تنها در استان سمنان بلکه در کشور هم اطلاع رسانی شده است.
هیات وزیران در آبان ۹۹ بود که مصوبهای را ابلاغ کردند مبنی بر اینکه مشترکان آب و برقی که در رعایت الگو مصرف اهتمام میورزند، مشمول طرحی شوند که صورت حسابهای پرداختی نداشته باشند. در این طرح که امید نام گرفت، مشترکان برق خانگی اگر مصرف کمتر از ۸۰ کیلو وات ساعت و در فصل گرما مصرف برق کمتر از ۱۰۰ کیلو وات ساعت را داشته باشند از تخفیف ۱۰۰ درصدی بهاء برق بهره میبرند. از طرف دیگر، الگوی مصرف برای مشترکان خانگی آب به ازای هر واحد، تا ۱۴ متر مکعب در ماه است، که با رعایت این الگو، مشترکان میتوانند از مزایای طرح آب امید نیز استفاده کنند.
کوروش خاموشی معاون خدمات مشترکین و درآمد شرکت آب و فاضلاب استان سمنان با اشاره به اینکه طرح " آب امید" مشوقی برای مشترکان کم مصرف است گفت: قیمت آب تصاعدی است و در حالی که آب بها به ازای هر متر مکعب ۴۰۰ تومان است، برای مشترکان پر مصرف به ۱۵ هزار تومان به ازای هر متر مکعب نیز میرسد.
بیش از ۱۴ درصد از مشترکان آب، با بهینه سازی مصارف آبی، به عنوان خوش مصرفها شناخته شدند و صورت حساب رایگان دریافت کردند. اما کسانی دیگری هستند مثل جمعیت ۳۵ درصدی مشترکان پرمصرف، و ۱۳ درصدی بد مصرف آب در استان سمنان که هدر دادن انرژی را نادیده میگیرند
بهروز کساییان مدیر دفتر مدیریت مصرف برق شرکت توزیع برق استان سمنان نیز میگوید: این استان ۳۰۰ هزار مشترک برق خانگی دارد که با توسعه فرهنگ استفاده بهینه از برق، این مشترکان همانند ۵۸ هزار مشترک شهری و ۲۱ هزار مشترک روستایی میتوانند در مصرف بهینه برق شریک باشند.
خانواده های سمیعی و ابراهیمی مصداق آیه ۳۱ سوره اعراف هستند که می فرماید : بخورید و بیاشامید ولی اسراف نکنید " خانواده هایی که از مشترکان خوش مصرف برق و آبند این دو خانواده با بهینه سازی مصرف آب و برق مثل استفاده از آب حاصل از شست وشو سبزی برای گلدان ها، استفاده حداکثری از حجم ماشین لباسشویی، خاموش کردن حتی یک چراغ برق اضافی، استفاده از دور کند کولر، و استفاده نکردن از لوستر نشان دادند که برای روزهای داغ تابستان، بهتر است همه با هم برای منابع انرژی شهر و استان و کشورمان قدم برداریم.
این دو خانواده، به دلیل استفاده درست از منابع انرژی، تقدیر شدند و به خانواده مشمولان طرح صورت حساب رایگان پیوستند.
صرفه جویی یعنی...
همه ساله اگر مصرف برق در استان سمنان، ۵ درصد بود، امسال به ۲۰ درصد رسید و خاموشیها آغاز شد. در حالیکه قطع مکرر برق سبب مشکلاتی برای مردم شده و شهروندان به مدیریت جدی در مصرف فرا خوانده شدند و بسیاری از شهروندان، کسبه و واحدهای صنفی و تجاری اصول مصرف صحیح را رعایت میکنند تا همه دوشادوش هم از این روزها گذر کنیم. اما هستند کسانی که هم چنان صرفه جویی در دایره لغات فرهنگشان جایی ندارد. این افراد فکر میکنند که صرفهجویی یعنی؛ توی تاریکی بنشینیم و لامپ را روشن نکنیم! یا دو هفته یکبار حمام برویم، تا آب کمتری مصرف شود.
اما صرفهجویی کار سخت و عجیبی نیست. اگر ما به اندازهی نیاز و درست از منابع انرژی مثل آب و برق و گاز و… استفاده کنیم، صرفهجویی کردهایم. از نعمتهای خدادادی خوب و درست و به جا و به اندازه استفاده کنیم و مواظب باشیم حتی ذرهای از آن هدر نرود.
مثلا با استفاده از دور کند کولر، خامو کردن برقهای اضافی، و یا استفاده از سایه بان برای کولرهای آبی، نصب شیرهای کاهنده مصرف، استفاده از مخزن برای پمپهای آب و کنترل شیرهای آب به لحظ خرابی و فرسودگی میتوانیم قدمی در راه صرفه جویی برداریم و این فرهنگ را از کودکی به فرزندانمان بیاموزیم.
آفتاب؛ ظرفیتی که مغفول مانده...
۳۳۰ روز از ۳۶۵ روز سال خورشید بر پهنای استان کویری سمنان دامن میگستراند. درخشش آفتابی که برای استان ما، رهاوردی شده و به عنوان گنجینهای از ثروت یاد میشود. بر اساس آمار اداره کل هواشناسی سمنان، این استان در حداکثر دریافت انرژی خورشیدی، بیش از ۳۳۷ ساعت آفتابی در تیر ماه و در حداقل میزان، ۲۰۰ ساعت آفتابی در اسفنده ماه دارد که این ارقام نشان میدهد ظرفیت نیروگاهی مطمئنی برای تولید برق در سمنان نهفته است در حالی که با این همه هم اکنون فقط ۱۰۰ کیلووات برق تجدید پذیر در استان سمنان تولید میشود که این رقم چندان قابل قبول نیست.
از سال ۹۷ اولین نیروگاه خورشیدی مگاواتی استان سمنان در روستای صیدآباد دامغان با استقرار چهار هزار و ۱۰۴ پنل خورشیدی پلی کریستال و ۱۸ اینورتور آغازبه کار کرد. نیروگاهی که ظرفیت تولید سالانه حدود ۲ هزار و ۵۰۰ مگاوات ساعت برق را دارد.
پس از دامغان، دیگر شهرهای استان هم یکی پس از دیگری، نیروگاههای خورشیدی را به راه انداختند. پیشروترین منطقه استان سمنان در استفاده از ثروت آفتاب، روستای قلعه بالا از توابع بخش بیارجمند در شهرستان شاهرود است؛ جایی که مردمانش نه برای تولید برق بلکه برای گرم کردن آب از انرژی خورشیدی استفاده میکنند.
قلعه بالا، مقیاس کوچکی از استان مماست که ثابت کرد استفاده از ثروت آفتاب ثمرات بیشتری دارد. اگر به این موضوع توجه کنیم که تولید برق به شیوه سنتی سبب اتلاف سوخت فسیلی و آب شده و علاوه بر ایجاد آلودگی زیست محیطی در مسیر انتقال و توزیع تلفاتی بیش از ۲۰ درصدی دارد، لزوم استفاده بیشتر و بهتر از انرژی خورشیدی را در استان سمنان درک خواهیم کرد.
خورشیدی که درآمد زاست...
یکی از اولویتهای هشتگانه اقتصادی برای ایجاد اشتغال و رونق کسب و کار در استان سمنان، توسعه انرژیها نو است مثل نیروگاههای خورشیدی مقیاس کوچک که محل استقرارشان واحدهای مسکونی و اداری است یا پنلهای خورشیدی، استراکچرها، بادبندها، تابلوهای برق و سیم و کابل که همه صادره از استان سمنان هستند و این یعنی با استفاده از انرژی خورشید نه تنها هزینههای ناشی از استفاده از سوخت فسیلی از بین میرود بلکه کسب و کارهای وابسته به انرژی خورشیدی هم رونق میگیرد.
نویسنده : مریم وفادار