پخش زنده
امروز: -
اوضاع کنونی افغانستان سرانجام نظامی است که مشروعیتش را به جای مردم از آمریکا گرفته است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از المیادین، آمریکا هنگام حضورش در افغانستان یک نظام دمکراتیک در این کشور به وجود نیاورد که مشروعیتش را از مردم بگیرد تا در برابر هرگونه آزمون سیاسی احتمالی ایستادگی کند. آنچه در افغانستان امروز رخ میدهد، شبیه به رویدادهایی است که در مصر دوره حسنی مبارک، ویتنام و شیلی رخ داد.
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا اعلام کرده است عقب نشینی نیروهای کشورش از افغانستان تا اواخر اوت آینده یعنی دو هفته زودتر از زمان تعیین شده کامل خواهد شد. این عقب نشینی سریع از افغانستان، بیم از بروز جنگ داخلی را در این کشور راهبردی واقع در مرکز آسیا تشدید کرده است به خصوص آنکه طالبان در حال پیشروی میدانی است و ارتش افغانستان را در بسیاری از مواضع شکست داده است.
ملاک خالد گزارشگر المیادین در گزارشی درباره افغانستان پس از عقب نشینی آمریکا گفت: سالها قبل تصور اینکه پایگاه بگرام نزدیک کابل خالی شود، خواب و خیال بود. این پایگاه ظرف دو دهه گذشته به مثابه ستون فقرات حضور آمریکا در افغانستان بود، اما الان همانند صدها موضع دیگر آمریکاییها در این کشور خالی شده است، چون نیروهای آمریکایی و ناتو در حال خارج شدن از افغانستانی هستند که دهها سال است درگیر جنگ و منازعه است. همزمان با عقب نشینی آنها، عناصر طالبان بر بیش از ۸۰ درصد خاک افغانستان مسلط شده اند که بیم آن میرود که ارتش این کشور متلاشی شود و به نوشته یک روزنامه انگلیسی، احتمال وقوع جنگ داخلی نیز وجود دارد.
نشریه آمریکایی فارن پالسی نوشت راهبرد آمریکا برای افغانستان پس از عقب نشینی آن است که از افغانستان حمایت اقتصادی کند و فساد در افغانستان از بین برود و حاکمیت قانون تقویت و به دمکراسی تشویق شود، اما اینها اهدافی است که در سایه حضور آمریکا هم محقق نشد و بعد از آن هم تحققش دشوارتر خواهد شد و این در حالی است که دولت افغانستان در معرض تهدید است تا جایی که قادر نیست به مأموریتهای اساسی خود عمل کند. آنچه آمریکا در افغانستان انجام داد و بیش از دو تریلیون دلار هزینه کرد، به از بین رفتن طالبان منجر نشد بلکه با این جنبش برای ساماندهی عقب نشینی اش مذاکره کرد و یک نظام دمکراتیک در افغانستان به وجود نیاورد که مشروعیتش را از مردم بگیرد تا در برابر هرگونه آزمون سیاسی احتمالی ایستادگی کند. آنچه در افغانستان امروز رخ میدهد، شبیه به رویدادهایی است که در مصر رخ داد، زمانی که آمریکا دست از حمایت از حسنی مبارک برداشت و نیز شبیه به کاری است که در شیلی با ژنرال آگوست پینوشه انجام داد که فرماندهی یک کودتای خونین را با حمایت واشنگتن علیه سالوادور آلنده رئیس جمهور منتخب اجرا کرد. ویتنام نیز نمونه دیگری است که آمریکا در آن شکست خورد و رئیس جمهور ویتنام جنوبی به همراه نیروهای آمریکایی از ویتنام گریخت.
دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا آشکارا اعلام کرد ارتش آمریکا از برخی نظامها در مقابل دریافت پول حمایت میکند. با این حال با وجود حمایتهای سیاسی و نظامی آمریکا از کشورهای عرب خلیج (فارس) گرفته تا اسرائیل، تردیدهایی درباره مشروعیت نظامهای این کشوررها وجود دارد هرچند با واشنگتن ارتباط سازمانی دارند.