پخش زنده
امروز: -
در دنیای صنعتی امروز، استفاده از روانگردانها و محرک ها، در مقایسه با مواد مخدر سنتی، روز به روز بیشتر میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز گیلان ؛ دکتر اسماعیل پور کارشناس آسیبهای اجتماعی میگوید: مصرف مواد مخدر که زمانی فقط محدود به افرادی با شرایط سنی بالا بود، امروزه بین سنین ۱۵ تا ۲۵ سال و گاهی کمتر هم دیده میشود.
وی افزود: امروزه با توجه به کاهش سن اعتیاد، ذائقه مصرف کنندگان هم تغییر کرده و معتادان مایلند از موادی استفاده کنند که احساسات و عواطف شان را تقویت کرده و سبب تهییج و تحریک شان شود به همین دلیل، تقاضا به سمت مصرف مواد محرک و روانگردانها افزایش یافته است.
من معتاد نیستم!
اگر پای حرف کسانی که از روانگردانها مصرف میکنند، بنشینیم، آنها خود را معتاد نمیدانند.
رضا نوجوان ۱۷ ساله رشتی که یک سال است گراس میکشد خود را معتاد نمیداند، چون تصور میکند اعتیاد فقط با تریاک یا هرویین ایجاد میشود.
انواع روانگردان
روانگردانها به ۳ گروه تقسیم میشوند: توهم زاها، محرکها و خانواده حشیش ها.
روانگردانهای توهم زا و محرک در آشپزخانه ها، با ایجاد تغییرات شیمیایی ساخته میشوند.
دکتر اسماعیل پور کارشناس آسیبهای اجتماعی معتقد است حتی یک بار مصرف روانگردانها میتواند وابستگی دائم ایجاد کند و البته این وابستگی به دلیل لذت بردن آنی از مصرف این مواد نیست بلکه استعمال روانگردانها سبب افسردگی، وحشت زدگی و بی انگیزگی در مصرف کننده میشود و معتاد با مصرف دوباره و دوباره این مواد، تلاش میکند این آثار سوء را برطرف کند.
محسن، جوان ۲۸ ساله، ۱۲ سال است که شیشه میکشد.
او که اعتیاد را با مصرف هرویین آغاز کرده میگوید: بارها تلاش کرده ام شیشه را ترک کنم، اما نمیتوانم، چون با مصرف شیشه، حس میکنم به طور موقت تزلزل شخصیتم از بین میرود.
گیلان بر پله هفدهم نرخ شیوع اعتیاد
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر گیلان میگوید: براساس اعلام فرماندهی نیروی انتظامی و اداره کل بهزیستی استان، آمار رسمی و مشخصی از تعداد معتادانی که فقط روانگردان مصرف میکنند، در دست نیست، اما بر اساس شواهد و برخی امارهای غیر رسمی تعداد معتادان گیلان را میتوان بین ۶۰ تا ۷۰ هزار نفر تخمین زد.
حیدری آزاد نرخ شیوع اعتیاد در گیلان را بر اساس آخرین آمار در سال ۱۳۹۴، ۲ و ۹۲ صدم درصد اعلام کرد که ۵ و ۴ دهم درصد از میانگین کشوری کمتر است و این آمار نشان میهد گیلان در رده هفدهم کشور قرار دارد.
مواد روانگردان محرک:
معروفترین ماده روانگردان، شیشه است.
دکتر اسماعیل پور کارشناس آسیبهای اجتماعی استفاده از شیشه را یک ضلع از مثلث الکل، شیشه و ارتباط جنسی ناهنجار میداند.
وی میگوید: معتادان به مواد افیونی ازجمله شیشه، دسته جمعی الکل مصرف و به طور مشترک از سرنگ استفاده میکنند که در مواقعی منجر به بروز رفتارهای پرخطر در بین معتادان و به تبع آن ایجاد بیماریهایی مثل ایدز و هپاتیت میشود.
کارشناس آسیبهای اجتماعی اضافه کرد: در برخی از باشگاههای ورزشی و یا آرایشگاههای زنانه، مربیان و آرایشگران، برای جلب اعتماد بیشتر مراجعه کنندگان و لاغری بانوان، مصرف شیشه را توصیه میکنند و درصورتی که فرد از خطرات جبران ناپذیر شیشه بی خبر باشد، با مصرف این مواد زندگیش نابود میشود.
وی معتقد است شیشه یک قاتل بی قید و شرط است چراکه استفاده از این نوع ماده محرک سبب نابودی صدها هزار سلول عصبی و مغزی میشود این درحالی است که سلولهای مغزی تنها سلولهایی هستند که قابل ساخته شدن و بازیافت نیستند و این آسیب، جبران ناپذیر است.
دسته دیگر از روان گردانها مواد توهم زا مانند ال اس دی و انواعی از قارچها هستند.
این مواد سبب ایجاد توهم و تغییرات رفتاری میشود و بیشترِ افرادی که بر اثر مصرف مواد مخدر، دست به خودکشی یا دیگرکشی میزنند این نوع مواد روان گردان را مصرف کرده اند.
آنطور که کارشناسان میگویند؛ خانواده حشیشها از جمله " گل، ماری جوآنا و کِمیکال"هم، جزو روانگردانها محسوب میشوند؛ مواد افیونیای که توهمات ذهنی را تقویت میکنند و مثل شیشه، سبب تخریب سلولهای مغزی یا به اصطلاح پوکی مغز، اختلالات روانی، کاهش حس علاقه و انگیزه برای زندگی، شغل و روابط اجتماعی و خانوادگی میشود.
رفاقت اعتیاد و ارتکاب جرم
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر گیلان در تشریح ارتباط بین اعتیاد به مواد مخدر به ویزه مواد روانگردان و ارتکاب به انواع جرم گفت: اعتیاد به مواد مخدر سنتی، صنعتی و روانگردانها، منشا بسیاری از جرایم ازجمله حمل و نگهداری مواد مخدر، قاچاق اسلحه، سرقت، خفت گیری، کودک آزاری و همسر آزاری است و آسیبهای اجتماعی ازجمله طلاق و فرار از خانه و حتی در مواقعی خودکشی، ارتباط مستقیمی با مصرف مواد مخدر دارد.
حیدری آزاد از زندانیان معتاد کشور هم آماری داد و گفت: ۴۵ درصد زندانیان کشور به طور مستقیم و ۲۵ درصد به طور غیرمستقیم در ارتباط با مواد مخدر زندانی شده اند.
وی همچنین گفت: ۹۰ درصد از جمعیت زنان زندانی کشور به دلیل جرایم مواد مخدر در زندانها به سر میبرند.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر گیلان اعتیاد را عامل ۶۵ درصد همسرآزاریها، ۵۵ درصد طلاقها، ۳۰ درصد کودک آزاریها، ۲۵ درصد قتلهای عمد، ۲۳ درصد از نزاعها و خشونتها و ۲۰ درصد از جرائم منکراتی و منافی عفت کشور اعلام کرد.
ماهی را هر وقت از آب بگیری، تازه است.
با همه این اوصاف هیچ گاه برای ترک کردن مواد مخدر و بازگشت به زندگی سالم، دیر نیست.
دکتر اسماعیل پور کارشناس آسیبهای اجتماعی میگوید: ترک کردن مواد مخدر به تنهایی ممکن نیست چراکه فرد معتاد، یک بیمار جسمی و روحی است و فرآیند ترک اعتیاد باید حتما زیر نظر پزشک با تجربه و متخصص ترک اعتیاد در جلسات مشاوره فردی، گروهی و مشاوره با روانشناس انجام شود و حتی پس از ترک اعتیاد هم کسانی که بهبود یافته اند باید همواره در این جلسات مشاوره شرکت کنند تا دوباره سراغ این مواد خانمان سوز نروند.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر گیلان، تعداد مراکز ترک اعتیاد استان را ۳۷۰ مرکز اعلام کرد و افزود: معتادان به مصرف هر گونه ماده مخدر در این مراکز پذیرش میشوند.
حیدری آزاد البته این را هم گفت که هنوز در گیلان، مرکزی که مختص معتادان مواد روانگردان باشد، وجود ندارد.
چتر حمایتهای بهزیستی بر سرمعتادان
معاون امور توسعه پیشگیری بهزیستی گیلان از برنامههای این اداره کل برای ارائه خدمات بیمهای به معتادان بهبود یافته خبر داد و گفت: بهزیستی علاوه بر درمان معتادان کم بضاعت و تامین هزینههای درمانی آنها، خدمات مشاورهای و روان درمانی هم به آنها ارائه میدهد.
طوفانی با بیان اینکه با همکاری اداره کل آموزش فنی وحرفهای به بهبودیافتگان، مهارتهای شغلی هم آموزش داده میشود افزود: به بهبود یافتگان پس از آموزشِ حرفه و مهارتهای شغل، تسهیلات اشتغالزایی پرداخت میشود.
معاون امور توسعه پیشگیری بهزیستی گیلان گفت: افزون بر این، اگر معتادانِ در حال درمان و یا بهبودیافته دچار بیماریهایی از قبیل ایدز باشند، خدمات درمانی و داروی رایگان دریافت میکنند.
و حرف آخر:
حرفه آموزی و ایجاد اشتغال برای معتادان بهبودیافته، شرکت در گروههای همیار و کمک بهبود یافتگان به معتادان بهبود یافته و از همه مهمتر، قرار گرفتن زیر چتر پراطمینان خانواده، میتواند به معتادان بهبود یافته برای اینکه دیگر هرگز به دوران سیاه اعتیاد برنگردند، کمک بزرگی باشد.
*نویسنده: زهرا حسندوست