رونمایی کتاب وریس در اهواز با موضوع احیای فرهنگ و نمادها
کتاب "وریس" با موضوع احیای فرهنگ و نمادها با حضور اعضای انجمن طراحی مد و لباس استان خوزستان رونمایی شد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان ، رییس انجمن مد و لباس خوزستان و مولف کتاب"وریس" گفت : وریس نوعی دست بافته قدیمی و پشمی عشایر است که در حال منسوخ شدن بود، درواقع کاربری که این دست بافته در قدیم داشت در حال حاضر کاربری نداشت.
نسرین ارجمند افزود: این دست بافته به نوعی یک هویت فرهنگی برای ما به شمار میرود که برای احیای آن تصمیم گرفتم کتابی را به تالیف درآورم البته منابع در این زمینه بسیار کم بود برای همین بخشی از تحقیقات خود ر ا به صورت میدانی انجام دادم.
وی بیان کرد: برای احیای این دست بافته قدیمی نیاز بود که برای آن یک کاربری تعریف شود، در این زمینه تصمیم گرفتیم از آن به عنوان تزیین در لباسهای امروزی استفاده شود.
رییس انجمن مد و لباس استان گفت: از طریق احیای این دست بافته میتوان با هدایت آن در مسیر تولید لباس اشتغال زایی ایجاد کرد.
وریس نوارهای پهن به عرض پنج تا ۱۵ سانتی متر هستند، که کار اصلی آنها بار حیوانات و همچنین برای استقرار بهان یا سیاه چادر مورد استفاده قرار میگیرد.
در مناطق عشایری روش بافت وریس به صورت کارتی بافی یا دوال بافی است، بدین صورت که دار به طول دلخواه را بر روی زمین چله کشی کرده و همزمان از صفحات چهارگوش چرمی یا فلزی که دوال نام دارد، نخهای تار را عبور میدهند. بافنده پس از انجام مراحل فوق بافت را آغاز میکند و در این بافته دوالها کار دهانه بافت را انجام میدهند و هرچقدر بافت وریس عریضتر و ریزتر باشد تعداد دوالها بیشتر خواهد بود.
رنگهای بکار رفته در وریس معمولا از تنوع پنج رنگ تشکیل شده که رنگهای اصلی رنگ قالب بافت وریس را انجام میدهند. پشم مهمترین مواد اولیه برای بافت وریس و صنایع دستی عشایر است و وریس در زمره صنایع دستی عشایری است.