راههای پیشگیری از پوسیدگی دندان در کودکان
دندان شش اولین دندان دائمی است که در انتهای دهان یعنی پشت آخرین دندان شیری رویش پیدا میکند ولی اکثر خانوادهها از دائمی بودن این دندان اطلاعی ندارند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان ،
متخصص دندانپزشکی کودکان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت : توصیه ما به والدین این است که با رویش اولین دندانهای شیری که معمولاً بین ۶ تا ۸ ماهگی در کودکان مختلف اتفاق میافتد، نه بلافاصله پس از رویش، اما نهایتا تا سن یک سالگی به دندانپزشکی کودکان مراجعه کنند .
دکتر راضیه مشکی افزود : پوسیدگی نوعی از بیماری است؛ موضوعی که در بین مردم رایج شده، این است که جنس دندان شخص خوب نیست، در حالی که در علم دندانپزشکی، این موضوع قابل قبول نیست؛ پوسیدگی یک بیماری چند فاکتوری است که قطعاً ژنتیک نیز در آن بیتأثیر نیست.
وی با اشاره به اینکه تغذیه در پوسیدگی دندان عامل مهمی به شمار میرود گفت :کربوهیدراتها عامل مهمی در پوسیدگی دندان هستند که به راحتی در نان و برنج یافت میشوند و با رعایت بهداشت دهان و دندان و حداقل ۲ بار مسواک زدن در طول روز به سادگی میتوان از پوسیدگی دندان کودکان جلوگیری کرد.
دکتر مشکی افزود : نکته قابل توجه این است که مسواک زدن کودکان تا سن ۶ سالگی به عهده والدین است چرا که مسواک زدن یک مهارت سخت بوده و گاها حتی افراد بزرگسال نیز نمیتوانند به خوبی مسواک زدن صحیح را رعایت کنند، البته باید توجه داشت که بعد از ۶ سالگی نیز نظارت بر مسواک زدن کودکان نظارت ضروری است و در مواردی که کودکان مسواک نمیزنند، از طریق فعالیتهای تشویقی و انگیزشی، آنها را به سمت این مهم سوق داد.
وی گفت : نخ دندان کشیدن نیز عامل مهم دیگری در جلوگیری از پوسیدگی دندان هست که والدین با تصور اینکه دندانهای جلویی کودکان در اغلب بچهها از هم فاصله دارند این کار را انجام نمیدهند، در حالی که دندانهای عقب در نود درصد کودکان با هم در تماس هستند و باید توجه داشت که با مسواک زدن تنها سه سطح از دندان تمیز میشود.
متخصص دندانپزشکی کودکان افزود : دندانهای شیری از سن ۶ ماهگی شروع به رویش کرده و تا سن ۳ سالگی به طور کامل رشد میکنند و از سن شش سالگی شروع به افتادن میکنند؛ دندانهایی که شروع به افتادن میکنند معمولاً ۴ دندان جلویی هستند که دیده میشوند، اما باید توجه داشت که دندانهای عقبی کودک تا سن ۱۰ سالگی باید سالم باقی بماند، چرا که به چند دلیل حائز اهمیت هستند .
وی گفت : باید توجه داشت ، دندان شیری در ابتدای رویش یک ریشه ۱۲ تا ۱۴ میلیمتری دارد و روند فیزیولوژیک آن به گونهای است که به مرور زمان ریشه تحلیل میرود و هنگام افتادن ریشهای در آن دیده نمیشود؛ عصب کشی دندان شیری در سنین پایین یعنی ۶ تا ۷ سالگی، باعث میشود که هنگام رویش دندان زیری در سن ۱۰ سالگی، با یک دندان سفید و سالم مواجه شویم.
دکتر مشکی تاکید کرد : اولین دندان دائمی یعنی دندان ۶ که یک دندان آسیاب است در سن ۵ و نیم تا ۷ و نیم سالگی شروع به رویش میکند و مراقبت از آن از اهمیت بالایی برخوردار است؛ این دندان دو ریشه بلند داشته و یک دندان قوی و محکم به شمار میرود که نگهدارنده استخوان است و نباید به اشتباه آن را کشید و بهتر است که یک مسواک سایز کوچک برای کودک انتخاب شود تا به راحتی بتوان آن دندان مهم را تمیز کرد.
وی گفت : بعضی از والدین، لکههای سیاه بر روی دندان کودک خود را ناشی از استفاده از قطره آهن میدانند که اینگونه نیست و این لکه سیاه، پوسیدگی دندان محسوب میشود، چرا که قطره آهن پوسیدگی ایجاد نمیکند و گاها زبریها و تخلخلهایی بر روی سطح دندان ایجاد میکند که پلاکهای دندانی بر روی آنها نشسته و پوسیدگی ایجاد میکنند، اما خود قطره آهن مستقیما پوسیدگی ایجاد نمیکند .
متخصص دندانپزشکی کودکان افزود : برای جلوگیری از این اتفاق، باید بعد از خوردن قطره آهن، دهان کودک شسته شود؛ لکههایی که بر روی دندان کودک ایجاد میشود، اگر تنها یک تغییر رنگ باشند، پوسیدگی محسوب نمیشوند و تنها از منظر زیبایی دهان و دندان مشکلساز هستند که میتوان آن را نیز برطرف کرد.